Bebeklere isim nasıl konur?

Bebek bekleyen çiftleri saran tatlı telaşlardan biri de bebeğe konacak isim mevzuudur. Karar vermek hiç de kolay olmaz. Hele sürece aile büyükleri de dâhil olduysa mevzu Habeş saçına döner.

Bebek bekleyen çiftleri saran tatlı telaşlardan biri de bebeğe konacak isim mevzuudur. Karar vermek hiç de kolay olmaz. Hele sürece aile büyükleri de dâhil olduysa mevzu Habeş saçına döner.

 

Bu iş eskiden de zormuş ki mesela Çin’de isim koyucular varmış. Türklerde de bildiğiniz üzere Dedem Korkut gelir, isim koyarmış.

 

Eğer kararsızsanız uzmanların bir önerisi var. Birkaç isim belirleyip doğumu bekleyin. Bebek olunca da bu isimlerle seslenin. Hangisine tepki verirse o ismi koyabilirsiniz.

 

**

Aşure Nasıl Ortaya Çıktı?

Nuh Peygamber ve beraberindekiler Tufan’dan kurtulduktan sonra kalan yiyeceklerden bir aş yaparlar ki, bu yemeğe aşure diyoruz.

 

Osmanlıda muharrem ayına önem verilir, bu ayda aşureler pişirilir, gönüllü sebilcilerle de fakir fukaraya dağıtılırdı. 

 

İlk hali bir çorba olan aşure, günümüzde tatlıya evrilmiş durumdadır.

**

 

Osmanlı’da Kardeş Katli Doğru muydu?

Osmanlıda zaten var olan uygulama, Fatih zamanında kanun haline getirildi. Yalnız bu kanunda sadece taht namzedi kardeşlerin öldürülmesinden bahsedildiği halde kanun dışına çıkılarak kundaktaki bebekler dahi katledilmiştir.

 

Devletin selameti düşünülmüş olsa da verilen fetva tartışmalıdır. Zaten Fatih de kanununda,‘ekser ulemaya göre’ demiştir.

 

Demek ki ulemanın hepsi aynı fikirde değildi.

**

 

Sivri Ada Nasıl ‘Hayırsız Ada’Oldu?

1910 yılında İstanbul sokaklarındaki köpekler toplanmaya başlar. Kuduz endişesinden dolayı toplandığı söylense de parfüm yapmak isteyen Fransa’ya satılmak üzere toplandığı da söylentiler arasındadır.

 

Halk karşı çıksa da bu iş serserilere yaptırılarak on binlerce köpek toplanıp Tophaneye getirilir. İddiaya göre Fransa köpekleri almaktan vazgeçmiştir. Mecburen köpekler sivri adaya nakledilir ve burada kaderlerine terk edilir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme