BELEDİYE İNAT EDİYOR

Edremit Belediyesi TOKİ konutlarına astığı duyurularla konutlarda yaşanan su sorunlarının TOKİ'den kaynakladığını, Türkiye'nin en yüksek su abone bedeli olan 350 lirayı ise düşüremeyeceğini belirtti.

Fazıl ERÜŞ

Edremit Belediyesi deprem sonrası Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan afet konutlarında yaşanan tüm içme ve kullanma suyu sorunlarının TOKİ'ye ait olduğunu duyurdu.  Belediye tarafından TOKİ site girişleri ve panolarına asılan isim, imza ve herhangi kaşe, mühür bulunmayan duyurularda TOKİ afet konutlarında yaşanan su sorununun belediyeden kaynaklanmadığı,  Türkiye'nin en yüksek su abone bedeli olan 350 liralık su abone bedelinin ise indirilmeyeceği, abone bedeline ancak 7 taksit yapılabileceğini açıkladı.

TEKNİK KURALLARA

UYULMAMIŞTIR

TOKİ alanında inşa edilen 5 bin 600 afet konutunun yapım aşamasında hiçbir şekilde belediyeden görüş alınmadığı, içme suyu ile terfi merkezlerinin proje ve uygulama aşamalarında belediyeden bölge şartları sorulmadığı için teknik hatalar yapıldığı iddia edilen duyuruda " Mevcut içme suyu şebekesi dizayn edilirken teknik kurallara uyulmamıştır. Bundan kaynaklı sürekli şebekede arızalar meydana gelmektedir. Yine de her arıza ve sıkıntı da belediyemiz her türlü çabayı göstermektedir. Belediyemiz hiçbir şekilde alt yapı sistemini teslim almadı" denildi.

İNME ŞANSIMIZ YOKTUR

Vatandaşların şikayetine neden olan Türkiye'nin en pahalı su abone bedeline de değinilen duyuruda şu ifadelere yer verildi:  "2006 yılında belediye meclisi tarafından abonelik ücreti 350 lira olarak belirtilmiştir. Bu rakamın altına inme şansımız yoktur. Fakat buna rağmen 7 taksit imkânı sağladık"

 

SU SORUNUNU EN AZA İNDİRMEYE ÇALIŞTIK

TOKİ konut alanının belirtilen sebeplerden dolayı devralınmadığı vurgulanan Edremit Belediyesi duyurusunda şöyle denildi:  "Belediyemiz afet konutlarını teslim almadığı halde her türlü sıkıntıyı kendi öz kaynaklarıyla gidermektedir. Yaz aylarında TOKİ alanında yaşanan içme suyu sorunlarından kaynaklı yurttaşlarımızın daha fazla mağdur olmaması için belediyemiz tarafından Edremit ilçesine ait içme suyu şebekesinden 17 saat su yeni TOKİ afet konutlarına verdik. Bu sayede yurttaşlarımızın içme suyu sorununu en az indirmeye çalıştık"

YASA NE DİYOR?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ücrete tabi hizmetlere ilişkin tarifelerin belirleme yetkisinin belediye meclislerine ait olduğunu belirtmektedir. Yani Edremit Beledîyle Meclisi 2014 gelir-gider bütçesini hazırlarken Türkiye'nin en yüksek su abone bedelini isterse oy birliği ile düşürebilir.

DEPREMZEDE  VATANDAŞ TEPKİLİ

Edremit ve diğer TOKİ afet konutlarında sorunların çözümünde hiçbir kişi ve kurumun sorumluluk almadığını, herkesin sorunları bir başkasına havale ettiğini,  yüklenici firma ve site yönetimlerinin sorunlar karşısında duyarsız davrandığını belirten depremzede vatandaşlar,  Edremit Belediyesi'nin sitelere astığı duyurunun çözüm üretmek yerine mazeret üreten, sorumluluk almayan bir anlayışın yansıması olduğunu söylediler. Vatandaşlar, " Konutlarda yaşadığımız sorunları çözmek vatandaşı rahatlatmak için prosedüre takılmanın anlamı yoktur. 2006 yılında mecliste alınan yanlış kararı sen düzelt. Sorun çözmek yetkililerin, kurumların asli görevidir. Deprem sonrası evleri yıkılan insanların depremzede insanların ikamet ettiği afet konutlarında su abone bedeli için fahiş bir rakam talep edilmesi düşündürücüdür. Dünyanın yardıma koştuğu bir ilin ilçesinde belediyenin Türkiye'nin en pahalı su abone bedeli istemesi insafsızlıktır,  haksızlıktır, fırsatçılıktır. Edremit belediyesi abone bedelini cüzi bir rakama düşürmemek için resmen vatandaşla inatlaşmaktadır. Bunun bir anlamı yoktur. Depremden çıkan bu halk mağdurdur, abone beldi de çok yüksektir. Belediye meclisi karar alarak nasıl ki biriken su bedeli faizini affediyor, su tarifesini ve su abone bedelini belirliyorsa yüksek su abone bedelini de isterse düşürebilir."

Bakmadan Geçme