Beyzadeler Van için birleşti

Van'ın asli unsurlarından yaklaşık 50 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan Beyzadeler topluluğu Van Kültürü Yaşatma Derneği çatısı altında bir araya geldi. Dernek onursal başkanlığına seçilen 23.Dönem Van Milletvekili, işadamı Kayhan Türkmenoğlu Beyzadelerin her zaman bayrağına, milletine, dinine, vatanına sahip çıkan Van'ın kadim topluluğu olduğunu belirtti. Dernek Başkanı Kaya Ortasaç da bir asırdan fazla bu kentin yerleşik sakini olan Beyzâdeler topluluğunun toplumsal, ekonomik sorunlarını çeşitli platformlarda dile getirmek amacıyla dernek kurduklarını söyledi.

Burhan Ergin

 

Derneğin kuruluş tanıtımı Merkez İmam Hatip Lisesi toplantı salonunda yapıldı.Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı ve AK Parti 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu "Bugün burada bir topluluğun, kendi kültürünü, kendi yaşam tarzını, birliğini, beraberliğini pekiştirdiği bir örgütlenme ve derneğin çatısını oluşturuyoruz" dedi. Salonu dolduran Beyzadeler Kayhan Türkmenoğlu lehine sık sık slogan attılar.

 

Kuruluş amaçlarını açıklayan Van Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Kaya Ortasaç da, "Beyzadeler topluluk olarak bir asrı aşkındır gerek niteliksel, gerekse niceliksel olarak Van'ın aslî sakinleri olarak bu kentin toplumsal yapısının önemli bir bileşenini oluşturmaktadırlar. Mensubu bulunduğumuz Beyzadeler topluluğu Osmanlı'dan Cumhuriyete her daim bu aziz vatanın birliğinden, bütünlüğünden ve kardeşliğinden yana bir topluluk olmuştur" diye konuştu.

 

Beyzadelerin dayanışmalarını sağlamak üzere kurulan Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği tanıtım toplantısında Ak Parti Milletvekili Burhan Kayatürk, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda da konuşma yaptılar.

 

 

TANITIM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Van Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yapılan tanıtım toplantısına AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı ve 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe,  AK Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mustafa Yalçın,  Büyükşehir Belediyespor Başkanı Abdullah Çalım, Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kaya Ortasaç, Çevre Kültür Vakfı (ÇEKÜL)  Bölge Koordinatörü Dr. Şahabettin Öztürk, Yrd.Doç.Dr. Sait Ebinç ve çok sayıda davetli katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği halk oyunları ekibi gösterisi ve müzik dinletisi yapıldı.

 

 

Van'ın Urartulardan günümüze tarihi geçmişini, mimari yapılaşmasını ve ketleşme sürecini anlatan ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Dr. Şahabettin Öztürk 1915'te Rus ve Ermeni işgali sırsasında yakılıp yıkılan eski Van'dan görüntüler eşiliğinde sunum yaptı. Van'ın geçirdiği evreleri  dört dönemde  anlatan Öztürk, " Ülkemizin en doğusunda, en yüksek rakıma, yıllık güneş ışığından en fazla yararlanılan ve en büyük gölünün bulunduğu Van İli, bölgede kendine has mimari ve coğrafik karakteristik özelliklere sahiptir.  Van Gölü ile gölün doğusunda yer alan Erek Dağı arasındaki yaklaşık 25 km.lik alan üzerine kurulan Van kenti, gölden 1646 kotu ile başlayıp Erek Dağı eteklerinde 1900 kotu ile sonuçlanmaktadır.1915 öncesi  Müslümanların,  Hristiyanların, Yahudilerin  dini eserlerinin olduğu eski Van şehri 1915'te Rus is işgali ve Ermeni isyanları sırasında yakılıp yıkıldı. 1918'de  sonrası bugünkü Van kuruldu. Van'ın şekillenmesi en son 2011 depremi sonrası oldu.  Van'ın imar plnaı ilk olarak 1970'de, son olarak 2011 depremi sonrası yapıldı. Van hızla gelişip büyüyor.  Bu coğrafyada yer alan Van kenti bir mimar veya şehir planlayıcısı tarafından dantel gibi işlemeye müsait bir konumdadır" dedi.

 

 

"BEYZADELER BU KENTİN ASIL SAKİNLERİDİR"

Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Sait Ebinç yaptığı konuşmada Van'ın tarihsel geçmişinden kesitler sunarak Beyzade topluluğunun konumuna ve önemine vurgu yaptı. Kadim geçmişi olan Vanlılar arasında güven, sadakat, komşuluk, dostluk gibi değerlerin karşılığı olan Beyzadelerin örgütlenmelerini bir dernek çatısı altında yapmalarının, Van'ın kültürüne, tarihine sahip çıkmalarının çok olumlu girişim ve mutluluk verici olduğunu belirten Ebinç, " 1915'te Rus ve Ermeniler tarafından işgal edilen yakılıp yıkılan Van zor günler geçirdi.  1918 sonrası nufus ancak 2 bin 500 olabildi. Cevdet Paşa'nın çağrısı sonrası Van''dan göç eden muhacir olan Vanlıların bir kısımı geri gelebildi. Van'da bu topluluğun güzide üyeleri olan Beyzadeler bu kentin asıl sakinleridir. Bu insanlarımız bu memlekete, değerlerine her zaman bağlı kalmıştırlar. Umarım kurdukları dernek Van için ve hayırlı işlere vesile olur" ifadelerini kullandı.

 

"VAN'DA ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİZ"

Beyzadeler topluluk olarak Van'ın önemli bir bileşeni olduklarını ifade eden Dernek Başkanı Kaya Ortasaç, "Mensubu bulunduğumuz Beyzadeler topluluğu Osmanlı'dan Cumhuriyete her daim bu aziz vatanın birliğinden, bütünlüğünden ve kardeşliğinden yana bir topluluk olmuştur. Derneğimizin esas gayesi bu kardeşlik bağlarını daha güçlendirmek ve geliştirmek olacaktır. Asırlardır bu coğrafyanın çeşitli muhitlerinde başlangıçta göçebe daha sonra yarı göçebe ve nihayet son yüzyıldır yerleşik bir şekilde yaşayan topluluğumuzun temel değerleri diğer topluluklar gibi İslam uygarlığının içinde biçimlenmiş ve anlam bulmuştur" ifadelerini kullandı.

 

 

 "VAN'IN SORUNLARINI DİLE GETİRECEĞİZ"

Amaçlarının Van'ın sorunlarını da dile getirmek olduğunu anlatan Ortasaç, "Topluluk olarak kültürel özgünlükler taşıyan topluluğumuzun esas üst çerçevesini belirleyen hepimizi o iklim altında birleştiren İslâm'ın kardeşlik ruhu ve tolerans anlayışıdır. Çağımızın ideolojilerinin bölücü ayrıştırıcı, tefrika edici anlayışı esasında değil, İslam uygarlığının birleştirici bütünleştirici paylaşımcı hakkaniyet ve adalet ilkeleri ve eşit yurttaşlık hakları temel hareket noktamızı oluşturacaktır. Demeğimizin kuruluşunun bir amacı da bir asırdır bu kentin Sakini olan Beyzâdeler topluluğunun toplumsal, ekonomik sorunlarını çeşitli platformlarda dile getirmek olacaktır. Yaklaşık yüzyıldır unutulmuş topluluğumuzun toplumsal, kültürel, ekonomik haklardan yurttaş olarak faydalanmasını sağlamak için dernek olarak onların dili ve gözü olmayı amaçlamaktayız. Bu kadim şehrin bir asırlık sakini olarak kentin tarihsel ve kültürel değerlerini zenginleştirme adına topluluğumuz için bir bilinç ve farkındalık yaratmak amacıyla bu demeği kurmuş bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

 

 

"VAN'IN KARAR ALMA MEKANİZMASIYIZ"

Beyzadeler topluluğunun Van'ın karar alma mekanizması olduğunu belirten Ortasaç, "Bu kentin asli topluluklarından biri olarak topluluğumuzun sorunlarını gerek ülke kamuoyunda gerekse Van kamuoyunda çeşitli toplumsal, politik ve bürokratik platformlarda bu sorunları gündeme getirip, bu sorunları çözmek amacıyla topluluğumuza mensup olan yurttaşlarımızın tercümanı olmayı amaçlamaktayız. Mensubu olduğumuz Beyzadeler topluluğunun kentin karar alma mekanizmalarından şimdiye kadar ihmal edilen, unutulan bu karar mercilerinde hak edilen temsilin gerçekleşmesi İçin gereken çabanın verileceğini ifade ederken bu konuda siyasilerimizden duyarlılık göstermeleri beklentisi içinde olduğunuzu da bu vesileyle vurgulamak istiyorum" dedi.

 

"HÜKÜMETİN YANINDAYIZ"

AK Parti Hükümetinin çok büyük reformlara imza attığını belirten Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kaya Ortasaç, "İçinde yaşadığımız çağ sivil toplum örgütlerinin dördüncü bir kuvvet olarak toplumla devlet ilişkileri ve sorunları çözümleyen çok önemli inisiyatif haline gelen temsil mekanizmalarıdır. Sivil toplum örgütleri her hangi bir ticari kaygı gütmeyen sivil toplum örgütüdür. Dolayısıyla bu sivil toplum örgütleri kent içi demokrasiyi ve kent kaynaklarının tahsisinde adalet ve eşitlik ilkelerinin sağlanmasında dernek olarak mensubu bulunduğumuz toplumun sözcülüğünü yapmaya Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği çatısı altında bu sivil toplum örgütünü kurarak talip bulunmaktayız. Asırlardan beri bu aziz vatanın ve devletin birlik ve bütünlüğüne taraf olan Beyzâdeler topluluğu olarak her zaman atalarımızdan aldığımız dürüstlük, hasbilik, ve hakikilik değerlerimizin temsilcisi ve yaşatıcısı olarak bu duygu ve düşüncelerinin devamı olarak devletimizin ve hükümetimizin yanındayız" şeklinde konuştu.

