Büyükşehir Belediyesinden zemin-etüt çalışması

Van Büyükşehir Belediyesi, Gürpınar ilçesinin Güzelsu Mahallesi'nde yeni imar alanlarında zemin-etüt çalışması yaparak, bölgenin imara uygun olup olmadığını belirleyecek.

Büyükşehir Belediyesi, depremle yaşamayı öğrenmek ve depreme hazırlıklı olmak adına yoğun çalışmalar gerçekleştiriyor. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin ortak çalışmasıyla merkez ve ilçelerde zeminin yerleşime uygunluğu ölçülüyor. Ayrıca, imar planlarına altlık olmak üzere jeolojik-jeoteknik araştırmalar yapılarak bölgenin deprem risk haritası ortaya çıkartılıyor.

Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin Gürpınar ilçesinin Güzelsu Mahallesi'nde imara açılan 157 hektarlık alanda başlattığı zemin-etüt çalışmaları devam ediyor. 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fuzuli Yağmurlu ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk öncülüğünde yapılan trenç (çukur) çalışmayla bölgedeki fay hatlarının hareketleri ve olası etkileri araştırılacak. Araştırma sonucunda ortaya çıkacak veriler ışığında bölgenin yapılaşmaya uygun olup olmadığı da tespit edilecek. Raporların olumsuz olması halinde imara açılan alanların, imara tamamen kapatılması söz konusu olacak.


Sağlıklı kentleşme için yapılan deprem araştırmalarının önemine değinen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2011 depreminin izlerinin hala belirgin olduğunu, olası depremlerde hasar ve kayıpları en aza indirmek için zemin-etüt çalışmalarının büyük önem taşıdığını söylediler.

 

Bakmadan Geçme