BİLGİ KİMDİR?

Bahri Yıldızbaş yazdı...

(Yetişkinlerin kavgaları ve düştüğümüz durumların sebepleri)

Yeni bir bilgiyi öğrenmek için, okumak ve araştırmak gerekir. Bilgi, insanı bilge yapmaz. İnsanın bakış açılarını genişleterek, yenilenmesi ile birlikte; kendisini, ailesini ve çevresini tanımasına destek verir.

Oxford Sözlüğü, uzun araştırma, anket ve oylamalarla, onlarca kelime aracından, 2022 yılının kelimesini açıkladı: "Goblin modu" (tembel, dağınık davranışları olan ve kendini beğenmiş) kelimesi: 318 bin 956 halk oylaması alarak, listedeki diğer kelimelere büyük bir fark attı.

Diğer popüler kelimeler arasında Metaverse (Sanal evren) ve IStandWith (Yanındayım) yer aldı. Açıkçası, akıl ve insanlık tutulması.

Her yeni bir bilgi; yeni bir sen, o, biz ve benleriz. Çocukluktan itibaren araştıran, okuyan, öğrenen ve başararak mutlu olan çocuklar, birey olmanın mutluluğunu yaşayarak, sürekli öğrenme isteği ile birlikte, sosyalleşerek çok büyük başarılar kazanmış olurlar.

Çocuklarınıza öğretmeyin ve onların ödevlerini yapmayın. Küçük çocuklara ödev verilmesinin veya yaptırılmasının; genel eğitim felsefesine, öğrenmeyi öğrenmeye, öz güven kazanımına, zeka kuramlarına, ince (parmak, el, bilek, kol) ve kalın kasların (oturma, dinleme, dikkat, eklemler) gelişmesine engel olduğunu bilmeliyiz. Ebeveynler öğretmen veya eğitim profesörü olsalar dahi, sınıf ortamlarındaki pedagojiden yoksun olduklarından, evde öğretmencilik yapmaları çok komik oluyor. Öğretmenlerin verdikleri ödevler ise; müfredatımıza, yönetmeliğimize ve bütün dünyada, çocuk hakları evrensel bildirisine aykırıdır.

— “Eğitimde ve yönetimde en büyük tehlike, nasıllar yerine; geçiştirmeler, boşverler, ciddiye almamalar, gerçek dışı beyanlar ve gerçeklerden kaçarak, ‘bak akıllıyım’ diyerek, komik durumlara düşmek ve nefret kazanmaktır.” by

Araştırma, inceleme, gözlem, resim, oyun, aktivite ve kitap okuyan çocukların bilgi dağarcığı gelişir ve ileri zekaya sahip olanlardan bilgeler yetişir. Dünyayı yöneten ülkelere baktığımızda, bunu net görebiliriz.

Haydi ebeveynler ve öğretmenler; sizler Allah’a, çocuklar size ve bizim değil, ülkemizin yarınları da çocuklara emanet olsun. Özellikle, Anaokulu veya ana sınıflarında, harf ve okuma yazma çalışmaları yapan öğretmenlerin, çocuk gelişimini bimediklerinden, görevlerinin dışına çıkarak, kolaya kaçtıklarının bilinmesinde yarar vardır. İlkokul öğrencilerine (5-11 yaş) ödev veren öğretmenler, lütfen öğrenmenin temel kuramlarını okuyun ve öğrenin. Ödev yapan ebeveynler, lütfen sizlerde evde anne ve baba olun.

Sevgiyle ve gerçeklerle yaşayarak yüzleşin ki, çocuklarınızla birlikte; Goblin (tembel, dağınık, kendini beğenmiş), (Metaverse (Sanal evren) ve IStandWith (yanındayım) modlarına girerek, kaybolup gitmeyin.

Not:

1– Bilgi Kimdir?: genellikle, geçerliliği veya doğruluğu varsayılacak şekilde mümkün olan en yüksek kesinlik derecesi ile karakterize edilen, kişiler veya gruplar için mevcut olan bir dizi gerçek. Bilginin tanımı kullanıldığı alana ve bakış açılarına göre değişiklik göstermektedir.

2– Bilgi Nedir?: İnsan aklının alabileceği gerçek, olgu ve ilkelerin tümüne verilen ad. Bir konu ya da iş konusunda öğrenilen ya da öğretilen şeyler.

"Çocukların kafasına bilgi dolduruluyor.” gibi.

Bakmadan Geçme