'Belediye depremzedelerin sorunlarını 6 ayda çözer'

Yardım kampanyalarının durdurulmasını isteyen Özdal Üçer, Çünkü bu yardımlar devletin güçleri ya da özel çıkar grupları tarafından istismar ediliyor ve çalınıyor dedi.

Fazıl ERÜŞ

Van'da bazı Sivil Toplum Kuruluşları ve Siyasi Partiler tarafından oluşturulan Koordinasyon Kurulu, konteynır kentte kalan, kalıcı konut talep eden depremzedelerle ilgili basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, BDP Eş Başkanı Azim Yacan, HDP Van İl Eş Başkanları Harun Okay, Esen Günay, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Koordinasyon Kurulu adına basın açıklamasını Özdal Üçer okudu.

Van'daki depremzedelerin sorunları için çalışacaklarını belirten Üçer," Van Valiliği ve Valiliğe bağlı olan kurumlar depremzedeler için herhangi bir çözüm önerisi geliştirmediği gibi depremzedeleri ölüme terk etmiştir"  dedi.

Valiliğin teklifini samimi bulmuyorlar

Üçer, "Konteynır kentte yaşayan vatandaşlar Valiliğin yardım teklifini samimi bulmuyorlar. Çünkü oradaki vatandaşların hiçbirinin geliri yok. Belli bir süreden sonra bu yardımlar kesilirse yine aynı duruma düşeceklerini bize ilettiler. Bu nedenle oradaki insanlar barınacak kalıcı konutlar istiyorlar" diye belirtti.

VEDAŞ elektrik vermiyor

Konteynır kente elektrik verilmesi için Van Elektrik Dağıtım A.Ş ile görüştüğünü söyleyen Üçer, "VEDAŞ, belediyenin de elini taşın altına koymasını istedi. Elektrik faturaları ödenmesi durumunda elektrik vereceklerini bizlere ilettiler. Bunun üzerine belediye 6 gün önce konteynır kente elektrik verilmesi için resmi başvuru yapmasına rağmen hala elektrik verilmedi. Bununla da yetinmeyen VEDAŞ aylardır belediyeyi karalama siyaseti yapıyor.   Bunların buna ne hakkı ne de yetkisi var. Elektrik verilmesini Ak Parti milletvekilleri engelliyor. Seçim öncesi BDP'nin bunu koz olarak kullanacağını söylüyorlar. Bu şekilde yaklaşım onursuzluktur. Bizim temel yaklaşımımız orada donan insanlarımıza yardım etmektir" diye konuştu.

Valilik derhal elektrik vermelidir

Valiliğin konteynır kente derhal elektrik vermesi gerektiğini vurgulayan Üçer, faturayı da AFAD'ın karşılaması gerektiğini belirtti. Üçer, "Bizde çözüm yöntemlerini arıyoruz. Ancak kurumlar sorumluluk almayınca arada kalıyoruz ve ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi.

Belediye depremzedelerin sorunlarını 6 ayda çözer

Başbakan depremin ilk günü depremzedelere, evleri yıkılanlara ev temin edeceğine belediye'yi eleştirdiğini ifade eden Üçer, " Koskoca büyükşehir belediye kurumunun yıllık 200 milyon geliri var. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğünün ise 1 milyar 750 milyon geliri var. Yani belediyeden 8 kat daha fazla. Bütün kurumların bütçesi belediyeden fazladır. Bunlar bu kaynakları yandaş müteahhitlere veriyorlar. AFAD'a verdiğiniz yetkiyi ve ayırdığınız bütçeyi belediyeye tahsis etseniz belediye bu sorunları çoktan çözmüştü. Bugün bile devredilirse belediye başkanımız ve ekibi bu sorunu 6 ayda çözecektir" diye vurguladı.

Depremzedelere neden misafirhaneler verilmedi?

Karayollarına ve DSİ'ye bağlı misafirhanelerin olduğunu belirten Üçer, Buralar konteynır kentten kat kat üstün yerlerdir. Buradan diğer illere giden depremzedeler oradaki kurumların misafirhanelerinde barındılar. Neden Van'dan ayrılmayan depremzedelere bu imkan sunulmadı?  Çünkü buraları birkaç müdür ve siyasi yandaşları tatil beldesi olarak kullanıyorlar. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğüne ait Van Gölü kıyısında 200 yataklı bir yer var. Deprem sürecinde bu yer birileri tarafından Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinden alınıp Diyanet İşlerine tahsis edildi" dedi.

Depremzedelere yapılan yardımlar durdurulsun

Depremzedelerin yanında olacaklarını ifade eden Üçer, "Depremzedeler ne karar alırlarsa alsınlar arkalarında duracağız. Bütün ülkeye sesleniyoruz.  Depremlerde yapılan yardım kampanyalarını durdursunlar. Çünkü bu yardımlar devletin güçleri ya da özel çıkar grupları tarafından istismar ediliyor ve çalınıyor. Depremzedelerin eylemini kırmadan onları rencide etmeden yapılacak her çalışmaya yardımcı olacağız" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme