Çocuğunuz Topallıyor ise Gribal Enfeksiyon Olabilir!

Çocuğunuz yeni yeni yürümeye başladıysa her adımı sizin için çok önemlidir. Ancak topallıyorsa ve vücudunda bir kırgınlık görüyorsanız çok dikkat edin. Çünkü düşme, çarpma gibi herhangi bir travma yaşamadığı halde topallıyorsa kalça eklemi toksik iltihabı (geçici sinovit) geçiriyor olabilir.

 

Hisar Intercontinental Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Teoman Benli ile özellikle yürüme çağındaki çocuklarda görülen ve ihmal edilmemesi gereken kalça eklemi toksik iltihabını konuştuk…

Yürümeye yeni başlayan bir çocuğun çok fazla düşmesine rağmen; kemikleri daha elastik olduğu için kırıkların nadir görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Benli; “Burkulma tarzı rotasyonel kuvvetlerde yeni yürüyen çocukta ‘apalayan çocuk kırığı’ (todler kırığı) görülebilir. Bu kırık kaval kemiğinde spiral tarzında çatlağa yol açarak tanıda güçlüğe neden olabilir. Eğer bir travma söz konusu değilse 1-5 yaş grubu çocuklarda en sık ‘Geçici Sinovit’ (Toksik Sinovit) denilen hastalık topallamaya yol açar. Çocuklarda grip gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonları kalça eklemini tutar. Çocuk bir düşme veya travma geçirmemiştir. Ailesi de bir travma öyküsü vermez. Ancak araştırıldığında çocuğun son 3 hafta gibi yakın bir zamanda gribal enfeksiyon veya üst solunum yolu iltihabı geçirdiği tespit edilebilir. Topallama virüslerin toksinlerinin kalça ekleminde sıvı artışı ile giden eklem içi dokuların tutulumu (sinovit) sonucu gelişir. Ateş ya yoktur veya hafiftir. Klinik muayenede kalçanın içe ve dışa döndürülmesi ağrılıdır. Radyoloji ve laboratuvar tetkikleri normaldir; kalçada eklem sıvısında ve lenfositlerde hafif artış görülür.

Tedavisi istirahat ve ağrı kesicilerdir. 1 hafta içinde hastalık kendi kendine geçer. Ancak yine de topallayan çocuk mutlaka bir ortopediste götürülmelidir. Çünkü gözden kaçan bir travma sonrası kırık ve çıkık topallamaya ve çocuğun yürürken ağlamasına yol açabilir. Ayrıca kalça ekleminin bakterilerle olan; yüksek ateş, halsizlik eklemde kızarıklık gibi bulgularla oldukça gürültülü seyreden akut septik artriti de bu yaş grubunda sık görülür. Bunun dışında çocukluk çağı romatizmal eklem tutulumu (jüvenil romatoid artrit) ve kemik tümörleri de bu yaş grubunda topallamaya yol açabilir. Bu nedenlerle 1-5 yaş arası çocuklarda topallama bulgusu asla ihmal edilmemelidir.’ açıklamasında bulundu.   

Bakmadan Geçme