BİLİCİ, BÜTÇE GÖRÜŞEMELERİNDE KONUŞTU

AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, TBMM bütçe görüşmelerinde, yeni ekonomik dünya düzeninde Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisini tahlil etti.

 AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, TBMM bütçe görüşmelerinde, yeni ekonomik dünya düzeninde Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisini tahlil etti. Bilici, bölgenin kalkınma hızının artması, ekonomik yapısının güçlenmesi için küresel düşünüp yerel davranma gerektiğini söyledi. 
Yeni kurulan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı hakkında bilgi veren Bilici, “Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, hükümetimiz döneminde Kanun Hükmünde Kararname ile 2011 yılında kurulmuştur. DAP Bölge Kalkınma İdaresi (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van) olmak üzere toplam 14 ili kapsamaktadır. DAP idaresinin kuruluş amacı; eylem planı hazırlayarak bölgenin kalkınmasını hızlandırmak, yatırım projelerinin uygulanmasını koordine etmek ve değerlendirmek, ilgili kurum ve kuruluşların yatırım projelerinin bütünlük içinde yürütülmesini sağlamaktır. DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşları, ajanslar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile çalıştaylar düzenleyerek DAP Eylem Planı Taslağı oluşturulmuştur. Hazırlanan DAP Eylem Planı Taslağı; iktisadi sektörlerde verimliliğin artırılması, kentsel yerleşimlerde yaşam kalitesinin artırılması, beşeri-sosyal sermayenin güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, temel altyapı hizmetleri ve çevresel koruma başlıklı beş ana gelişme ekseni çerçevesinde hazırlanmıştır.
Yeni ekonomik dünya düzeninde küresel düşünüp yerel davranmak çok önem arz etmektedir. Merkeziyetçilik anlayışından kurtulmak, yerelde ekonomik kalkınmayı sağlamak, uzman kişilerce yereldeki potansiyeli harekete geçirmek, bölgeler arası gelişmişlik farklarını minimize edecektir. Bu anlayışla DAP idaresi de Doğu Anadolu illerindeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, projelendirme hizmetlerini yürütecektir. Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye’nin en büyük bölgesi olup, Türkiye yüzölçümünün yüzde 19’unu kaplamaktadır. 90’lı yıllardan itibaren Doğu Anadolu Bölgesi sosyo-ekonomik nedenler ve bölge içinde yaşanan sorunlardan kaynaklı yoğun göç vermektedir. TÜİK verilerine göre bölge illerinde en çok nüfusa sahip il Van’dır. En az nüfusa sahip il ise Tunceli’dir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik faaliyetleri incelendiğinde, özellikle belirli sektörler ön plana çıkmaktadır. Bu sektörler turizm, tarım, hayvancılık ve yeraltı kaynaklardır. Günümüzde gelişmiş ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri turizm girdileridir. Doğu Anadolu Bölgesi turizm verileri incelendiğinde doğal potansiyelleri açısından oldukça zengindir. Ancak altyapı, tesis noksanlığı ve bölgedeki güvenlik sorunları gibi nedenler bu potansiyeli ekonomik girdiye dönüştürememektedir. Yerinde ve doğru uygulamalarla bilhassa kış, termal, inanç ve tarih turizmi geliştirilebilir ve bölgeye önemli katkı sağlanabilir. Hayvancılık sektöründe de zengin bir potansiyele sahip olan DAP bölgesinde Türkiye’deki büyükbaş hayvan varlığının yüzde 21’i, küçükbaş hayvan varlığının yüzde 27’si bulunmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde büyükbaş süt üretiminin Türkiye içerisindeki payı yüzde 18’dir. Küçükbaş süt üretiminin Türkiye içerisindeki payı ise yüzde 28’dir.
AK Parti hükümetlerimiz döneminde Doğu Anadolu Bölgesi’nde kamu yatırımları önemli bir oranda artış sağlamıştır. DAP illerine yapılan toplam kamu yatırımları 2003-2013 yıllarında yaklaşık 7 kat artmıştır. DAP bölgesinde 2012 kamu yatımları içerisinde en fazla payı yüzde 30 ile eğitim sektörü almıştır. 2003-2013 yılları arasında derslik sayısı yüzde 71 oranında artmıştır. Sağlık sektöründe, DAP bölgesi 2002 yılı hastane sayısı 90 iken 54 adet yeni hastane yapılmış bu sayı 2013 yılında 144’e ulaşmıştır. Ulaştırma sektöründe, DAP bölgesinde 2003 öncesinde toplam 256 kilometre bölünmüş yol bulunurken bu rakam 2013 yılında 12 kat artarak 3 bin 120 kilometreye çıkmıştır. Son 10 yılda 2 bin 864 kilometre bölünmüş yol yapılmıştır” dedi.

Bakmadan Geçme