BERGE: 3 ESNAFTAN BİRİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

Göreve geldiği günden bu yana esnafların sorunlarını dile getirerek çözüm arayan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı İsa Berge, 'Odamıza bağlı yaklaşık 20 bine yakın üyemiz var. Maalesef benim tahmin ettiğim kadarıyla 15 bine yakın da kayıt dışı esnaf var. Kayıt dışı esnaf Van'ın en büyük sorunlarından biri. Bu şu demektir, 3 esnaftan biri kayıt dışı' dedi.

Burhan Ergin

Kayıt dışılığın ortadan kaldırılması için çağrıda bulunan Van Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak’tan sonra açıklama yapan Van ESOB Başkanı İsa Berge, “İlimizdeki yetkililerin bu konuda adım atmasını bekliyoruz. Sadece Van’da 15 binden fazla kayıt dışı esnaf var. Kayıt dışı esnafın kayıt altına alınması hem şehrimizin hem de ülkemizin yararınadır” diye konuştu.

Kayıt dışı esnaflarla mücadele etmek için belediyeler başta olmak üzere ilgili kurumlarla sürekli diyalog içerisinde olduklarını kaydeden Berge, “Oda başkanlarımızla birlikte tüm resmi kurumlarımızla görüşerek bu soruna çözüm arıyoruz. Kayıt dışı esnaf konusunda hem belediyelerimize hem de vergi dairesine önemli görevler düşüyor” şeklinde konuştu.

“Belediyeler kayıt dışılığa son verebilir”

Belediyelerin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı istemesi durumunda kayıt dışılığın bitirileceğini belirten Berge, “Van genelindeki kayıt dışı esnafların kayıt altına alınmasına yönelik ciddi bir çalışma olması gerekmektedir. Odamıza bağlı yaklaşık 20 bine yakın üyemiz var. Maalesef benim tahmin ettiğim kadarıyla 15 bine yakın da kayıt dışı esnaf var. Kayıt dışı esnaf Van’ın en büyük sorunlarından biri. Bu şu demektir, 3 esnaftan biri kayıt dışı iş yapıyor. Peki devlete kanuni olarak vergi, SGK, muhtasar, stopaj gibi ödeme yapan esnafın günahı ne? Kayıt dışı esnafların önüne geçmek için biz belediyelerle çalışmalar yaptık. Kısa zaman önce bu konunun çözüme kavuşması için İpekyolu Belediyesi ile görüştük. Bu konu hakkında bize çalışmalarının olduğunu söyleyip yakın zamanda saha çalışmasının başlanacağını belirttiler. Kayıt dışılığın önüne geçirilirse ekonomimiz yükselir. Örneğin Trabzon’un 750 bin nüfusu var. 40 bine yakın kayıtlı esnaf üyesi var. Van’ın nüfusu 1 milyon 200 bin ama odamıza kayıtlı esnaf sayısı 20 bin bile değil. Kayıt dışılığın önüne geçmek için belediye ve vergi dairesinin gerçekten çok iyi çalışması gerekiyor. Belediyeler işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı isterse kayıt dışı ortadan kalkar.  Haksız bir rekabet var” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme