Bırakın oruç tutsun bizi

Bâyezid-i Bistâmî hazretleri yolda bir grup insanla karşılaşmış. Onlara "Nereden geliyorsunuz?" diye sorunca, Mekke'den döndüklerini ve orada hac ibadetini îfa ettiklerini söylemişler. Bistamî de "Boşuna zahmet etmişsiniz" demiş:
Sebebini soranlara: "Beytullah'ın aslı orada değil ki burada. Keşke biraz da insanı tavaf etseydiniz" demiş.
Bir düşünürün dediği gibi "Secdemiz ve hürmetimiz, gerçekte, insana! Geceleri âh... âh... Diye inleyen zavallı insana! Hani şu kendini büyük hissetmek için her şeyi küçülten zavallı insan.
Nedir insanı tavaf etmek insanın içinde bulunan sır. Hani klasik anlamda kullanılan küçük kainatın özü, özeti olan İnsan. Kendi öz vatanı asıl sığınağı olan iç dünyası. Buradaki gizemleri, değerleri keşfetmek ve belki de hatırlamak için Allah bize özel aylar ikram etti. Belkide bir kez olsun kendimize tâlib olmak, hatırlamak için…
İnsan kendini büyük hissetmek için başkalarının omuzunda yükselmeye çalışır. Karşıdakini ezdikçe ezer, küçülttükçe küçültür. Çünkü kendi iç dünyasında kendisini büyütmek ister. Zavallı İnsan bir bilse ne kadar küçük ve kendi gözünde büyültülmediğinde ondan daha değerli ve çok yüce olduğunu. ..
Ramazan ayının,orucun burada gizemli bir rol oynayıp İnsana kendini hatırlaması,öz vatanına sığınmayı,kendi gönlüne girip bütün gönülleri tek parça halde görmek için çok değerli unsur olduğunu gösterir bize. Belki de bir yıl boyunca bütün gönüllerin kopuşunu yeniden tek parça haline getirmek için tek yoldur.
Oruç tutarız. Sığınırız ona hatırlanmak için. Ancak onun bizi tutmasına izin vermeyiz ve ararız nafile kendimizi. Sanırız aç kalınca gizem çözülür.
Bir dostumun dediği gibi gelin dostlar biz Orucu tutacağımıza o bizi tutsun. Tutsun ki bütün gönül kapılarımız bu sayede açılsın.Açılsın ki kapanan kapılar ardında gizlenen,kabalık, nezaketsizlik, anlayışsızlık, duyarsızlık, kindarlık, sevgisizlik, gayretsizlik, gösteriş, gurur, cimrilik, çirkin söz, incitici ve gücendirici olmak, bencillik, duygusuzluk, düşüncesizlik, basiretsizlik, güzelliğe karşı ilgisizlik, geçimsizlik, vefasızlık, uyumsuzluk, saygısızlık, takdirsizlik, tebessümsüzlük, soğukluk, kendini üstün görmek, paylaşımsızlık, yardımsızlık, hoşgörüsüzlük, can sıkıcılık, antipatiklik, şefkatsizlik, merhametsizlik, sorumsuzluk, gönül almayı bilmemek, rahatsızlık verici ve tedirginlik uyandırıcı dik bir tavır içinde olmak, derbederlik, rüküşlük-komiklik, savrukluk ve benzeri haller bizden uzak olsun…
Hakikatten uzaklaştıranların hakikatine ulaşmanın yoludur Orucun bizi tutması.Orucu biz tutarsak sadece açlığın esaretine düşeriz. Ama izin verip O bizi tutarsa sırların sırrına ereriz.
Bir kez daha öz vatanımıza dönmek için buyurun iftar sofralarına. Ama sofralarımızı olmayanlarla paylaşarak… Sevgi ile kalın.

Bakmadan Geçme