 

 "REFERANDUMDA EVET DİYECEĞİZ"

16 Nisan Pazar günü yapılacak referandum seçimlerinde evet oyu vereceklerini söyleyen Ortasaç, "Ancak bu refahtan payını almasına rağmen nankörlük edip yabancı güçlerin gönüllü maşalığını ve taşeronluğunu yapan FETÖ terör örgütü gibi yapılar. 15 Temmuzda meşru hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik şer güçler tanklarıyla uçaklarıyla bu halkın imanının ve inancının karşısında yerle yeksan olmuşlardır. Bu milletin sinesinde taşıdığı o hasbi ve hakiki imanın karşısında hiçbir şer güç dayanamaz bundan sonra da dayanamayacaktır. Beyzadeler topluluğu olarak bundan sonra toplumsal ve siyasal alanda hükümetimizin yapmış olduğu yaşamımızı ileriye taşıyan bu tür uygulama ve icraatlarının destekçisi olacağımızı 16 Nisan günü Türkiye'nin siyasal yapısındaki tıkanıklığı gideren bu Anayasa değişikliğini topluluk Olarak Evet diyeceğimizi 'kamuoyuna bildirir saygılar sunarım" dedi.

 

"DERNEĞİN ÇATISI ALTINDA KENDİ KÜLTÜRÜMÜZÜ SERGİLEYECEĞİZ"

Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı ve AK Parti 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ise, Beyzadelerin yeni kurulan derneğin çatısı altında Van'da kendi kültürlerini sergileyeceklerini ifade ederek, "Bugün burada kadim bir topluluğun, kendi kültürünü, kendi yaşam tarzını, birliğini, beraberliğini pekiştirdiği bir örgütlenme ve derneğin çatısını oluşturuyoruz. Bu derneğin kurulma aşamasında arkadaşlarım bana gelip Van'da bir dernek kurmak istediklerini söylediler. Bende derneğin kurulmasının doğru bir karar olduğunu ve isminin Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği olması gerektiğini vurguladım. Bu derneğin çatısı altında Van'ımıza sahip çıkarak kendi kültürümüzü sergileyeceğiz. Halk oyunları yarışmasında ikinci olduk. İnşallah bir sonraki yarışmada birinci olacağız" ifadelerini kullandı.

 

"BEYZADELERİ SEVGİ VE SAYGIYLA SELAMLIYORUM"

Türkmenoğlu, Beyzadeler topluluğunun Van'ın asıl sahipleri olduğunu söyleyerek, "1915 öncesinde Van Kalesi'nin etrafında şekillenen bir şehir var. 7 bin yıllık yerleşim yerinden bahsediyorum. Aslında Urartulara baktığımız zaman derin tarihi var. Bu şehrin asıl sahipleri tabi ki bu şehrin aslı unsurlardır. Oğuz'un Kayı boyundan gelen Türkmen obaları göçebe bir hayat yaşamış, bu göçebe hayatta birçok savaş kazanmışlardır. Çadırlarda ve at sırtında hayat mücadelesi vermişler. Bu göçebe hayatının en güzel örneklerini sergileyen Beyzade kardeşlerimiz Van şehrinin etrafında yerleşik alandan öncellikle göçebe hayatıyla çadır kültürünü öğrendik. Sonra sosyal hayata adapte oldu. Beyzade topluluğu saygı ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.

 

"BEYZADELER ASLA VATANA İHANET ETMEDİ"

Kayhan Türkmenoğlu, 16 Nisan'da Beyzadeler topluluğuyla birlikte evet diyeceklerini vurgulayarak, "Bu şehrin asıl sahibi sizlersiniz. Van şehrine sahip çıkacak olan Beyzadeler topluluğudur. Van ve vatan sevdalısı sizler hiçbir zaman bu şehre ihanet etmediniz. Hiçbir zaman bu şehre küsmediniz, kırılmadınız. Tabi ki siyasetin dışında olabilirsiniz. Arzu ettiğiniz bazı şeyler gerçekleşmeyebilir ama siz her zaman bu vatana sahip çıktınız. 16 Nisan'da Türkiye'nin kaderini değiştirecek referandum seçimleri için sandık başına gideceğiz. Arkadaşlarımla birlikte her zaman Hükümetimizin ve devletimizin yanındayız. Sandıkta evet oyu kullanacağız" ifadelerin kullandı.

Van Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Başkan  Kaya Ortasaç, Başkan Yardımcısı Veysel Kaya, Yönetim Kurulu Üyesi  Adem Oğur - Seyat Özer, Felemes Atırak ,  Metin Yasavur, Derya Yağuzdoğan

 

BİN YENİ ÜYE YAPILDI

Toplantının yapıldığı salon girişine kurulan stantta erkek Beyzade görevliler tarafından derneğe yeni üye kayıtları yapıldı.  Kuruluşunu iki bin üye ile yapan derneğe tanıtım programı süresince binin üzerinde yeni üye daha yapıldığı öğrenildi.

Bakmadan Geçme