Bizim İller...

Geçen gün arşivimi düzenlerken Vanlı Üniversite öğrencilerinin İstanbul’da çıkartmış olduğu gazete ve dergiler elime geçti. Heyecanla “Bizim İller” gazetesini yıllar sonra bir kez daha okuduğumda kıymetli bilgilerle karşılaştım.    

Şöyle ki;    

1940’lı ve 1960’lı yıllarda İstanbul ve Ankara’da yüksek öğrenim gören Vanlı öğrencilerin, eğitim hayatları davam ederken memleketlerinden, kültürlerinden özellikle hemşehri dayanışmasından hiçbir zaman kopmadıklarını gördüm.    

Vanlı iş insanlarının, bürokratların desteklediği Van öğrenci dernekleri ve yurtlarında bir araya gelen Vanlı öğrenciler ekonomik açıdan zorluk yaşayan arkadaşları için büyük dayanışma içerisine girmişler. Van’ın kültürünü tanıtmak,  gurbette yaşayan öğrencilere burs sağlamak amacıyla, kültür sanat etkinlikleri, geceler düzenlemişler, gazete ve dergiler çıkarmışlar. Bunlardan bazıları; Püçülük, Bizim İller, Dünyada Van’dır.    

İstanbul Van Öğrenci Derneği öğrencilerinin 54 yıl önce çıkardığı 4 sayfadan oluşan, 1 Nisan 1966 tarihli  “Bizim İller” gazetesinin her satırını geçmişe yolculuk yaparak inceledim.    

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme