Beşir Atalay: Çözülmeyecek Sorun Yoktur

AK Parti Van Milletvekili adayları Beşir Atalay, Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, tarih boyunca Van kentinin hiçbir zaman göç veren bir kent olmadığını söyledi. Takva, “Sürekli nüfusu artmıştır. Bu da Van’ın ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan değerini ortaya koymaktadır. Son dönemlerde yaşanan çatışmalı süreç kentimiz ekonomisini çökertmiştir. Özellikle Kapıköy Gümrük Kapısı’nın kapalı olması en önemli can damarımızı kesmiştir. Geçmiş yıllarda özellikle İran vatandaşlarının kentimiz ekonomisine sağladığı katkıların Kapıköy Gümrük Kapısı’nın kapalı olması nedeniyle son bulması, büyük bir krize yol açmıştır. Bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşması gerekmektedir. Aksi takdirde kentimizde var olan ekonomik kriz, içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Bizim öncelikli talebimiz Kapıköy Gümrük Kapısı’nın acilen açılmasıdır. Bununla beraber deprem sonrası tahakkuk eden vergi borçlarının terkin edilmesi önem arz etmektedir. Kentimiz mevcut ekonomik durumu ile deprem sonrası ertelenen vergi borçlarını ödeyecek durumda değildir. Yine deprem sonrası yapımı gerçekleşen TOKİ konutlarının ödeme süreci kentimizde ekonomik sorunlar yaşatacaktır. TOKİ konutları ile ilgili yeniden yapılanma gerekiyor. Bugün kentimiz borçlanan bir yapıya bürünmüştür. Tüccar ve esnafımız bankalara sürekli borçlanmaktadır. Kentimiz uzun yıllar sonra ilk defa bu kadar bir borç yükü ile karşı karşıya kalmıştır. Sorunların bu şekli ile devam etmesi durumunda binlerce tüccar ve esnaf kepenk kapatmak zorunda kalacaktır” dedi.
Takva, ayrıca ekonomik suçlara ilişkin sicil affı, finansmana erişim, çevre yolu ve teşvik politikaları ile ilgili sorunları da aktardı.
Beşir Atalay, sunumundan dolayı Takva’ya teşekkür ederek, “Ticaret ve sanayi odaları illerin kalbidir. Bu nedenle Van’daki ilk ziyaretimizi Van TSO’ya yaptık. Kapıköy konusunda yaşanan sorunun çözümü için bugün valimizle ve ilgili makamlarla görüşme yapacağım. Çözülmeyecek sorun yoktur. Kapıköy Van için çok önemlidir. Bugün kentte otellerin boş olması ve ticaretin durağan olmasında Kapıköy en önemli etkendir. Bunu kente ilk adım attığımda hissettim. Ümit ederim en kısa sürede bu sorunu çözüme kavuşturacağız. Ticaret erbapları hayata reel bakarlar, bu sebeple sizlerin görüşleri bizler için çok önemlidir. Sizlerin bizlere aktarmış olduğu sorunların çözümü ile ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere sık sık bir araya geleceğimizi ifade etmek isterim. Bugün bizlere aktardığınız sorunlar ile ilgili çalışmalar yapacağız ve ümit ederim çözüme kavuşturacağız” diye konuştu.

Bakmadan Geçme