Bölge planı yol haritasını oluşturacak

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Mart ayı olağan yönetim kurulu toplantısı Muş'ta yapıldı.
DAKA Mart ayı olağan yönetim kurulu toplantısı Van Valisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu başkanlığında Muş'ta toplandı. Muş Valiliği toplantı salonunda yapılan toplantıya başkanlık eden Vali Münir Karaloğlu, yönetim kurulu toplantılarını ajansı sorumluluk alanına giren illerde dönüşümlü olarak yapıldığını söyledi. Karaloğlu, toplantının en önemli gündem maddesinin 2012 yılı Bütçe ve Çalışma Programı'nda yer alan Yatırım Altyapısının Güçlendirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programı'nın değerlendirme sonuçlarının görüşülmesi olduğunu vurguladı. Vali Karaloğlu, "Bilindiği gibi 2011 yılında Van ilimizde yaşanan depremler sebebiyle ajansımız 2011 Mali Destek Programlarına 2012 yılında gecikmeli olarak çıkmıştı. İlk olarak 2012 yılının Haziran ayında Yenilenebilir Enerji ve Hakkari'ye özel Meyve ve Sebzeciliğin Geliştirilmesi mali destek programlarına çıkılmış ve bu programlar sonucunda başarılı projelere Yenilenebilir Enerjide 7 milyon ve Meyve ve Sebzeciliğin Geliştirilmesinde 2.550.000 olmak üzere toplamda 9 milyon 550 bin lira destek sağlanmıştır. Bugün yönetim kurulumuzda görüşülecek olan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı'na ayrılan 10.430.000 TL kaynak ile birlikte ajansımızın bölgemizde üretime yönelik toplam desteği 2012 yılı için toplamda 20 Milyon TL'ye ulaşacaktır. Tutarın destek sağlanan proje sahiplerinin eş finansmanları ile birlikte 40 milyon TL'ye ulaşması beklenmektedir. Bu sadece gecikmeli olarak çıkılan 2012 Mali Destek Programları ile sağlanacak destek ve toplam yatırım tutarlarıdır. Buna ilave olarak ajansımız 2013 yılında 2 başlık da daha Mali Destek Programına çıkmış bulunmaktadır. Son başvuru tarihi 15 Mart olan bu başlıklardan birincisi 2012 yılındaki Küçük Ölçekli Altyapı Projeleri Mali Destek Programının devamı niteliğindeki 8 Milyon TL bütçeli 2013 yılı Küçük Ölçekli Altyapı mali destek programı, diğeri ise 10 milyon bütçeli imalat sanayine yönelik İktisadi Kalkınma Mali Destek Programıdır. Toplam 18 Milyon Bütçeli bu iki mali destek programları ile de eş finansmanları ile birlikte toplam 36 milyon TL'lik yatırım gerçekleşmesi beklenmektedir. Kısaca Ajansımız ve Bölgemiz için bereketli bir yıl olacağı şimdiden belli olan 2013 yılı içinde sağlanan toplam destek miktarı 38 milyon liraya, eş finansmanla birlikte gerçekleşecek toplam yatırımın miktarı ise 76 milyon liraya ulaşacaktır" diye konuştu.
Kalkınma Ajansının, mali destek programlarının yanında, onun dayanağı olan bölge planı çalışmalarına da devam ettiğini vurgulayan Karaloğlu, "2014-2023 bölge planı hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen il ve ilçe sektör toplantıları çalışmalarının ilk aşaması tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar neticesinde katılımcı ve bölgenin önceliklerine yönelik olarak hazırlanacak olan bölge planımız, yönetim kurulumuzun katkıları ve onayı ile 2014-2023 yıllarının yol haritasını oluşturacaktır" dedi.
Toplantıya; Muş Valisi Ali Çınar, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu ile Muş, Van, Hakkari ve Bitlis illerinin İl Genel Meclisi Başkanları ile Ticaret ve Sanayi Odaları başkanları katıldı.

Bakmadan Geçme