CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu: Kepenk indiren esnaf sayısı artıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, 'Esnaflar çok büyük sıkıntı yaşıyor. Kepenk indirerek dükkanını kapatan esnafların sayısı her geçen gün artıyor. Şuan esnaflarımız kira, doğalgaz, elektrik, su giderlerini ödeyemediği gibi çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalıyor. Hükümet bu zamana kadar esnafların sorunlarını çözecek somut bir adım atmadı' dedi.

Burhan Ergin

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu beraberindeki Edremit İlçe Başkanı Ayhan Günay ve İpekyolu İlçe Başkanı Sıraceddin İldeş ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek gazetemizin imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve yazı işleri müdürü İkram Kali ile görüştü.

“Esnaflar kiralarını ödeyemiyor”

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, pandemi sürecinde esnafların ve vatandaşların ekonomik olarak büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, “Bilindiği üzere dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını ülkemizde de bütün kesimleri olumsuz etkiledi. Pandemide en büyük zarar gören esnaflardır. Esnaflar çok büyük sıkıntı yaşıyor. Kepenk indirerek dükkanını kapatan esnafların sayısı her geçen gün artıyor. Şuan esnaflarımız kira, doğalgaz, elektrik, su giderlerini ödeyemediği gibi çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalıyor. Hükümet bu zamana kadar esnafların sorunlarını çözecek bir somut adım atmadı. Esnaflara faizle kredi verilerek ertelenmekten öteye gidilmedi. Şimdi hükümet esnaflara gerçek anlamda hibe desteği vermelidir. Bunun yanında maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara sahip çıkılmalıdır. Bakın zaman zaman yeni işyerlerinin açıldığını söylüyorlar ama o işin aslı insanlar kredi çekmek için vergi levhası çıkarıyorlar. İnsanlar artık kredi çekmek için yeni işyeri açarak esnaf kooperatifinden kredi çekiyorlar. Kredisini ödeyemeyen esnaflarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Biz parti olarak hem esnaflarımızı hem de vatandaşlarımızı ziyaret ederek, sorunlarını dinleyip, çözüm üretmeye çalışıyoruz. Esnaflarımızın yüzde 90’ı hükümetin esnafa yaklaşımından memnun değiller. Destek alamadıklarını, bu yüzden çalışanlarının işine son vermek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Esnaflar hükümetten hibe desteği bekliyor. Esnafların sorununun çözümü için bir an evvel ekonomik paketi hazırlansın” diye konuştu.

“Hükümet sosyal devlet anlayışını bitirme noktasına getirdi”

Hükümete eleştirilerini sürdüren Başkan Kurukcu, “Yaklaşık 10 aydır kıraathaneler çalışmıyor. Kasım ayından bu yana lokantalar ve restoranlar paket servisiyle işlerini çevirmeye çalışıyor. İnanın esnaflar evini, arabasını, birikimini satışa çıkarıp dükkanını ayakta tutmaya çalışıyor. Belli tedbirler alınarak bu işletmeler açılabilir. AK Parti şuan sosyal mesafeye uymadan, kalabalık ortamda kongrelerini yapıyor. Binlerce kişinin bir araya geldiği yerde virüs nasıl bulaşmaz anlamadım. AK Parti’den biri lütfen bize anlatsın. Şuan ülkemizin gündemi yoksulluk ve esnafların sorunladır. Hükümet suni gündemlerle gündemi değiştirmek için elinden gelen her türlü çabayı sarf ediyor. Bu suni gündem olaylarını bırakıp esnaflara sahip çıkarak çözüm üretsinler. Hükümet sosyal devlet anlayışını bitirme noktasına getirdi. Türkiye tarihi boyuncu böyle sıkıntılı bir süreç geçirmedi. Ülkemizde yaşanan afetlerde bile insanlar bu kadar sorun yaşamadı. Sosyal devlet anlayışıyla hareket eden her ülke bu tür durumlarda vatandaşlarına sahip çıkıyor ama gelin görün ki ülkemizde hükümet hiçbir vatandaşına sahip çıkamadı. Pandeminin başlamasıyla insanlara İBAN verip destek istediler. Hükümetin yardım edeceği yerde para yardımı istedi. Bakın bugün aç olan insanlarımız var. Çöplüklerden çürük sebze toplayan vatandaşlarımız var. Askıda ekmeğe ihtiyaç duyan insanlarımız var. Hükümetin insanlarına sahip çıkması gerekiyor. Her aileye bu salgın bitene kadar belli bir maaş bağlanabilir” ifadelerini kullandı.

“STK’lar kendi aralarında seçimlerini savaş alanına çevirmemelidir”

Van’daki meslek odalarının seçimlerine değinen Kurukcu, “Siyasilerin seçimlerinde STK’lar hakem olmalı, STK’ların seçimlerinde de siyasiler hakem olmalıdır. Bugün Van’da herhangi bir meslek odasının seçimi varsa kimsenin müdahil olmaması gerekir. Kimse seçimleri savaş alanına dönüştürmemeli. Seçimlere iki yıl kala bugünden itibaren restleşmeler başladı. Bu restleşmeler hem esnafa hem de ilimize büyük zarar veriyor. Meslek odası başkanlarının siyasi kimliği olmamalıdır. Bütün partilere eşit mesafede yaklaşmalıdır. Siyasilerin seçimlerinde STK başkanlarının aktif görev alarak hakemlik yapması gerektiğini düşünüyorum. Eğer ben ortalığı karıştıracak, ortalığı ayrıştıracak bir hareket sergiliyorsam beni uyarmalıdır. Onun için STK’lar kendi aralarında seçimlerini savaş alanına çevirmemelidir. Seçimlerde birlik, beraberlik ve ilimiz için hareket etsinler” şeklinde konuştu.

“Hastanenin yeri daha belli değil”

Tuşba Devlet Hastanesinin yerinin hala belli olmadığını savunan Kurukcu, “Van Asker Hastanesinin kesinlikle korunması gerekiyor. Tuşba Devlet Hastanesi Eski Van Et-Balık Kurumunun yerine, Tuşba Belediyesi’nin yanına yapılmalıdır. Geçtiğimiz gün Sağlık Müdürüyle bu konuda telefon görüşmesi yaptım. Kendisi yerin hala belli olmadığını ifade etti. Biz CHP olarak Van Asker Hastanesinin yıktırılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

“CHP’den çok da oy götüreceğine inanmıyorum”

Memleket Hareketinin lideri Muharrem İnce ve Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül’ün parti kurmalarının bireysel çıkar olduğunu söyleyen Kurukcu, “Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül bireysel çıkarlarını düşündükleri için parti kurdular. Ülkesinin menfaatini düşünen insanlar bireysel olarak hareket etmezler. Ülkemizin kalkınması için mücadele edebilecek, kurtarıcı olarak gördükleri partinin çatısı altında bir araya gelerek siyaset yapmaları gerekir. Muharrem İnce ve Mustafa Sarıgül’ün CHP’den çok da oy götüreceğine inanmıyorum. Ayrıca parti kurmalarını onaylamıyorum. Bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan ve yazı işleri müdürü İkram Kali CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu ve beraberindekilere nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Bakmadan Geçme