Depremlerden ders almadık

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, Van depreminin Marmara depreminden yeterince ders alınmadığını açığa çıkardığını söyledi.

İlhan Siyahtaş

TMMOB, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri odası tarafından Van depreminin 4. yılında deprem duyarlılığı konulu resim sergisi  sanat sokağında sergilendi.

"Deprem ülkemizin bir gerçeğidir"

Sergiyle ilgili açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, " 23 Ekim 2011 depreminin Yıldönümünde tekrar buradayız. Deprem gerçeğini ve deprem tehlikesini unutturmama ısrarını sürdürüyoruz. 1999 Marmara, 2011 Van depremi ve irili-ufaklı yer hareketleri depremi toplumsal travma haline getirdi. Toplumsal travmayı atlatmak ancak güvenli ve sağlıklı yapı üretimini sağlamakla başarılacaktır. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Bu gerçek aynı zamanda kaçak ve sağlıksız yapılaşmaya ve mühendislik hizmeti almadan gerçekleştirilen yapı üretimi sorununa işaret etmektedir" dedi.  

"Yapı üretim süreci denetimsizliğe mahkum edilmiştir"

Van depreminin Marmara depreminden yeterince ders alınmadığını açığa çıkardığını kaydeden Turgut, "Korkarız ki Van depreminde alınmayan derslerde bir başka depremde karşımıza çıkacak. Son yüzyılda Anadolu coğrafyasında meydana gelen depremlerde yüz bini aşkın insan hayatını kaybetmiştir. İnşaat mühendisliği her zeminde ve her şart altında güvenli ve sağlıklı yapı üretebilen bir bilim dalıdır. İşlevsel ve eksiksiz yapı denetimi güvenli ve yaşanabilir yapı üretimini gerçekleştirmenin biricik yoludur. Deprem tehlikesi yapı üretiminde köklü değişiklikler yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Oysa siyasi iktidarın bu yöndeki değişiklikleri Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini gözardı etmekte aksine mühendislik mesleğinin önemini azaltmaktadır. Yapı üretim süreci yapılan son değişikliklerle meslek odalarının devre dışı bırakılmasıyla birlikte denetimsizliğe mahkum edilmiştir. Meslek odalarını devre dışı bırakmak güvenli yapı üretimini engelleyecek sonuçlar doğurmaktadır. İnşaat mühendisleri odası güvenli ve sağlıklı yapılaşma konusundaki kararlılığını sürdürecektir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme