Davutoğlu'ndan ilk açıklama

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından açıklama yapıyor. Görüşmenin samimi ve dostane bir atmosferde gerçekleştiğini kaydeden Davutoğlu, 'Bir an önce güçlü bir hükümetin görüşmesini arzu ettiğimizi ifade ettik' dedi.

Davutoğlu, koalisyon için hangi partiye daha yakın olduklarına ilişkin bir soru üzerine "CHP'ye de MHP'ye de aynı yakınlıktayız" diye konuştu. Davutoğlu, "Görüşmede Cumhurbaşkanı'nın konumu gündeme geldi mi?" sorusuna "Hayır, beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam" diye yanıt verdi.

İşte Davutoğlu'nun sözlerinden satırbaşları:
 
-Bugünden itibaren mübarek günde bu aşamanın da hayırlı olmasını diliyorum. Bugünler herkesin kendi muhasebesini yaptıktan sonra milletin bütünüyle ilgili beklentilerini ortaya koyma günleridir. Birlik beraberlik günleridir. Şahsi çıkarlarımızı ülkenin çıkarlarının önüne çıkarmama günüdür.
 
YOL HARİTASI
 
Usul bağlamında söyleyeceğimiz şey şudur, bizim  hükümet kurma görevi esnasında yapacağımız müzakerelerde ilk tur yani bu hafta  gerçekleşecek turlarda muhataplarımızla, genel başkanlarla ilk değerlendirmeler  karşılıklı ilkesel duruşlar, bir anlamda psikolojik eşiği aşacak bir güven  ortamının sağlanması hedeflenecek. Niyet ve irade konusunda hepimizin berrak,  billurlaşmış bir düşüncede buluşması temin edilmeye çalışılacak.
 
SICAK BİR ATMOSFERDE GEÇTİ
 
-Son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti. Misafirlikleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Çok sıcak bir atmosferde, ramazan atmosferine uygun bir şekilde geçti.
 
-Son Saraybosna ziyaretime ilişkin intibalarımı da anlattım.
 
-Sayın Kılıçdaroğlu ile ekibine onların zikrettiği 14 ilke, bizim belirttiğimiz 9 ilke, hayata geçireceğimiz 10 madde, detaya girmeden görüşlerimizi ilettik.
 
GÖRÜŞMELERİN DEVAM ETMESİ KARARINA VARDIK
 
Bir an önce güçlü bir hükümetin görüşmesini arzu ettiğimizi ifade ettik. Aynı şekilde karşılıklı güven esasına vurgu yaptılar. Niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi kararına vardık. Nihai bir görüşme değil, bu ilk temastır.İkinci tura gideceğiz. Aynı hususu aynı şekilde Bahçeli'ye sunacağım.
 
BUNLAR ÖN GÖRÜŞMELER
 
Mutabık kalınmış bir  koalisyonun müzakereleri değil bunlar. Bunlar, bir müzakere öncesinde, tarafların  birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma  varsa bunun giderilmesi, istikşafi, yani karşılıklı keşfetmeye ve muhtemel bir  müzakere, bir hükümet ortaklığı müzakeresi başlayacak zemin varsa müzakere ondan  sonra başlayacak. O da ikinci turda ortaya çıkacak bir durum."
 
Bu temaslarımız arkadaşlarımız arasında devam edecek. İkinci turda nasıl bir yol alabileceğimizi genel başkanlar olarak değerlendireceğiz. Bu sadece CHP’ye değil, MHP’ye de teklif edeceğimiz usuldür.
 
CUMHURBAŞKANININ KONUMU GÜNDEME GELDİ Mİ?
 
Davutoğlu, görüşmede 'Cumhurbaşkanı'nın gündeme gelip gelmediği' sorusu üzerine "Hayır" yanıtını verdi.  Davutoğlu, "Bu görüşmede Cumhurbaşkanı'nın konumu gündeme gelmedi. Beni görevlendiren makamın meşruiyetini tartışmam.
 
CHP'YE VE MHP'YE YAKINLIĞIMIZ AYNI
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon için hangi partiye daha yakın olduklarına ilişkin bir soru üzerine "CHP'ye de MHP'ye de aynı yakınlıktayız. MHP ile görüşmemiz de aynı sıcaklıkta geçecektir" diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme