BAŞKALE'DE 'Bİ' FİKRİM VAR'

İlhan Siyahtaş
Nişantaşı Üniversitesi "Bi'Fikrim Var "Kulübü Başkanı Ece Türkan Aydoğdu, örnek bir davranışta bulunarak,  Başkale Ekecek Köyünde öğrenci ve vatandaşlara maddi ve manevi yardımda bulundu. Yardımda bulundukları köyün içler acısı olduğunu belirten Aydoğdu, köyün ve insanları durumu kendilerini etkilediğini söyledi.
Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası Ofis Proje Koordinatörü Ferhat Bilgin Önol, Umut Atölyesi Koordinatörü Emine Uçar, Hafize Tüfekçi, Tolga Ortancıl ve Kutay Denizler'den oluşan ekib ile tek bir kişi bile kaçırmadan köye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Nişantaşı Üniversitesi Bi'Fikrim Var Külübü Başkanı Ece Türkan Aydoğdu, yaklaşık 60 çift iç çamaşır, çorap ve yaklaşık 100 adet kitabı öğrencilere dağıttıklarını ifade etti.
"KİMİ DOKTOR, KİMİ ÖĞRETMEN, KİMİ SAVCI OLMAK İSTİYOR"
Köyde bulunan okulda sıraların 1963'ten kalma ve tahtaların kırık olduğunu söyleyen Aydoğdu, "Duvarlar çatlaktı. Bir tuvaleti bile olmayan okulda öğrenciler, zor şartlar altında, yeterince ısınmayan sınıflarda bir şeyler öğrenmeye çalışıyorlardı. Okulda kitap bile yoktu. Her bir öğrenciyi teker teker sınıflarda ele alarak çekimler yaptık. Röportajlarla onları dinledik. En büyük hayallerini sorduk. Kimi doktor olmak istedi, kimi öğretmen, kimi savcı... Ancak köyde onları bu hayallerine ulaştıracak bir ortaokul yoktu. İzmir Güzelyalı Rotary Kulübü başkanı Cüneyt Tuğrul'un sponsorluğunda daha önceden Van'a ulaştırdığımız yaklaşık 60 çift iç çamaşırı çorap ve yaklaşık 100 adet kitabı ilk aşamada öğrencilerimize dağıttık ve okuldan ayrıldık. Sonra köyde bulunan haneleri ziyaret ettik. Amacımız hanelerin içindeki eksikleri tespit etmekti. Fakat işler tahmin ettiğimiz gibi yürümedi" dedi. 
 

"HERKES YARDIM EDECEĞİ KİŞİYİ KENDİSİ SEÇECEK"
Aydoğdu, amaçlarının farkındalık yaratmak olduğunu belirterek "Çok zor nefes alan bir köyü baştan aşağıya elimizden ne geliyorsa onarmak. Yaraları sarmak iyileştirmek. Lakin sadece okul hane ya da sağlık açısından değil. Her açıdan. Önce Ekecek Köyüne bir ziyarette bulunduk. Röportajlar yaptık fotoğraflar ve videolar çektik. Şimdi de onları seminerler ve sergiler eşliğinde sergileyeceğiz böylelikle herkes yardım etmek istediği kişiyi kendisi seçecek ve yardımlarının nereye ulaşacağını görmüş olacak. Bi' Köyüm Var! Projesi düşüncesi yaklaşık üç sene önce oluştu. Bandırma Gençlik Meclisi ile yapmak istediğim bu proje bir şekilde ertelendi ve Bi' Fikrim Var! Kulübünü kurmamız ile yeniden gündeme geldi. Kulüp kurucuları arkadaşlarım Ömer Güzelgöz, Gamze Berfu Başkır, Sevde Gümüş, Mehmet Can Soylu, Neslihan Yakar ile projemizi planladık. Yardım kampanyalarının en büyük eksiği, insanlara güven vermemesi, yardımda bulunacak şahısların yapacakları yardımın nereye gideceğini bilmemesi idi. Bu görüşümüz projenin oluşmasının en büyük etkenidir ve projemizi diğer yardım kampanyalarından ayıran en büyük özelliktir" dedi.
"KÖYÜN DURUMU VE İNSANLARI ETKİLEDİ"
Öncelikle Van'da bir köyü belirlediklerini belirten Nişantaşı Üniversitesi Bi'Fikrim Var Kulübü Başkanı Ece Türkan Aydoğdu, "Öncelikle bir köy belirledik, Geçmişte orada görev yapmış olan Garip hocam 3 yıl önce bana Ekecek Köyü'nden bahsetmişti. Köyün durumu ve insanları beni çok etkilemişti. O köyde bir şeyler değiştirme istediği 3 yıldır aklımın bir köşesinde bulunuyordu. Garip Hoca şuan köyde yaşayan arkadaşı Adem Çakır ile aramızda bir iletişim kurdu. Artık köyde ki tüm bilgileri Adem Çakır'dan alabilecektik. Uygun zaman ve ekip yakalayınca bu düşüncemi hemen hayata geçirmek istedim. Arkadaşlarımın desteğini alır almaz, projemizi okula sunduk. Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Levent Uysal'ın elimizden tutmasıyla yola çıktık. 18.03.2013 tarihinde Adem Çakır'ın ve Van Gençlik Meclisi'nden arkadaşım Evin Ağçakaya'nın bizi karşılaması ile Van'ın Başkale İlçesi Ekecek Köyündeydik. Köye gidecek ekibimiz heterojen bir yapıdan oluşsun istedik. Yanımda bulunan her bir kişi farklı bir kesime hitap ediyordu. Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası Ofis Proje Koordinatörü Ferhat Bilgin Önol, Umut Atölyesi Koordinatörü Emine Uçar, Hafize Tüfekçi, Tolga Ortancıl ve Kutay Denizler'den oluşan ekibimiz ile tek bir kişi bile kaçırmadan köye yönelik çalışmalarımıza başladık. İlk olarak okulu inceledik" ifadelerini kullandı. 
"O KÖYDE SAĞLIK OCAĞI YOK"
Çok önemli bir sorunlarla karşılaştıklarını belirten Aydoğdu, "Hemen hemen her hanede ciddi bir hasta vardı. Köyde sağlık ocağının bulunmaması, ilçeye yaklaşık 30 km mesafede olması, olumsuz hava şartları, Van'a olan 2 saat uzaklığı nedenleri ile hastalara acil müdahalede bulunulmadığı için hastalıklar kalıcı hasarlarla ve ölüme yürüyen vakalarla sonuçlanıyordu. Çoğu hastanın tedavisi İzmir, Ankara ve İstanbul'a sevk edilmişti. Yeşil kartları vardı fakat tedavi için hastaneye gidebilecekleri yol paraları yoktu. O yüzden hastalıklarını kabullenmişlerdi. Kışın çağırdıkları ambulansın iki günde anca köye gelmesi üzerine insanlar çaresizce ölüyordu. Kışın ev başına en fazla 10 torba kömür veriliyordu ve 10 torba kömürle 15 gün anca ısınabiliyorlardı. Koyunları olan tezek yakıyordu, olmayan ne yapsın? Çalışabilecekleri bir işleri yoktu. Kendilerine bir geçim kaynağı bulmaları gerekiyordu. Çocuklar 14 yaşından itibaren kadın erkek ayırt etmeden büyük şehirlere gönderilip çalıştırılıyordu. Yeterli besin ihtiyacını karşılayamıyorlardı. Güçsüzlerdi. Eğer köyde bir iş imkânları olsaydı, canla başla çalışırlardı. Buna emindik. Haneleri gezdik, röportajlarımızı yaptık, çekimlerimizi yaptık, verileri topladık. Şimdi, sıra gördüklerimizi somutlaştırdıklarımızı insanlara aktarmada. Nişantaşı Üniversitesi Bi' Fikrim Var! Kulübü olarak düzenleyeceğimiz seminerlerde arkadaşımız Ömer Güzelgöz tüm verilerimizi gönüllülerimize sunacak. Oluşturacağımız resim sergilerinde Gamze Berfu Başkır, Sevde Gümüş ve Gizem Özçakır her hanemizi, her hastamızı, her çocuğumuzu, hikayeleriyle, hayalleriyle, insanlara tanıtacak kişiye özel yardımları toplayacak. Mehmet Can Soylu önderliğinde sponsorlar sabitleştirilecek ve evlerin somut eksileri giderilmeye çalışılacak. Kutay Denizler ve Tolga Ortancıl köyün tanıtım filmini hazırlayarak sosyal medyada reklam çalışmalarını tamamlayacak. Bunun yanında kalıcı çözümlere ulaşmamız gerek. Köyde öğrencilerimiz için iyi bir okul, köylülerimizin çalışabilecekleri bir iş ve sağlık ocağına ihtiyaç var. Bayrampaşa Belediyesi ile ortak iş birliği içindeyiz. Bakalım köyümüz için neler yapabileceğiz" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme