Demirtaş: Şiddet olayları durmalı

Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş sokaktaki şiddet olaylarının durması gerektiğini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’a gelerek Demokratik Toplum Kongresi (DTK) salonunda yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı.

Demirtaş “Bizim diyalogla çözemeyeceğimiz bir sorun yok. Şu saat itibariyle şiddet olayları durmalı. Provakasyon tehlikesi ortaya çıkmış durumdadır. Biz Öcalan'la görüştük. Öcalan da her iki tarafa diyalog ve görüşmeleri yürütme çağrısında bulundu” dedi.

"İNSANLARI ŞİDDETE SİLAHA DAVET ETMEDİK"

 HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Kürt, Alevi, Ermeni Arap bu ülkenin düşmanı değil. Suriye’de yaşayanlar da değil. Halkları birbirine karşı, etnik çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalıdır” dedi. 

Son günlerde devam eden olayları DTK binasında değerlendiren Demirtaş, Kobani ile geleceklerini de birlikte kurtarmaları gerektiğini söyledi. IŞİD’in Türk’e, Arap’a, Yezidi’ye, Sunni’ye tehdit olduğunu kaydeden Demirtaş, “IŞİD barbarlığını topraklarımızda yaşatmayalım. HDP olarak olağanüstü MYK toplantısı saatlerinde Kobani’den acil telefon geldi, Mürşit Pınar Sınır Kapısı’nı alacaklarını, IŞİD’in eline geçebileceğini söylendi. IŞİD 4 taraftan kuşattı, birazdan katliamlar, tecavüz kelle kesme haberlerini göreceğiz dedik. Bu durumda halkımızı acil eyleme çağırdık. Kobani’nin yanında olun dedik. Bu kaygıyla bu siyasi sorumlulukla, Türkiye’nin de bilinci ile Türkiye’nin geleceğini kurtaracak kritik çağrıyı yaptık, halkımızı acil eyleme çağırdık. Bizi o noktaya getiren tam olarak budur.

İnsanlar her yerde sokağa çıktı, hiçbir yerde saldırı olmadı, Hopa’da, İstanbul’da, Antalya, Diyarbakır Yüksekova’da eylem vardı, ama hiçbir yerde şiddet kullanılmadı. İnsanları şiddete silaha davet etmedik. Çağrımız siyasi bir mücadele için halkımızı davet ettik. Halklarımız duyarlı davrandılar, Denizli’den Antalya’ya ses verdiler. Avrupa’dan Amerika’ya Kobani’nin sesi duyuldu, o gün birkaç saat içinde Kobani’deki gidişat değişti sınırı ele geçiremedi” dedi.

“BATMAN’DAN ÖLÜM HABERİ GELDİ VE FİLM KOPTU”

Ertesi gün de yürüyüşlerin devam ettiğini belirten Demirtaş, “Varto’dan ölüm haberi aldık. O saate kadar şiddet eğilimi yönelimi olmamıştır. Hemen arkasından Batman’da sivil kişiler, karanlık sivil kişilerin silahla göstericilere ateş ettiği bilgisi geldi ve film koptu. Arkasından şiddeti tırmandıran açıklamalar duyduk. Büst, bayrak yakma olaylarıyla görkemli halk duruşunu sanki adli bir vakaymış gibi başka bir yere çekmeye çalıştılar” diye konuştu.

“ŞİDDETİ BÜYÜTEN HDP’NİN ÇAĞRISI DEĞİL”

Şiddeti büyütenin HDP’nin çağrısı olmadığını söyleyen Demirtaş, “HDP 'şiddet kullanın, silah kullanın' demedi. 'Birlikte çözelim, geldiğimiz nokta kritik, yan yana duralım birlikte süreci de kurtaralım biz' dedik. Silahlandırılmış sivil kişilerin toplum içine nasıl girdiklerini nasıl yönlendirildiklerini HDP’den sormasınlar. Çözüm süreci ayrı, Kobani ayrı denmesi yurttaşlarımızda öfkeye neden oldu. Kobani orada tecavüzle, katliamla karşı karşıya. Siz burada süreç bozulmasın diye susun demek hatadır. Biz bu sürece böyle geldik. HDP suçludur demek çözümü sağlamaz. Nedenler bu şekildedir” şeklinde konuştu.

