Bölgesel Birlikler Dünyası

Günümüz dünyasına damgasını vuran en önemli olgu, 1960’lı ve 70’li yıllarda ortaya çıkan, daha sonraki neo liberal gericilik döneminde başlangıçtaki önemini kaybeden bölgesel birliklerin (AB hariç), yeniden canlanması ve eskiden beri var olan birliklere yenilerinin eklenmesidir.

İkinci Dünya Savaşı sonrasının dünyasına, bir dönem iki kutupluluk damgasını vurdu. 1990’lar ve 2000’lerin başında ABD, tek kutuplu dünya hayalinin gerçekleştiğini sanıyordu. Bugünün dünyası ise artık herkesin kabul ettiği üzere çok kutupludur. Başka bir deyişle Bölgesel Birlikler Çağı’ndayız.

Avrupa Birliği, Afrika Birliği Örgütü ve bu kıtadaki üç alt birlik, Latin Amerika Ülkeleri Birlikleri (ALBA, CELAC ve MERCOSUR), Kuzey Amerika Ülkeleri Birliği (NAFTA), ŞİÖ, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın Avrasya Birliği, Arap Birliği Örgütü vd.

En büyük bölgesel birlik     

Şimdi bu birliklere son olarak önemli bir birlik daha eklendi. 15 Kasım 2020 günü Vietnam’ın başkenti Hanoi’de toplanan 15 Doğu ve Güneydoğu Asya ülkesi, “Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık”ın (BKEO) kuruluşunu ilan etti.

Bu ülkelerden 10 tanesi (Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam) daha önceden Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) üyesi idi. Bu ülkelere Çin, Japonya, Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’da katılarak son beş yıldır bir ortak ekonomik bölge oluşturmak üzere görüşmeler yürütüyorlardı.

Görüşmeler sonuçlandı ve BKEO’nun (RCEP) kuruluşu ilan edildi. BKEO, özetle bir Serbest Ticaret Bölgesi anlaşmasıdır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme