Demirtaş: Mazlumların Adına Umut Işığı Yaktık

Irkçılığın en kötü zehir olduğunu, ırkçılık kana enjekte edilmişse kurtulmanın zor olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Adayı ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van’da düzenlenen mitingde halka seslendi. Konuşmasında esnaflara, iş yerlerine zarar verilmemesini isteyen Demirtaş cumhurbaşkanlığı seçimlerinde halkın sandığa giderek kendisine oy vermesini beklediğini söyledi.

İlhan Siyahtaş

HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında kara yolu ile Ağrı'dan Van'a geldi. Demirtaş; kendisine eşlik eden DTK Eş Başkanı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, HDP Grup Başkan Vekili Pervin Buldan, HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, İlçe Belediye Eşbaşkanları ve Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Sırrı Sakık ile birlikte ziyaret ettiği Van Büyükşehir Belediyesi’nin ardından Kazım Karabekir Caddesi kavşağında toplanan kalabalığa seslendi.

“Mazlumlar adına umut ışığı yaktık”

En zor günlerde Van meydanında yan yana durarak bütün sıkıntıları aşmayı başardınız. Bu gün Van’da aynı heyecanı görmekten mutluluk duydum. Bizler sizin verdiğiniz emirle talimatla yola çıktık sözleriyle mitinge katılanları selamlayan Selahattin Demirtaş, “ Biz adalet barış kardeşlik özgürlük onurlu yaşam istiyoruz dediniz bizde sizden aldığımız emirle yola çıktık. Emanetiniz asla hırpalanmasın diye zorlu mücadele sürdürdük ve bu günlere geldik. Geldiğimiz bu noktada uzun yıllardır bin bir fedakarlıkla, zorlu mücadelenin ardından şimdi yaraları sarma, çözümü hayata geçirme noktasına geldik. Bu topraklarda Edirne’den Hakkari’ye kadar bütün ezilen halklar adına, inkar edilen, yok sayılan, katledilen bütün mazlumlar adına umut ışığı yaktık. Israrla inatla zulmün karşısında durmasak, menfaatlerimiz için boyun eğmeyi kabul etseydik, korkarak kaçarak mevzileri terk etseydik Türkiye bu gün büyük mutlu bir şekilde ayağa kalkmış olmayacaktı. Bunda en büyük pay sizlerin bize verdiğiniz desteklerinizdir. O nedenle sizlerle ne kadar gurur duysak azdır “dedi.

“Ezilen halklar ayağa kalktı”

Geçmiş dönemin yöneticilerine gönderme yaparak sert bir dille eleştiren Demirtaş “ Denemedikleri yol kalmadı. Ellerinde ne imkan varsa şeytanın aklına gelmeyecek zulüm yöntemlerini denediler. Eminim ki şeytan bile şaşırmıştır, bunlar benden daha şeytan diye. Yalan bunlarda, ikiyüzlülük bunlarda, riyakarlık bunlarda. Ama bütün yöntemleri boşa çıktı. Bütün haksız uygulamalı zalimlikleri boşa çıktı. Son bir kaç yılda demiyorum, 90 yıl boyunca şeytanın aklına gelmeyen bütün yöntemleri ezilen halklara uyguladılar. Ama şimdi ezilen halklar ayağa kalktı. Onlar kendi yalanlarından utanır hale geldiler. Artık bu topraklarda faşizmin hakim olmayacağını bu cumhurbaşkanlığı seçimiyle gördüler. Bu topraklarda özgürlük dışında, herkese eşit adalet dışında hiçbir şey hakim olmayacak. Şeytanı yöntemler def olup gidecek, cennete dönüştüreceğiz bu toprakları diye konuştu.

“Türkiye’nin her yerinden destek geliyor” 

