BAŞKAN UCA: TÜİK'İN ENFLASYON RAKAMLARI İNANDIRICI DEĞİL

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), açıkladığı enflasyon rakamlarının inandırıcı olmadığını söyleyen Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, 'Son 18 ayda yağ yüzde 120, elektrik yüzde 30, doğalgaz yüzde 35, Dolar yüzde 55, Euro yüzde 60, altın yüzde 70 oranında artış gösterdi. TÜİK'in açıklamış olduğu son 18 aydaki enflasyon rakamlarına bakıyoruz. Yüzde 25, sadece bunların karşılaştırmasını yaptığımız zaman ciddi hesap sorunları ortaya çıkıyor. Sokak enflasyonuyla TÜİK'in açıklamış olduğu enflasyon rakamları arasında yüzde 120'lik bir fark var. TÜİK'in açıkladığı enflasyon inandırıcı değil' dedi.

Burhan Ergin

Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, 2023 yılında yapılacak seçimlere vurgu yaparak, "Eğer bugün biz 2023 yılına kadar vatandaşların cebini dolduracak varyasyonlar sunmazsak 2023 seçimlerini kaotik ortamda karşılamış olacağız” dedi.

“Ekonomik kriz sosyal çatışmayı getirir”

Ülkemizde yaşanan ekonomik krize değinen Uca, “Pandemi ekonomiyi ciddi şekilde olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinde insanların alım gücü düştü. Temel gıda fiyatları fırladı. İnsanların hayatında olmazsa olmazı doğalgaz, elektrik ve otogaza zam yapıldı. Bu zamlar insanları ekonomik olarak çok yıprattı. Şuan ülkemizde yaşanan ekonomik krizi herkes iliklerine kadar hissediyor ama ihracatta rekor kırıyoruz. İthalatın verileri olumlu ilerliyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi şekilde ekonomik kriz var ama her ne kadar ekonomik sıkıntı olursa olsun vatandaşın cebine hitap eden uygulamaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Zamları durdurmak veya baskılamak gibi bir alternatif düşünülebilir. Çeşitli vergi afları getirildi. Bir kısım esnaflara ek ödemeler yapıldı. Kredi faizleri düşürüldü. Sosyal destek paketleri verildi ama vatandaşlara hitap eden çalışmalar sergilenmelidir. Fakir ailelere destek artırılabilir. Hayati ihtiyaçları karşılanmış olması aslında bu sosyal çatışmayı azaltır.  Çünkü ekonomik açıdan problem yaşayan ülkeler aynı zamanda sosyal çatışmayı da beraberinde yaşıyorlar. Yakın zamanda Yunanistan ve Brezilya’da gördük. Birkaç yıl önce Arjantin’de gördük. 20 yıl önce ülkemizde gördük. Ekonomik krizler aynı zamanda sosyal çatışmaları da getiriyor ki bu çok tehlikeli birşeydir” dedi.

“İnsanlar geçmişi çabuk unutuyor”

2023 yılında yapılacak seçimlere değinen Uca, “2023 yılında çok kritik bir seçim var. Seçimlerden önce şunu söylemek istiyorum. Belki bu konuda kulağını tıkayan siyasilerimiz, bürokratlarımız olabilir ama ben bunu gönül rahatlığıyla ifade etmek istiyorum. Bu söyleyeceklerime lütfen kulak tıkamasınlar. 2023 yılında yapılacak seçimlerde ne kadar çok havaalanı yaparsanız yapın, ne kadar çok metro yaparsanız yapın, ne kadar çok denizaltı yolları yaparsanız yapın, ne kadar çok köprü, otoyol yaparsanız yapın halkımız çabuk unutuyor. Bu yatırımlar elbette ülkemiz için çok önemlidir. Diğer ülkeler karşısında çağ atlatan yatırımlardır ama gelin görün ki seçim süreci geldiğinde insanların hiçbiri bunlara bakmıyor. İnsanlar geçmişi çabuk unutuyor. Geçmişi çabuk unuttukları için doğrudan vatandaşların cebine hitap eden uygulamaları hayata geçirmemiz lazım. Eğer bugün biz 2023 yılına kadar vatandaşların cebini dolduracak varyasyonlar sunmazsak 2023 seçimlerini kaotik ortamda karşılamış olacağız. Açık söylüyorum, yollarımızı yapmaya devam edeceğiz, camilerimizi, okullarımızı, tünellerimizi, köprülerimizi, yatırımlarımızı artıracağız ama bana göre 2023 yılına kadar bunların tamamını durduralım. Vatandaşların cebine yönelik çalışmaları başlatalım” ifadelerini kullandı.

