Davutoğlu Kanaat Önderleri ile Buluştu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Vanlılar siz de ‘terörist istemiyoruz’ diyerek sesinizi yükseltin. Bunlar puslu havada ortaya çıkan çakallardır. PKK da, DEAŞ da öyledir. Van’ın puslu havası olmayacak” dedi.

AK Parti Van İl Başkanlığı tarafından Rescate Otel’de düzenlenen ‘Van Buluşması’nda Başbakan Davutoğlu kanaat önderleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Burada konuşan Davutoğlu, "Van medeniyetlerin geçiş kavşağı olmuş. Hepimizin en öncelikli görevi Van’a sahip çıkmaktır. Başbakan olduktan sonra en çok ziyaret ettiğim şehir Van’dır. Van’a bir kez daha gelmekten mutluluk duyuyorum. Van ve Türkiye ve etrafındaki ülkeler bugün bir dönüm noktasındadır. Rabbimiz bizi bu ilim ve irfan diyarının hakkını verip vermemekle yargılayacak. Nice büyük insanlar buranın hakkını verdikleri için bugün kendimizi huzur içinde idrak ediyoruz. Biz Van’ın hakkını vermezsek gelecek nesil bizden hesap soracaktır. Bugün tehlike Van’ın ruhunu koruyup korumama tehlikesidir. Bugün gençlerimizi teröre, şiddete yönlendirmek, kurban etmek istiyorlar. Bunun için ayağa kalkma zamanıdır. Bu irfanı korumak hepimizin görevidir. Bu topraklar bizim, buradan kimse bizi süremez. Van’ın ticaret erbabı ayağa kalkacak, ‘biz kalkınmak istiyoruz, hendeklerle sokakların kazılmasını, kepenklerini indirilmesini değil, huzur istiyoruz. Biz kardeşiz, ebediyen kardeş olarak kalacağız’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.
AK Parti olarak iktidara geldiklerinde 12 Eylül ve 28 Şubat’ın zulmü olduğunu dile getiren Davutoğlu, “AK Parti olarak yola çıktığımızda hep şunu düşündük. Bütün geçmiş kötü hatıraları silelim, yeni bir geleceğe yürüyelim. Bu bölgedekiler ‘zulüm vardı’ diyorlardı, ‘doğu kalkınmıyor’ diyorlardı. Biz doğunun ve güneydoğunun kalkınması için her şeyi yaptık. İşte asrın büyük barış projesiyle çözüm süreci hayat buldu. Biz ülkeyi parçalamadık. Bu ülke hepimizle birlikte yükselecek. Can taşıyan herkesi kazanmak istiyoruz. Yeni bir Türkiye idealiyle yola çıktık. 78 milyonu birbirine eşit gördük. Herkesin bu sese kulak vermesini istiyoruz. Biz bir emanet taşıyoruz. Biz bu ülkenin bütün dağlarını barış dağları, ovalarının verimli ovalar olmasını istiyoruz” dedi.