 Konuşması alkış ve zılgıtlarla kesilen Selahattin Demirtaş, “Gittiğimiz her yerde dokunduğumuz her insanda bir yara gördük. Acısı olmayan, zulüm görmeyen kimse yok. Alın teriyle namusuyla para kazanmaya çalışan ama açlıkla terbiye edilmeye çalışılan insanlar gördük. Artık yeter diyor herkes. Kürt halkının uzattığı bu yeni yaşam elinin, bu barış kardeşlik dostluk elinin ne kadar kıymetli olduğunu herkes şimdi daha iyi görüyor. Yıllarca devlet Kürdü, Alevi’yi, Türkü,  yoksulu ezmiş. Bunun farkına vardı insanlar. Herkes daha iyi anlıyor ki birlikte mücadele etmedikçe zorlukların üstesinden gelinmiyor. Her koyunun kendi bacağından asılmasının zamanı geçti. Bizler kimliğimizi inkar etmeden, birbirimizi asimile etmeden ve birbirimizden korkmadan eşitçe yaşayabiliriz. Bunu insanlar daha iyi anlıyor. Şimdi zamanı geldi. Demokratik değişimin zamanı geldi. Nasıl hikaye uydurdular. Tek dil tek millet hikayesi. Bunu 90 yıldır bize anlatıyorlar. Okulda, askerde, üniversitede, meydanlarda anlatıyor ve herkes inanmak zorundadır diyorlar. İnanmayanı vatan haini ilan ediyorlar. Bütün mesele bu hikayede gizli. Ya hikayeyle uzun yıllar birbirimizden devletten korkarak yaşayacağız, ya da yeni bir hikaye yazacağız. Artık bu safsata yalanla Türkiye’nin yönetilemeyeceğini herkes anladıysa yeni hikaye yazmaya geldi sıra. Bu hikaye Türk Türklüğüyle, Kürt Kürtlüğüyle herkes kendi kimliğiyle var. Bu hikaye, çok renkli, çok kültürlü insanların bir arada yaşamasını anlatıyor ve biz bu hikayeyi hayata geçirmeye karar verdik. Tek dil tek milleti kabul edecek ya da ülkeyi terk edeceksiniz diyorlar. Hikayenin hayata geçeceği gün olacak 10 ağustos.  Türkiye’nin her yerinden destek geliyor  “  diye  ifade etti,.

“IŞİD gibi çeteler sınırdan Türkiye’ye girecek”

Karadeniz insanının da zulüm gördüğünü,  Türkiye’nin yüzde 80’ninin iş bulmakta zorlandığını anlatan HDP Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş  “ Sendikasız iş güvencesiz insanlar üç lokma ekmek için gece gündüz çalışıyor. Kürt halkı yıllardır bölücüdür, katledilmesi gerekir düşüncesi devletin ağzında sakız olmuştu. Aramıza duvarlar ördüler bir araya gelmeyelim diye. Şimdi o duvarları tırmanarak aşıyor duvarları yıkıyoruz. Dün Ağrı’da söyledim. Bizim mezheplerimiz kimliklerimiz utanılacak durum değil. Allah bizi nasıl yarattıysa biz bununla barışık yaşacağız. Bunu sorgulama yuhalatma hakkı kimsede değildir. Bu devlet bu kafayla giderse değil iki parçaya 50 parçaya bölünecek ve bunlar bunun müsebbibi olacaklar. Alevi olmak, bir Alevi gibi yaşamak ayıp bir şey gibi anlatıyorlar. Oysa sizler iç içe yaşayan kültürler halklar olarak iyi biliyorsunuz ki bizler Alevi inancından zarar görmedik, kimseye düşmanlık beslemedik. Barış içinde yaşamak istedik. Ama ısrarla bir araya gelmesin diye insanları birbirlerine kışkırttılar. O hale geldi ki insanlar aynı binada bir arada yaşayamadılar. Türkiye’de sadece Tayyip Erdoğan ve yanındakiler korkmadan yaşıyor. Diğer herkes bu ülkede korkarak yaşıyor. Artık sadece devletten değil, birbirlerinden korkar hale geldiler. Sonsuza kadar böyle mi gidecek. İşte bunun zamanı geldi. Artık TC tekçi ırkçı devlet olarak yoluna devam edemez. Kırılma noktasına geldi. Bu saatten sonra kırılma noktasının karşısında duranlar tarih karşısında suç işlemiş olacak. İstiyorlar ki bu topraklarda bizlerde diğer ülkelerdeki gibi olalım. Birbirimizi boğazlayalım istiyorlar. Biz birimize düşersek IŞİD gibi çeteler sınırdan Türkiye girecek. Bunu bekliyorlar. Asla İslam ile alakası olmayan barbarlar kırılma noktası bekliyorlar. Biz bu seçeneklere mecbur değiliz. Çaresizce boynumuzun ne zaman vurulacağını korkarak bekleyecek değiliz. Şimdi kendi topraklarımızda kendi demokratik yönetimlerini inşa etme dönemine geldik” dedi.

“Demirtaş sadece Kürt değil, Türk, Ermeni, Sünni’dir”

 Bir numaralı koltuktan başlayarak. O koltuk halkların koltuğudur kimsenin malı değildir diyerek işe başladık. Koltuk neden sizin malınızdır? Neden kendinize hak görüyorsunuz? ifadeleriyle konuşmasına devam eden Selahattin Demirtaş, “  Devlet kurulurken ölmeyen mi kaldı. Emekçisi, yoksulu devleti ayakta tutan güç değil mi? Devletin koltuğu neden halkların koltuğu olamıyor? Neden Kürdün, Türk’ün, Laz’ın, Ermeni’nin olamıyor, sadece sizin olabiliyor. Kendilerinde nasıl bu hakkı görüyorlar. Bu anlayış değişecek. Mevzu mesele bizim koltuğu kazanmamız meselesi değil. Kim kazanırsa artık rahat oturamayacak. O koltukta artık size parmak sallayamayacak, katliam ölüm emirleri veremeyecek.  Demirtaş sadece Kürt değil, Türk, Ermeni, Sünnidir, Roboski de katledilen, Soma’da öldürülendir. Demirtaş benim soy ismim değil, Trakya’dan size selam veren çiftçidir. Sokakta katledilen kadın, anaların sevdalı yüreği, gençlerin ışıl ışıl gözleridir. Bana oy vermeyin kardeşlerim. Kendinize oy verin. Sandıktan çıkan her Demirtaş oyu katledilenlerin, ezilenlerin, yok sayılanların oyudur. Değişimin oyudur”  diye konuştu.  