“TÜİK’in açıkladığı enflasyon inandırıcı değil”

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı enflasyon rakamları ve sokak enflasyonu arasında yüzde 120’lik fark olduğunu söyleyen Uca, “Vatandaşların TÜİK’in enflasyon verilerine inanmamasına katılıyorum. Katılmamın en büyük nedeni ise sokak enflasyonu dendiğinde temel gıda fiyatlarının tamamı aklımıza geliyor. Elektrik, doğalgaz, su, yakıt vs. vatandaşların doğrudan hemhal olduğu, yaşamına etki eden kalemler geliyor ama şunu da çok iyi biliyoruz. Enflasyon hesaplamaları yapılırken, bütün bu kalemler sayılmıyor. Biz buna enflasyon sepeti diyoruz. Enflasyon sepetinde bütün bu kalemler yoktur, bir kısmı vardır. Dolayısıyla bir kısmı olduğu için sokak enflasyonu aylık yüzde 5 çıkarken, TÜİK’in açıkladığı enflasyon Haziran ayında 1.94 çıktı. Yüzde 120’lik bir sapma var. Bu da şu demektir. Şuan Türkiye’de yıllık enflasyonu örnek veriyorum yüzde 18 ise sokak enflasyonu yüzde 40’tır. Son 18 ayda yağ yüzde 120 arttı. Son 18 ayda elektrik yüzde 30 arttı. Doğalgaz yüzde 35 arttı. Dolar yüzde 55 oranında, Euro yüzde 60 oranında artış gösterdi ki altın yüzde 70 oranında yükseldi. Şimdi son 18 aydaki enflasyona bakıyoruz. Yüzde 25, sadece bunların karşılaştırmasını yaptığımız zaman ciddi hesap sorunları ortaya çıkıyor. Vatandaşların söylediklerine katılıyorum. Sokak enflasyonuyla TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon rakamları arasında yüzde 120’lik bir fark var. TÜİK’in açıkladığı enflasyon inandırıcı değil” diye konuştu.  

“Vatandaşlarla birlikte memurlarında satın alma gücü düştü”

Ülkemizde satın alma gücünün düştüğünü söyleyen Uca, “Memura yüzde 3’lük toplu sözleşmede alınmış olan karara ek olarak 5,45’lik bir enflasyon farkı oluştu. Memur maaşlarına 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 8,45’lik bir zam yapılacak. Bu zam şuan verilmiş olan ek ilave bir zam değil. Vatandaşlarımız yanlış anlamasın. Hükümetin karar alıp da yapmış bir zam değil. Bu daha öncesinden toplu sözleşme kararında alınmış olan enflasyon farkı oluştuğu takdirde enflasyon farkı kadar memur maaşına yansıma yapılacak dendiği için yapıldı. Bu yeni bir karar değil, dolayısıyla memurlara ve memur emeklilerine yüzde 8,45’lik bir zam yapılacak. Sokak enflasyonu bize şunu gösteriyor ki memurların maaşlarında da ciddi bir erime oluştu. Vatandaşlarla birlikte memurlarında satın alma gücü düştü. Onun için biz açıklanmış olan bu enflasyon farkının gerçek enflasyonu yansıtmadığını bildiğimiz için ek seyyanen talebinde bulunduk. En düşük devlet memuru maaşının en az yüzde 10’u kadar memurlarımıza ve memur emeklilerimize seyyanen zam verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Uca, Memur-Sen’in taleplerini açıkladı

