BU YANLIŞA İZİN VERMEYİN

Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşların ortak yararı, ilçe etkinlik ve kültür meydanı olarak değerlendirilmesi beklenen alana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bazı kurumların hizmet binalarının yapılmasına tepki gösteren vatandaşlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a mektup göndererek yanlış yapılaşmaya izin verilmemesini istediler.

Fazıl  ERÜŞ

Deprem sonrası Van’ın büyükşehir olması ile birlikte nüfusu hızla artan, Van’ın yaşam merkezi haline gelen,  Edremit TOKİ afet konut alanında vatandaşların ve ilçenin ortak kullanımı için ayrılan arsaya bazı kamu binalarının yapılmasına karşı çıkan vatandaşlar devlet büyüklerine mektup yazarak seslerini duyurmaya çalıştılar.  Edremitli vatandaşlar,  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a gönderdikleri mektuplarda alanda yapılaşmaya izin verilmemesini istediler. 

Vatandaşlar yazdıkları mektuplarda, 2012 yılında Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasıyla birlikte Edremit’in Van’ın 4’cü büyük ilçesi konumuna geldiğini ilçenin kısa zamanda Van’ın yoğun nüfus artışı yaşamaya başladığına dikkat çekilerek ilçenin mevcut yeşil dokusunun, doğal yapısının korunarak ranta izin verilmeden geleceğinin buna göre şekillendirilmesi gerektiğini söylediler.

Deprem sonrası TOKİ tarafından bir yıl gibi rekor süre içinde 17 bine yakın konutun Van’da inşa edildiğini, yapılan kura çekimleri sonrası hak sahibi olarak kendilerinin Edremit TOKİ afet konutlarına yerleştirildiklerini ifade eden vatandaşlar, Edremit konut alanlarının önünde TOKİ konutlarında yaşayan,  deprem görmüş, psikolojik desteğe ihtiyacı olan çocuk, kadın, yaşlı, engelli vatandaşların genel yararı huzuru ve mutluluğu ayrılan alanın ağaçlandırılarak sosyal, kültürel ve sportif amaçla değerlendirilmesini beklediklerini ancak söz konusu alana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bazı kurumların hizmet binalarının yapımının planlandığını bunun da yanlış olacağını ve imtiyaz anlamına geleceğini dile getirdiler.

Vatandaşlar gönderdikleri mektuplarda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kendi kurum personeli için 40 adet lojmanı Edremit ilçesine 22 km. uzaklıkta, Van şehir merkezinde ( eski Bayındırlık İl Müdürlüğü yerinde )  yapımını planlarken, kurum hizmet binasını ise kurum göl görsün diye Edremit TOKİ yaşam alanında yapmasının israf, düşündürücü ve hata olduğunu ifade ettiler.  TOKİ sakinleri mektuplarında vatandaşların ait olan  yaşam alanına kurum binalarını taşınmasının durdurulmasını istediler.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a gönderilerek yardım istenilen mektupta şöyle denildi: “ Van şehir merkezinde geçmişte yapılan yanlışlar yeni ilçelerimizde tekrar edilmemelidir.  Yeşil alanlar,  ilçe meydanı  mutlaka ayrılmalıdır. Edremit TOKİ alanında ilçe yaşam alanı olması gereken bu alanın bazı kamu binaları için kullanılması, beton yığınına dönüştürülmesi yanlıştır. İnsana gereken değeri vermemektir. Teknik planlama hatasının zamanında önlenmesini istiyoruz. Çünkü konutlarla doğrudan hiçbir ilişkisi bulunmayan bazı kamu binaları Edremit’in farklı yerlerinde bulunan hazine arazilerine rahatlıkla yapılabilir. Dolayısıyla bu alanda düşünülen kamu binalarına başka alanların tahsis edilmesini geleceğimiz adına istiyoruz.  Edremit TOKİ afet konutları sakinleri olarak bizler;  insanlar için ayrılan, ilçe meydanı olacak alanda çirkin, işlevsiz beton yığınları görmek istemiyoruz. Öncelikle vatandaşların ortak yararına değerlendirilmesini bekliyoruz.   

Bakmadan Geçme