“Irkçılık en kötü zehirdir”

 Konuşmasında çeşitli partilerin Cumhurbaşkanı Çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve Ak Parti  Cumhurbaşkanı  Adayı Başbakan Erdoğan’ı  eleştiren  Demirtaş  Ekmeleddin İhsanoğlu’nu kastederek şunları  söyledi:  “ Benim şahsiyetine söyleyecek bir şeyim yok. Kendisi Türkiye’ye yeni gelmiş. Ama ona destek veren partilere bakın. Onları yan yana getirin hangisinin programında umut, halklar, emekçiler var. Birçoğunun geçmişinde katliam, ellerinde kan var. Şimdi gelmiş o halklardan oy istiyorlar. Bizim dışımızda verilecek hangi oyun anlamı kardeşliktir Hangi oyun içinde ezilenlerin duyguları var. Van halkının tamamından ricamdır. Burada sizler hür türlü ayrımcılığa rağmen bir arada kaldınız. Herkes bizim kardeşimizdir Bizi BDP’yi sürekli meydanlarda düşman ilan ediyorlar. Sakın bu tuzağa düşmeyin. Onun tahriklerine kapılmayın. AKP’ye oy verenler düşmanımız değil. Bu yanlışa bizi düşürenlerin tahriklerine kapılmayın. Alevidir diye düşman gibi görmeyin. Özellikle Alevinin yanına gidin, sarılın öpün kardeşim deyin ona. Kürt olanı Zaza olana yuhalatıyor. Irkçılık en kötü zehirdir. Herkesin zihnini teslim alır. Irkçılık kanınıza enjekte edilmişse kurtulmanız zordur. Biz insanız en yüce kimliğimiz budur. Biz artık Türkiye’yi değiştirecek, barışa götürecek öncü gücüz. Bunun kararını çoktan vermiştik şimdi cevabını alıyoruz. Biz buradan selamünaleyküm dedik, şimdi oradan aleykümselâm diyorlar” ifadelerinde bulundu.

“Kibirli olmayacağız, şımarmayacağız”

 Konuşmasının sonunda seçmenlerin oy kullanmasını isteyen Demirtaş, seçim günü sandıktan çıkacak oy çok kıymetli. Sizlerden ricam mutlaka oylarınızı kullanın. Bize güvenenleri mahcup etmeyeceğiz. Egeyi’de, Karadeniz’i de bize güvenen insanları da mahcup etmeyeceğiz. Bize güvenen kadınlara mahcubiyet yaşatmayacağız. Kibirli olmayacağız, şımarmayacağız, gücümüz arttıkça mütevazi olacağız, birileri gibi kendimizi paşa sanmayacağız. Nerden geldiğimizi unutmayacağız. 10 Ağustostan sonra yeni bir ülkeye yeni bir hayata giriş yapacağız. Türkiye’nin her yerinde de aynı heyecan yaşanacaktır. Bizi var eden değerleri unutmayacağız. Bizi biz eden sevdayı unutmayacağız. Meydanlarda direnen anaları unutmayacağız. Onlar bizi bu günlere getirdi. Bizi var eden özgürlük hareketini unutmayacağız. Bizi var eden halkın şehitlerini unutmayacağız. Bizi var eden bu değerlerle Türk halkıyla bütünleşeceğiz. İçinden çıktığımız değerlere de toz kondurmayacağız. Sizler değişime herkes hazırsa biz hazırız dedi.

“İşimiz esnafların tezgahını bozmak değil”

Konuşmasında esnafların camlarının kırılmasına, iş yerlerinin zarar görmesine değinen Selahattin Demirtaş, “  Önümüzdeki bir kaç gün boyunca provokasyon yapanlar olabilir, bu tuzaklara düşmeyin. Esnaf kardeşlerime desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Van esnafına sahip çıkacaksınız. İşimiz esnafların tezgahını bozmak değil yapmaktır. Hepsi bizim kardeşimiz dostumuzdur. Onlara gelen zarar bize gelen zarardır “  diyerek sözlerini noktaladı.

Miting esnasında çok sayıda güvercin uçuruldu.

Bakmadan Geçme