1 Ağustos’ta başlayacak olan 5. Dönem Toplu Sözleşme öncesinde taleplerini gazetemize açıklayan Memur-Sen Van İl Başkanı Mehmet Ali Uca, “Bildiğiniz üzere 1 Ağustos ile birlikte bu yıl memur ve memur emeklileri için 2022 ve 2023 yılında yapılacak zamlarla ilgili bir ay sürecek olan toplu sözleşme süreci başlayacak. Bu toplu sözleşme sürecinde en yetkili sendika Memur-Sen olarak yer alacağız. Memurların haklarını korumak için, alınacak zamları belirlemek ve sosyal hakları elde etmek için mücadele edeceğiz. Taleplerimizi Temmuz ayının sonunda basına açıklayacağız. Biz bu taleplerimiz Çalışma Bakanlığına ileteceğiz. Burada dikkat çeken birkaç talebimizi açıklamak istiyorum. Temmuz ayının sonunda resmi olarak her ne kadar açıklanacak olsa da ben öncesinde bazı konularda ipucu vermek istiyorum. Biz kadrolu istihdamın bütün kurumlarda olmasını istiyoruz. Özellikle belediyelerde yaşanan iş fesihlerinden dolayı sözleşmeli personel uygulamasının bir an evvel kaldırılıp bütün çalışanların kadrolu bir sisteme geçmesini talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 3600 ek gösterge sözü var. Bunun hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Seyyanen zam talebimizi bakanlıkta yenileyeceğiz. Taban aylığı zamla ilgili taleplerimiz olacak. Aile yardımlarının en az iki katına çıkarılmasıyla ilgili taleplerimizi ileteceğiz. Toplu sözleşme aidatlarının yükseltilmesi yani sendikalı olan çalışanlara ek bir ücret ödenmesiyle alakalı talebimiz olacak. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan kardeşlerimizin genel idari hizmetler sınıfına alınmasını isteyeceğiz. Dini bayramlarda emeklilere verilen bayram ikramiyesinin artık memurlara da verilmesi noktasında ciddi bir talebimiz olacak. En önemli noktalardan biri de vergi diliminin Mayıs ayından itibaren memur maaşların eridiğini görüyoruz. Ocak’ta verilen zamların Mayıs ayında geri alındığını görüyoruz. Ya vergi dilimin yüzde 15’de sabitlenmesi veya vergi matrahının ciddi anlamda yükseltilmesiyle ilgili talebimiz olacak. Memurlara siyaset yapma hakkı yok. Biz memurlara siyaset yapma hakkı getiren bir düzenleme istiyoruz. Bunların dışında her hizmet kolumuz kendi çalışanlarıyla ilgili hak taleplerinde bulunacaklar. İnşallah mutabakatla sonuçlanacak bir toplu sözleşme olur. 2019 yılında yapmış olduğumuz toplu sözleşme mutabakatsızlıkla sonuçlandı. Biz Hükümetin teklifini kabul etmedik. Bu sene inşallah böyle bir şey olmaz. İnşallah Hükümet kamu işveren heyeti iyi bir teklifle gelir. Memuru memnun edecek, satın alma gücünün düştüğü bu dönemde satın alma gücünü yükseltecek tekliflerle gelirler ki bizde bu tekliflere olumlu cevap veririz. İnşallah böyle bir sonuç elde ederiz” dedi.

Yorumlar 2
Nevzat Demir 13 Temmuz 2021 23:02

Allah razı olsun. Mevcut durum çok gerçekçi özetlenmiş . Güzel Yazı olmuş. Teşekkür ederiz

Nevzat Demir 13 Temmuz 2021 23:02

Allah razı olsun. Mevcut durum çok gerçekçi özetlenmiş . Güzel Yazı olmuş. Teşekkür ederiz

Bakmadan Geçme