Çevre ve Şehircilik Bakanı Yalan mı Söyledi?

Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşlar için gezi, dinlenme, sosyal etkinlik ve ilçe meydanı olarak tahsis edilmesi gereken yaşam alanına yapılmasını uygun görmeyerek ihalenin iptal edildiğini, Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Van ile ilgili aldığı karardan vazgeçtiği ileri sürüldü. Bakanın karar değişikliği Van’da üzüntü ve tepkiyle karşılandı.

İlhan SİYAHTAŞ

Edremit TOKİ afet konutlarında oturan depremzede vatandaşların şikayetleri üzerine gazetemizin gündeme taşıdığı Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşlar için gezi, dinlenme, kültürel etkinlik ve ilçe meydanı olarak tahsis edilen yaşam alanına yapımı ile ilgili haberler Van ve Ankara’da yetkilileri harekete geçirdi.

BAKAN KARAR DEĞİŞTİRDİ

Vatandaşların tepkisi ve şikayeti üzerine Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının yapımını Edremit TOKİ afet konut alanında uygun görmeyerek ihaleyi iptal ettiğini, hizmet binasının eski yerinde yapılmasını uygun bulduğunu Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’ye bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin aldığı bu kararından vazgeçtiğini,   hizmet binasının tartışmalı Edremit TOKi konut alanında yapılamasına karar verdiği ve kararın resmi yazı ile il müdürlüğüne bildirildiği öğrenildi.  Bakan Güllüce’nin karar değişikliği Van’da çeşitli spekülasyonlara neden olurken,   hizmet binasını farklı yerlere yapma imkanı varken özellikle Edremit’te konut alanı içinde bulunan yeşil alan, gezi alanı olması planlanan yere yapılmasında ısrar edilerek vatandaşların aleyhine karar değişikliğine gidilmesi manidar karşılandı.

 EDREMİT’TE BİNA YAPILMASI YANLIŞTIR

Önceki gün Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının yapımının öngörülen tartışmalı yeri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Jeofizik Mühendisler Odası Van Temsilcisi Bedrettin Anaran, şunları söylemişti: “ Müdürlüğün yeni hizmet binasının yapımının planlandığı yere 2011 depremleri sonrası TOKİ 9. Etap afet konutlarının yapılması düşünüldü. Fakat bu yerin 1, km yakınında yeni deprem fay hattı tespit edilmesi üzerine konutlar başka alana kaydırıldı. Dolaysıyla bu yerde bina yapılması yanlış olacaktır” ifadelerinde bulunarak yetkilileri uyarmıştı.

BAKAN, MİLLETVEKİLİNE HABER VERDİ

Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi’nin konu üzerine bakanlık nezdinde başlattığı girişimler sonrası Çevre ve Şehircilik Van İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşlar için tahsis edilen yaşam alanına yapılmayacağını  “  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasının Edremit’te TOKİ konut alanında yapılmasını istemeyen vatandaşların talepleri tarafıma iletildi. Bende ilin vekili olarak vatandaşların yararına olan konuyu bakanlık nezdinde takip ettim. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce’ye konuyu aktardım. Görüşmeler sonrasında Bakanımız Sayın İdris Güllüce bina projesinin revize edilerek Van il merkezinde bulunan eski yerinde yapılmasına karar verildiğini iletti” diyerek gazetemize açıklamada bulunmuştu.  Milletvekili Fatih Çiftçi’nin bakanın sözüne dayanarak yaptığı açıklamanın yer aldığı haber gazetemizde “Betonlaşmayı milletvekili önledi” başlığı ile verilmişti.

VATANDAŞLAR ÜZGÜN VE TEPKİLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tartışmalı yer kararında inat ve ısrar etmesi, Edremit’in yeşil dokusunu koruması, betonlaşmayı engellemesi ve çevre duyarlılığı yaratması gereken Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü gibi sorumluluğu olan kurumun vatandaşların sosyal, kültürel ihtiyaçları için kullanılması gereken alana beton yığını hizmet binası yapmak istemesi vatandaşlar arasında üzüntü ve tepkiyle karşılandı.  Vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin Van’a gelerek Edremit, TOKİ konut alanına yapılmak istenen hizmet binasının yerini incelemesini ve vatandaşların görüşünü alması gerektiğini söylediler.

BİZDEN HERHANGİ BİR GÖRÜŞ ALINMADI

Toplumun genelini ilgilendiren planlama ve çalışma yapıldığı zaman vatandaşlarım,  sivil toplum kuruluşlarının görüşünün alınmadığını çalışma yapıldığı zaman vatandaş sivil toplum örgütleri ve kurumların görüşü alınması gerektiğini ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, “  İlimizde bir yere bir yapı yapıldığı zaman vatandaş, tüm sivil toplum örgütleri, kurumların ortak görüşü doğrultusunda karar verilmesi gerekir.  Efendim kimse burası hazine arazisidir ben oraya kendi yapımı yapacağım bir şey diyemez. Bu mantık kimsenin tasvip etmeyeceği bir durumdur. Önce insan esas alınmalıdır. Sonuçta bir bina yapılıyor. Van’da ve inşaat mühendisi olarak bine yakın üyemiz var.  İnşaat mühendisleri olarak bizden herhangi bir görüş alınmamıştır.  Bir tek bizim odamız değil tek biz değil Van’da inşaatçılar, mimarlar odası, şehir bölge plancıları odaları var.  Van’ın kaderini değiştirecek sendikalar var. Kısacası bir yapı bir bina yapıldığı zaman herkesin görüşünün alınması gerekir.  Ortak deklare olması gerekir.  Burası bu yapı için uygundur bu sadece Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü için geçerli değil, Karayolları, Belediye dahil olmak üzere  bir bina bir yere inşa edilecekse  önce vatandaşın  ve sivil toplum örgütlerinin, meslek  odalarının görüşü  alınmalıdır.  Herkes elini taşın altına koyar.  Burada çoğunluğun kararı neyse ona karar verilir. Sonuçta vatandaşın çoğunluğu ve sivil toplum örgütlerinin çoğunluğu yapılaşma istemiyorsa buna uymak gerekir” dedi.  

İNSANA DEĞER VERİLMELİDİR

Van’da yeşil alanların korunamadığını olanlarında hızla tükendiğini,  yeni yeşil alanlar oluşturulamadığına dikkat çeken Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık yapılaşmada planlamada öncelikle insana ve yeşile, çevreye değer verilmesi gerektiğini belirterek “ Vatandaşların yoğun yaşadığı Edremit TOKİ afet konutları alanında betonlaşma yerine öncelikle insanlarımızın huzur bulacağı,  aileleriyle birlikte rahat edeceği, mutlu olabilecekleri yeşil alanlar, parklar, meydanlar düşünülmesi gerekir.  Beton yığını binalar her yere yapılabilir.  O nedenle betonlaşmaya karşıyız. Ayrıca toplumu ilgilendiren kararlar alınırken sivil toplum örgütleri ve vatandaşların görüşleri de alınmalıdır” dedi. 

Bakmadan Geçme