BAŞBAKAN ERDOĞAN’A FAHRİ DOKTORA UNVANI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle fahri doktora unvanı takdim edildi.

Başbakan Erdoğan, Van’da Beşyol mevkiindeki toplu açılış töreninin ardından Van Yüzüncü Yıl Cengiz Andıç Konferans salonundaki programa katıldı. Başbakan Erdoğan, üniversite öğrencileri tarafından ‘ODTÜ’ye aldırma Yüzüncü Yıl seninle’ sloganlarıyla karşılandı. Başbakan Erdoğan’a Rektör Prof. Dr. Peyami Balta tarafından fahri doktora takdim edildi. 
Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, 11 yıl içinde 99 devlet üniversitesi açtıklarını ve üniversitesi olmayan ilin olmadığını söyledi. Erdoğan, “Bugün resmi olarak üniversitemize kazandırdığımız yatırımların ilahiyat fakültesinin, iktisadi ve idari bilimler fakültesinin, merkezi araştırma laboratuarının ve bunun yanında 496 lojmanın üniversitemize hayırlı olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Bu eserlerin yapımında öğretim ve bilim camiamıza üniversitemize kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, ışığın doğudan yükseldiğini belirterek, “Burada söz edilen ışık doğunun ilmini ve irfanını adeta bir güneş gibi yükselip, batıyı aydınlatmasıdır. Tarihe dönüp baktığımızda bunun gerçekten böyle olduğunu göreceksiniz. Bu anlamda Anadolulunda 1071’den itibaren adeta bir ilim ve irfan yuvasına döndüğünü yüzyıllar içinde Trakya’ya Viyana’ya kadar her yanının eğitim öğretim kurumları ile kütüphanelerle dolduğunu görmekteyiz. Bunun içindir ki bu topraklar insan odaklı bir medeniyetin ilimle barışık bir yerin merkezi olmuştur. Bu topraklar tarih boyunca büyük komutanlar ve büyük liderle kadar nice büyük alimler yetiştirmiştir. Bunların yanında Osman Gazinin ardındaki Şeyh Edebali gibi insanlar yetiştirmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in ardından bir Akşemsettin var bir Ali Kuşçu var. Yani bir Fatihi asla Akşemsettin bir Akşemsettin olmadan tanımlanamaz. Onlarla beraber bir bütün olarak ona bir mukadder olan bir çağın kapatılıp, bir çağın açılmasını nasip etmiştir. İstanbul’un İstanbul olmasında Fatih Sultan Mehmet’in başarısı hoşgörüsü kadar şair Baki’nin Nedim’in Yahya Kemal’in katkılarını da bir kenara koyamayız. Akar sular denizleri ve deryaları besliyorsa bizim alimlerimizde adeta bir pınar gibi yine medeniyetimizden aldıkları ve o medeniyeti beslemiş, zenginleştirmiş daha da billur hale getirmiştir” şeklinde konuştu.
Van’ın yüzyıllar boyunca ilmin yuvası olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Van ilimiz birçok tarihi eserleri ve ilmiyle kendinden söz etmiştir. Medreselerden ve eğitim öğretim kurumlarından nice alimleri yetiştirmiştir. Van ışığın doğudan yükseldiği bir merkez bir ışık kaynağı olmuştur. Van’ın adeta yüzyıllık hasreti uzun bir aradan sonra tekrar bir ışık ve ilim kaynağı oluşmuştur. Son dönemde eğitim öğretimin yanında üniversitelerimize yaptığımız yatırımlarda Yüzüncü Yıl Üniversitemizde bunu ifade etti. Ciddi bir gelişim ve değişim kaydetti. Bugün burada hem açılış töreni hem de fahri doktora töreninde üniversitelerimize ilişkin birkaç hususu da dikkatlerinize sunmak arzusundayım. Bunu sunmadan önce bir başlığı hatırlatmada fayda görüyorum. En büyük eksiğimizin de bu olduğunu zannediyorum. Bizler geçmişimiz itibari ile özellikle eğitim öğretimde bir şeyi ecdadımız çok iyi işlemiştir. Oda ilim ile hikmeti bir arada tutmuştur.”
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan’a çeşitli hediyeler verilirken, Erdoğan Rescate Oteld’e onuruna verilen yemekte kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Bakmadan Geçme