Göreve geldiklerinde rahatı seçip, kurulu düzene devam edebileceklerini de dile getiren Davutoğlu, “Biz Veda Hutbesi’nin nesilleriyiz. Biri Türk'ü Kürt’ten, eti tırnaktan ayırırsa onun karşısında durmalıyız. Bizim yolumuz adalet, irfan yoludur. Risk aldık. Özalp ilçesinde 32 insanımızı öldürten generalin adını kazıdık. Tek parti zulmü iyidir demedik. Şehit cenazelerine, şiddete, teröre göz yumabilirdik. Allah şahit olsun hiçbir zaman kolayı seçmeyeceğiz. Yeni Türkiye’nin kilometre taşını döşemeye devam edeceğiz. 7 Haziran sonrası çok yoğun terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Ne zaman Türkiye nefes alacaksa bu terör odakları ayağa kalkıyor. Allah aşkına 7 Haziran sonrası ne oldu da terör başladı. Ne oldu da askerimize, polisimize saldırdılar. 12 Eylül cuntasına maruz kalan bu topraklar mı daha iyiydi? 90 yıllar mı daha iyiydi? DEAŞ, PKK ve DHKP-C hep birlikte Türkiye’ye saldırdı. Asrın barış projeleri olarak çözüm süreci bu dönemde devreye girmedi mi? Terörün mazereti olmaz, ortamı özgürleştiren bir dönemden sonra bu duygusuz terör patlamasının izahı mümkün mü? Türkiye’nin demokrasisini hedef alanlara gereken cevabı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Terör örgütü ‘serhıldan’ (başkaldırı) çağrıları yaptı, sonra peş peşe saldırmaya başladılar. Nice masum asker ve polisimizi şehit ettiler. Ankara’da onlarcasını katlettiler. 7 Haziran’dan bu yana yönetim boşluğu oluşturmadık. Bunları yaparken ülkenin geleceğini planlarken, 20 Temmuz’da DEAŞ Suruç’ta saldırdı. Aynı zamanda PKK Adıyaman’da bir askerimizi şehit etti. Onların Haseke’de bir araya gelerek Türkiye’ye karşı ne planladıklarını biliyoruz. Ceylanpınar’da iki polisimizi şehit ettiler. 23 Temmuz’da yaptığımız zirvede terör odaklarının üzerine kararlılıkla gittik. Bu ülkenin vatandaşlarının canlarına, mallarına, namuslarına kastedenlere nefes aldırtmayacaksınız dedim. Taviz vermiyoruz vermeyeceğiz. '90’lı yıllara dönülecek' kara bir propagandadır. 90’lı yılları getirmek isteyen terör örgütüdür. Ne terör örgütüne fırsat vereceğiz ne de beyaz Toroslara. Değerli Vanlılar siz de ‘terörist istemiyoruz’ diyerek sesinizi yükseltin. Bunlar puslu havada ortaya çıkan çakallardır. PKK da, DEAŞ da öyledir. Van’ın puslu havası olmayacak. Bize güvenin. Herhangi birinizin hukuku zedelenirse biz buradayız. Van’a sahip çıkın. Biz sahip çıkacağız, ama sizlerde sahip çıkın” şeklinde konuştu.
Konya’ya ne kadar aşıksa Van’a da o kadar aşık olduğunu belirten Davutoğlu, “Bu coğrafyanın insanı yıllarca yok sayıldı ta bize görev verilene kadar. Bu ülkede demokrasi yok diyerek silaha sarılanlar, 12 Eylül ve 28 Şubat’ın kalıntılarını biz kaldırıyoruz. Ben ne hakka sahipsem Van’ın en kenar kesimindeki bir vatandaş da aynı hakka sahiptir. Lütuf yapmıyoruz” dedi.
5 bin 200 kişilik Nur Tatar Kapalı Spor Salonu’nun açılmasına da değinen Davutoğlu, “Çocuklar hafta sonu oraya gitsin. Kültür merkezleri yapıyoruz. Çocuklarımız elinde bağlama, ney olsun isteriz. Elinde molotof, mayın, silah, dokça görmek istemiyoruz. Kimse o nur yüzlü çocuklarımızı bilinmez bir geleceğe sürüklemesine izin vermeyiz. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim azmimizi kıramazlar. Bizim dönemimizde Kürt kardeşlerimize yönelik tüm ayrımcılıklar kaldırıldı” diye konuştu.
AK Parti Van Milletvekili Adayı Beşir Atalay ise, Başbakan Davutoğlu’nun katılımıyla düzenlenen mitingin çok verimli olduğunu, ancak Hakkari İl Başkanı’na saldırı olduğunu ve şimdi durumunun iyi olduğunu belirtti. Atalay, “Van çok güzel bir şehir. Van kendine has bir şehir. Burası çok rahat ve huzurlu yaşanılabilecek bir yer. Sizlerin güçlü desteğini alırsak Van’ı daha huzurlu, yaşanılabilir bir şehir haline getirmek için elimizden geleni yapacağız. Şu dönemde Vanlıların bir arada olmasını çok önemsiyorum. Van’ı bir tercih kavşağında görüyorum. Van’ın ciddi bir dönüş yapacağına inanıyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme