Başkan Budak'tan önemli açıklama: Kayıt dışı esnaf istemiyoruz

Van Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, kayıt dışı esnafların ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, üyelerinden bu konuda çok şikayet aldığını, ilgili kurumların gerekli önlemleri almasını istedi.

Burhan Ergin

Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle iş yerlerini kapatmak zorunda kalan ve en çok mağduriyet yaşayanların başında gelen kahveci esnafı, normalleşmeyle birlikte nefes alsa da, bu kez kayıt dışılık yüzünden mağduriyet yaşıyor.  Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, mağduriyetin giderilmesi için Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi’ne yazı yazdıklarını belirtti.

“Kayıt dışı esnaflar kayıt altına alınsın”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Van Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi’ne kayıt dışı esnafların ortadan kaldırılması için yazı yazdıklarını belirterek, “Bize gelen kayıtlı üyelerimizin şikayetleri doğrultusunda ilimizde kayıt dışı esnaf sayısı her geçen gün artıyor. Kayıt altında devlete vergisini veren esnaflarımız mağdur oluyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için kayıt dışı esnafların ruhsatlandırılması ve kayıt altına alınması için Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi’ne yazı yazdık. Gerekli hassasiyetin  gösterileceğine inanıyoruz. Van merkezde seyyar şekilde semaverde çay satanlara karşı önlem alınmasını acil bekliyoruz” dedi.

“Bu sorunun çözümünde herkes görev almalı”

Pandemiyle birlikte kendini iyice hissettiren ekonomik kriz ve iş yapamamanın altında ezilen Van esnafının mağduriyetinin giderilmesi için kurumların elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Budak, “Kira, sigorta, vergi ve diğer giderler altında ezilen esnaflar kayıt dışılardan dolayı büyük mağduriyet yaşıyor. Bizler zaten ekonomik krizle boğuşurken, kiramızı, vergimizi ödemekte sıkıntı çekerken, nereden geldiği belli olmayan kayıt dışılık yüzünden yılın en hareketli günlerinde bile işlerimiz sekteye uğruyor. Reklam vergisi, işgaliye, ruhsat, vergi, Bağkur primi ödeyen esnaflara büyük haksızlık yapılıyor. Sürekli bu sorunları bildirmemize rağmen zabıtaların ve vergi dairesi memurlarının tam tersine kayıtlı esnafları rahatsız etmesi de çok üzücüdür. Memurların kaba üslubundan sıkılan kayıtlı esnaflarımız isyan ediyor. Yetkililerin bu konuda haklarımızı korumalarını bekliyoruz. Fakat bu zamana kadar hiçbir müdahale göremedik. Kalitesiz iş yaparak müşteriyi aldatan ve haksız kazançla kayıt dışı ekonomiyi tetikleyenlerin gün geçtikçe sayısı artıyor. İlgililer kayıt dışıyla mücadele etmelidir. Bu sorunun çözümünde tüm kamu ve özel sektörle birlikte sivil toplum kuruluşlarına da önemli görevler düşüyor. Elbirliğiyle yapılacak mücadelede önemli mesafenin kat edileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Budak, son olarak kentin birçok yerinde başlatılan yol ve kaldırım çalışmalarından oluşan toz dumanının esnafları mağdur ettiğini bir an evvel sorunun çözülmesi için belediyelere çağrıda bulundu.

Bakmadan Geçme