Çocuklarda kasık fıtığı ihmale gelmez

Çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1 ila 3 arasında değişen kasık fıtığının, erken doğan ve doğum ağırlığı düşük olan bebekler için daha büyük bir risk taşıyor.

ocuklarda görülme sıklığı yüzde 1 ila 3 arasında değişen kasık fıtığının, erken doğan ve doğum ağırlığı düşük olan bebekler için daha büyük bir risk taşıyor.

Erken doğan ve doğum ağırlığı düşük olan bebeklerin, diğer bebeklere göre 5 ila 10 kat daha fazla kasık fıtığı riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Kasık fıtığının oluşumunda testisin aşağı inişiyle yakından ilişkili olduğundan fıtık erkek erkek çocuklarda kız çocuklarına göre 5 - 20 kez daha sık görülür

Kasık fıtıklarının yüzde 60'ının sağ, yüzde 30'unun sol tarafta, yüzde 10'unun ise her iki tarafta da görülüyor.

Tanı çocuğun ağlaması, gülmesi, öksürmesi veya ıkınması ile kasıkta nohut veya ceviz büyüklüğünde şişliğin görülmesi ile konur. Şişlik çocuğun gevşemesi ile kendiliğinden kaybolur. Erkek çocuklarda fıtık kesesinin içine genellikle barsak, kız çocuklarında ise barsak veya over (yumurta) girer. Tedavi; fıtık boğulması gibi tehlikeli bir durumla karşılaşmamak için kasık fıtığı, bebeğin veya çocuğun önemli bir hastalığı yok ise tesbit edildikten sonra en kısa süre içerisinde ameliyat edilmelidir. Kasık fıtığı ameliyatı acil değil fakat acele bir ameliyattır.

Bakmadan Geçme