BU BENİM ESERİM PROJESİ İKİNCİ GÜNÜNDE

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) işbirliği ile 10’uncusu gerçekleştirilen ‘Bu Benim Eserim’ proje yarışmasının Van bölge sergisi devam ediyor.

Matematik ve fen bilimleri alanlarını kapsayan proje yarışmasında Van başta olmak üzere Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Siirt, Şırnak ve Muş’tan toplam 50 projenin yer aldığı sergi, dün Elite World otelinde açılışı gerçekleştirilmişti. Van bölgesinden değişik projelerle yarışmaya katılan öğrencilerin hem bölge halkına hem de çevre açısından çok yararlı olduğu projeler etkisini gösterdi. Van merkez Edremit ilçesi Şehit Jandarma Yarbay Yusuf Turgut Ortaokulu öğrencisi Osman Tansel Baydaş, “Ekolojik denge için ışık, sinek, balık” ilişkisi konulu projesi ile sergiye katıldı. Projesinin hazırlama amacını açıklayan Baydaş, ’’Mayıs sineği yaz aylarında özellikle inci kefali balığının yumurtlama ve büyüme evresinde rastlayan dönemde yaşayan ve yoğunluğu yönüyle çevreye rahatsızlık veren bir canlıdır. Ot sineği inci kefalinin önemli besin kaynağıdır. Ancak gölle buluşmaması durumunda inci kefaline bir yararı olmadığından bir proje hazırladım ve projem kapsamında iki gün yaşayan sineklerin hem insanımız hem de çevremize zarar vermeden göl içine ve kenarına yerleştirilen aydınlatmaların sinekleri o yöne götürüyor. Sineklerin ışığın bulunduğu yöne gitmeleri sonucu inci kefali balığı bunları havada tutarak yemesi hem çevreye zarar vermemesi, hem de balıkların önemli besin kaynağı olmasını doğuruyor” dedi.
Bu benim eserim sergisine başka bir projeyle Hakkari Yüksekova ilçesine bağlı Vali Erdoğan Gürbüz Ortaokulu öğrencisi Ercan Çoruh, “Kendi İnvertörüm” adlı projesi ile sergiye katıldı. Projesinin amacını anlatan Çoruh, “Doğru akımdan alternatif akım elde edilmesi, 12 volt gerilimden (aküden) 220 volt gerilim (şebeke)elde edilmesi kendini aynı zamanda şarj eden akünün bölgemizde sürekli elektrik kesintilerine maruz kaldığımız için böyle bir proje yaptım. Bundan sonra her bir evde bir akü olması aslında bütün ampullere elektrik verebilecek bir akıma sahip olması ve geceleri elektrik kesintileri olduğunda gönül rahatlığıyla kullanabiliz. Ayrıca fazla maliyet istemeyen bir projedir’’dedi.

Bakmadan Geçme