Deniz Baykal'dan Flaş Açıklama Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen CHP’nin eski genel başkanı Deniz Baykal, önemli açıklamalar yaptı.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Biran önce Türkiye’de istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Her türlü koalisyonun çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına da bir itirazının olmadığını memnuniyetle gördüm” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin açılışında en yaşlı üye sıfatıyla başkanlık görevini yapacak olması sebebiyle CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile görüştü.
Dışişleri Konutu’nda gerçekleşen yaklaşık 2 saatlik görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Baykal, Türkiye’de şuanki dönemle ilgili ne yapılması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeden bilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine ise Baykal, “Elbette” diye yanıt verdi.

“GÖRÜŞMEDEN KILIÇDAROĞLU’NUN BİLGİSİ VAR”
Baykal, görüşmenin Cumhurbaşkanlığı Sarayı yerine Dışişleri Konutu’nda yapılmasının sebebinin sorulması üzerine, “Daha uygun oldu. Sayın Cumhurbaşkanının programı bakımından da, benim programım bakımından da. Elbette, ben böyle bir durumdan haberdar olduğum andan itibaren sayın Kılıçdaroğlu’na bilgi verdim. Kendisiyle görüştüm. Şimdi buradan doğru sayın Kılıçdaroğlu’nun yanına gidiyorum. Ona da ayrıntılı bir şekilde bilgi vereceğim” diye konuştu.

“BİRİKMİŞ BİR ÇOK SOHBET KONUSU VARDI”
Görüşmenin 2 saatin üzerinde olduğunu dile getiren Baykal, uçağının Ankara’ya zamanında gelmesi sebebiyle görüşmeye 12.15’te başladıklarını belirterek, “Uzun süredir birikmiş bir sürü sohbet gerektiren konular vardı. Özel bir nedeni yok. Ciddi çalışma yapılmış, bir müzakere gerçekleştirilmiş gibi bir izlenim almamanız gerekir. Yok çünkü. Bunu amacı da o değildi” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, HER TÜRLÜ KOALİSYONA AÇIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir talebinin olup olmadığının sorulması üzerine de Baykal, şunları söyledi:
“Özel bir talebi yok. Ama ben bazı tespitler yaptım tabii. Biran önce Türkiye’de istikrarın sağlanması, bir çözümün bulunması gerektiği konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğumuzu gördüm. Ben de biran önce Türkiye bu belirsizlik dönemini aşmalıdır anlayışındayım. Sayın Cumhurbaşkanının da öyle olduğunu gördüm. Her türlü koalisyonun çözümüne açık bir anlayış içinde olduğunu gördüm. Muhalefetin kendi arasında bir koalisyon oluşturmasına da bir itirazının olmadığını memnuniyetle gördüm.”

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİRAN ÖNCE HÜKÜMETİN OLUŞTURULMASINDAN YANA”
Bir gazetecinin “Sizce akla en yakın senaryo hangisidir?” diye sorması üzerine de Baykal, “Bunları bilemem. Bunları müzakere etmek benim görevim değil. Ama ben bu aşamada olması gerektiği gibi sayın Cumhurbaşkanının biran önce hükümetin oluşması anlayışı içinde olduğunu ve olası bütün modelleri değerlendirmeye olumlu yaklaşacağı izlenimini aldım” şeklinde konuştu.
Baykal, seçim sonuçlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşlerinin ne olduğu yönündeki bir soruya ise, “Onları tartışmamız söz konusu olabilir mi? Seçim yaşandı, sonuçlar ortaya çıktı” yanıtını verdi.

“CUMHURBAŞKANIYLA GENEL SİYASİ, BİR SOHBET OLDU”
Bir gazetecinin, “Dün bazı açıklamalarınız kamuoyuna yansıdı. Cumhurbaşkanın özellikle seçim süresinde izlediği tutum ile ilgili. Bunları kendisine birinci ağızdan iletiniz mi, görüşleri ne oldu” diye sorması üzerine ise Baykal, “Ben düşüncelerimi aktardım. Cumhurbaşkanıyla da genel siyasi, bir sohbet oldu. Türkiye’deki temel büyük projelerden tutunuz, ülkenin iç ve dış sorunlarıyla ilgili bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

“KOALİSYON OLUŞTURMAK PARTİLERİN İŞİDİR”
Koalisyona kurması gerekenin siyasi partiler olduğunu, siyasi partilerin kendi aralarında uzlaşmayı gerçekleştirdikleri takdirde bunun Cumhurbaşkanlığı tarafından engellenmesi gibi bir durumun söz konusu olmayacağını dile getiren Baykal, “Koalisyon oluşturulması konusunda sayın Cumhurbaşkanın bir özel çaba içinde olduğuna dair bir izlenim almadım. Benim de zaten öyle bir yetkim, sorumluluğum yok. Koalisyon oluşturmak partilerin işidir. Partiler bunu oluştururlar ve gereği yapılır” diye konuştu.

“ERKEM SEÇİM TERCİH EDİLEN BİR ÇÖZÜM DEĞİL”
Baykal, “Bu görüşmeden sonra bir erkem seçim bekliyor musunuz?” diye sorulması üzerine de, “Erkem seçim tercih edilen bir çözüm değil. Bu herkes için böyle. Türkiye bir seçimden yeni çıktı. Seçimde millet iradesini ortaya koydu. Şimdi o irade çerçevesinde bir çözüm oluşturulması ihtiyacı var. Herkes bu ihtiyacın farkında. Bu ihtiyacın gereğini yerine getirmek lazım. Bu deneniyor. O bakımdan gündemde şuan erken seçim söz konusu değil. Şuan gündemde koalisyon oluşturulması söz konusu olmalıdır. Sanıyorum öyledir ve bu konuda çalışmalar yapılıyor. Çeşitli seçenekler” yanıtını verdi.

“BU KONUDA YETKİLİ ARKADAŞLARIMIZ VAR”
AK Parti-CHP koalisyonuyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Baykal, “Yani ben bu görüşleri ifade etme konusunda özel sorumluluk, yetki taşıyan insan değilim. Bu konuda yetkili arkadaşlarımız var. Birazdan genel başkana düşüncelerimi de aktaracağım, izlenimlerimi de aktaracağım. CHP adına bu konuda yetkili organlar gerekli açıklamaları yapıyorlar, yapacaklar. Şu model olsun, bu model olsun bunları tartışmam söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

Baykal, görüşmeyle ilgili CHP Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme yaparak değerlendirme yapacaklarını kaydetti. 

Bakmadan Geçme