Bu Stat Yıkılabilir, Maç Oynanmasın

2011 depremlerinde hasar gören, soyunma odası bulunmayan, maç oynamaması gereken Van Atatürk Şehir Stadı’nın akıbeti ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Van’a yeni stat yapımı belirsizliğini korurken benzer stat haberi de İzmir’den geldi. İzmir’de 16 bin kişi kapasiteli Alsancak Stadı’nın yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle kullanılmaması istendi.

Rıdvan Can

 Van depremlerinde hasar gören Atatürk Şehir Stadı’nın akıbeti ve Van’a yeni stat yapımı belirsizliğini korukken bir stat haberi de İzmir’den geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, depreme dayanıklı olmadığı ve çökme riski taşıdığı öne sürülen Alsancak Stadı'yla ilgili önemli bir karar verildi. Statta yaklaşık 15 gün önce yapılan testler sonucunda tribünlerle idari binanın yıkılma tehlikesinin bulunduğu belirtildi. Tesisin, derhal boşaltılması kararlaştırıldı.

Tesiste 6 Ağustos'ta yapılan depreme dayanıklılık testinin ardından ellerine, "Müsabaka oynamaya uygun değil" raporunun geldiğini belirten İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Osman Tatlısu, "Durumu Türkiye Futbol Federasyonu'na da ilettik. Tesis can güvenliği sağlamıyor. Stadın bitişiğinde kullandığımız il müdürlüğü binasını da derhal boşaltacağız. Acil olarak kendimize yer arıyoruz" dedi.

Stadın durumuyla ilgili İzmir Valiliği'yle de görüşen Tatlısu, "Hem açık tribün, hem de kapalı tribün için gelen raporlar korkunç. Kapalı tribünün altında temel bile olmadığı ortaya çıktı. Tesis bünyesinde yer alan il müdürlüğü binamız en küçük bir araç geçişinde, hatta rüzgarda bile sallanıyor. Bu şartlarda burada tek maç dahi oynanamaz. İzmir Valiliği detaylı analiz ve açıklamaları kamuoyuyla paylaşacak. Statla ilgili nihai kararın ne olacağını bilmiyorum" diye konuştu.

Alsancak Stadı'nı son 6 sezondur Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü'nden kiralayan, Karşıyaka, Göztepe ve Altınordu ile birlikte iç saha maçlarını emektar tesiste oynayan Altay, kararın şokunu yaşıyor.

Tek gelir kaynaklarının diğer İzmir kulüplerinden elde ettikleri stadı kiralama bedeli olduğunu söyleyen Altay Başkanı Aslan Savaşan, "Bu testler ligin başlamasına günler kala kala değil, geçtiğimiz sezonun sonunda yapılmalı, güçlendirme gerekiyorsa tribünler güçlendirilmeliydi. Şu anda ne yapacağımızı bilemiyoruz. Stat için 70 bin TL'ye 3 bin adet yeni koltuk siparişi verdik. Passolig sistemi için stada büyük yatırım yapıldı. İzmir futbolunda çok büyük kaos oluşacak" şeklinde konuştu.

İzmir'de kurulan, Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan'a taşınan Panianios Kulübü'nün 1910'da kullanmaya başladığı Alsancak Stadı'nda tribünler ilk kez 1929'da inşa edildi.

Mimar Harbi Hotan tarafından 1971'de son şekli verilen emektar tesis, 2005 Dünya Üniversite Oyunları öncesi makyajlandı.

İzmir kulüpleri, geçen sezon kendi bütçelerinden yaklaşık 700 bin TL harcayarak zemini yeniletti.

Stadın yerine alıveriş merkezi yapılacağı iddialarına tepki gösterdi.

Beton ve inşaat kalitesi düşük kalan stadın özellikle 7235 kişilik açık tribününün kolonlarında derin çatlaklar oluştuğu, dökülen sıvalardan çürük demirler ortaya çıktığına yönelik haberler DHA’da yer almıştı.

Öte yandan, stadın yerine alıveriş merkezi yapılacağı iddiaları da ortaya atıldı.

Bakmadan Geçme