“HALKLARI BİRBİRİNE KARŞI ETNİK ÇATIŞMAYA SÜRÜKLEMEKTEN HERKES KAÇINMALIDIR”

Kürt, Alevi, Ermeni, Arapların bu ülkenin düşmanı olmadığını aktaran Demirtaş, şöyle devam etti:

“Suriye’de yaşayanlar da değil. Halkları birbirine karşı, etnik çatışmaya sürükleyecek bir yaklaşımdan herkes hızla uzaklaşmalıdır. Bundan daha tehlikesi olamaz. Başımıza gelecek en büyük felaket inanç etnik savaşıdır. Biz Türkiye’ye gerçek bir demokrasi barış ülkesi olsun diye uğraşıyoruz. Elbette Kobani’yle, halklarımız her yerde dayanışmasını en üst seviyede ortaya koymalıdır. Asla şiddet eğilimine kimse yönelmemelidir. Gösteri hakkını kullanırken hiçbir yerde şiddet uygulanmamalı herkes bu konuda dikkatli davranmalıdır. Kobani için halklar arası dayanışmayı öğrenmelidir. Bugün Türkiye’nin birçok yerinde farklı etnik gruptaki insanlar Kobani’ye destek veriyorsa bu önemlidir. Bu riskli aşamayı atlatmak için müzakereye açık olduk. Arkadaşlarımız Yalçın Akdoğan ile görüştü. Biz, birbirini anlamakla çözemediğimiz bir durum olmadığını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"ŞİDDET KARŞILIKLI DURMALIDIR”

 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in Kobani’ye saldırması bahanesiyle ülkenin dört bir yanında başlayan olayları değerlendirirken, şiddetin karşılıklı durması gerektiğini söyledi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, DTK salonunda yaptığı açıklamada, isim vermeden Hüda-Par ile DBP’liler arasındaki çatışmaya da değindi. Demirtaş, başka parti mensuplarıyla ciddi sorun ve çatışmalar yaşandığına dikkat çekerek, bütün partileri sağduyulu davranmaya davet etti. Demirtaş, ayrıca konuşmasında Öcalan ile mesajlaştıklarını belirterek, Öcalan’ın verdiği mesajı da paylaştı. Demirtaş, “Şiddet karşılıklı durmalıdır. Şiddeti uygulayan bütün tarafların buna uyması ve bunu sonlandırmasını arzuluyoruz. Dün gece itibariyle bizler Öcalan ile kısa bir mesaj bağlantısı kurduk. Kendisinin de diyalog ve müzakereyi hızlandırmayı önerdiğini söylemek istiyoruz. Başka parti mensuplarıyla ciddi sorunlar, çatışmalar yaşandı. Bütün partileri sorumluluğa davet edip, diyalog ile sorunların çözümünü istiyoruz” dedi.

Demirtaş, konuşmasında uluslararası topluma da seslenerek Kobani’ye destek olmalarını istedi. Demirtaş, “Uluslararası topluma bir kez daha seslenmek istiyoruz. Kobani’de katliam olursa bunda sizler sorumlusunuz. O halde ne Kobani’de Kürtleri, ne Telaferi Türkleri asla bu katliamlar karşısında yalnız bırakamazsınız. Hükümet de bu çağrılarımızın bu saatten sonra diyalogla sorunların çözümü için karşılıklı adım atmasıdır. Bu öfke patlamasının nedenlerini anlayarak doğru yaklaşım geliştirmeliyiz. Birbirini suçlayarak oluşan duygu kırılmasında bir yere varamayız. Kardeşliğimizin eşit, adil bir yaşamın temelleri ciddi şekilde sarsılıyor. Buna izin vermeyelim, gelin birbirimize anlayan, omuz veren bu dayanışmayı birlikte sürdürelim. Kobani Türkiye için tehdit değildir. Geçmişte yapılan hatayı tartışmak yerine geleceği birlikte kurmaya çalışalım. Ortak akılla bu işin içinden çıkabileceğimize yürekten inandığımı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme