Binlerce yaban kazı Van'a geldi

Van'ın sulak alanları bu yılda binlerce yaban kazına ev sahipliği yapıyor. Bozkaz, sakarca ve küçük sakarca türleri bölgeye geldi.

Van'ın sulak alanları, son 4 yıldır olduğu gibi bu yıl da binlerce yaban kazına ev sahipliği yapıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bozkaz, sakarca ve küçük sakarca türündeki kazlar, dört yıldır olduğu gibi bu yıl da Van'a gelerek göllerimizi şenlendirdi.

DKMP yetkilileri, yapılan gözlemlerde binlerce kazın bölgedeki sulak alanlarda beslendiği ve dinlendiği belirtildi. Özellikle Erçek Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, kazların yoğun olarak görüldüğü yerler arasında yer alıyor.

Van Gölü Havzası, Türkiye'nin en önemli kuş göç yolları üzerinde bulunması ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle biliniyor. Yaban kazlarının yanı sıra birçok farklı kuş türüne de ev sahipliği yapan havza, kuş gözlemcileri için de önemli bir merkez konumunda.

DKMP 14. Bölge Müdürlüğü, yaptığı açıklamada yaban kazlarının bölgemize gelmesinin doğal yaşamın sağlıklı bir döngü içerisinde olduğunu belirtirken, bu güzel görüntülerin korunması için vatandaşların duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Vansesi Haber

Yorumlar 1
BU SEFERBERLİĞİ GÖRMEK İSTİYORUZ 16 Kasım 2024 23:55

Van'ın merkez ilçesi TUŞBA kıyılarında 1. etap ve 2.etap şeklinde Van Gölü dip çamuru temizleme çalışmaları yapıldı, yapılıyor. Bunlar çok elzem, çok kıymetli çalışmalardır. Fakat gölün onlarca noktasındaki kıyılarda onlarca yıl boyunca oluşmuş yoğun bir kirlilik var. Bu nedenle bu devasa gölün 530 kilometrelik kıyılarındaki birkaç noktada yapılan temizlik çalışmaları takdire şayan olmakla birlikte gölün büyüklüğü, kirliliğin yaygınlığı ve yoğunluğu karşısında mütevazı kalıyor. Edremit, İpekyolu, Tuşba, Erciş, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan ve Gevaş ilçe merkezlerinin kıyıları boyunca EŞ ZAMANLI OLARAK TOPLAM 1000 ADET UZUN BOMLU VİNÇ VE 3000 KAMYON İLE ve daha pek çok araç ve imkan ile sekiz ay boyunca kesintisiz her gün yapılacak bir kıyı temizliği, dip kirliliği temizliği, yüzey temizliği ve dere/ kanal ağzı temizliği ile Van Gölü büyük oranda temizlenmiş olacaktır. Ayrıca DSİ de eş zamanlı olarak kıyıdaki sekiz ilçeden geçip göle dökülen TÜM DERE VE KANALLARI baştan başa, özenle ve detaylı şekilde temizlemelidir. İşte böyle bir yoğun ve yaygın temizlik çalışması olmazsa Van Gölü on yıllar sonra çok daha berbat hale gelir. Kirlilik çok yoğun, kirlilik devam ediyor. Sekiz ilçede aynı anda hızlı bir seferberlik ve hummalı temizlik çalışmaları başlamalı. Dileriz böyle bir kapsamlı seferberlikle Van Gölü tekrar hayata döndürülür.

Bakmadan Geçme