ÇOCUK GELİNLERE HAYIR PANELİ

Van Kadın Derneği (VAKAD) ile Muş Kadın Derneği (MUKADDER) tarafından ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ konulu bir panel düzenlendi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Tuşba Salonu’nda yapılan panele Sosyal Hizmet Uzmanı Nihat Tarımeri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Uzman Sosyolog Sema Sancak, Uçansüpürge’den Eda Özyurt Kılıç, Muş Kadın Derneği’nden Elif Çetinbaş, Van Kadın Derneği’nden Münevver Ölmez panelist olarak katıldı. Moderatörlüğünü Aylin Çelik’in yaptığı panelde ilk olarak Sema Sancak konuştu. Okula gönderilmeyen kızların küçük yaşlarda evlendirildiğini ifade eden Sancak, bunların okula gönderilmesi için öğretmenlerin araya girdiğini belirtti. Bu tür çalışmaları devletin kendisinin yapması gerektiğini vurgulayan Sancak, öğretmenlerin arada bırakılmaması gerektiğini kaydetti.
MUKADDER üyesi Elif Çetinbaş ise, toplum olarak hemen herkesin erken yaşta evliliğin açık bir tanığı olduğunu belirtti. Bu konuyla ilgili yaklaşık bin 500 kadına ulaştıklarını, Şanlıurfa gibi bir ilde 1 yılda genç yaşta evlendirilen 38 gelinin hayatını kaybettiğini anlatan Çetinbaş, “Erken yaşta evlilik toplumda ekonomik, hukuk, eğitim ve sağlık gibi sorunları meydana getiriyor. Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Her gün ortalama 4-5 kadın eşi tarafından şiddete maruz kalıp, katlediliyor. Biz kadın dernekleri olarak erken yaşta evlilik ve kadın şiddetine dikkat çekmek amacıyla çalışmalarımıza durmadan devam ediyoruz” dedi.
Van Kadın Derneği’nden Münevver Ölmez ise, erken evlendirilen yüzlerce çocuktan sadece biri olduğunu belirtti. 8 yıl önce VAKAD’a sığındığını anlatan Ölmez, kendisi gibi sorun yaşayan insanlarla dayanışma içinde olduğunu söyledi. Çocuk yaşta evlendirilip çocuk yaşta da çocuk sahibi olduğunu belirten Ölmez, o günden bugüne hiç bir şeyin değişmediğinin altını çizdi. Ölmez, “Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı. Bizim anlattıklarımız belki bayram tadında olmayacak, çocuk yaşta evlendirilmeye zorlanan bunca insan varken bizim bayram kutlamamız mümkün değildir. Bu duygularla 23 Nisan Bayramı’nda her çocuk gibi bende bayram tadında bir gün geçirmek isterdim ama olmadı. Ben sadece şunu diyorum, anne ve babalar hiç bir çocuğunu erken yaşta evlendirmesin ve okuldan almasın” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından panel soruların cevaplanması ile sona erdi.

van kadın derneği, muş kadın derneği, çocuk gelinlere hayır, panel

Bakmadan Geçme