Barzani: PKK'de Kandil'i boşaltsın

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani, PKK'nin Kandil'i boşaltmasının gerektiğini ifade etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi istihbarat şefi Mesrur Barzani, "PKK Kandil'i boşaltmalıdır." dedi.

"BARIŞ SÜRECİNİN ARDINDAN KANDİL'DEN ÇEKİLSİNLER"

Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani, ABD merkezli Al-Monitor sitesine önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de Barış Sürecinin başarıya ulaşmasını istediğin belirten Mesrur Barzani, "Kandil Irak'ın bir parçasıdır. Onun için çözüm sürecinin başarıya ulaşması durumunda PKK o bölgeyi boşaltmalıdır. Biz nasıl Kobani'den çekildik, onlar da barış sürecinin ardından o bölgeden çekilmelidir." ifadeleri kullandı.

Mesrur Barzani, IŞİD'le mücadele için Sincar ve çevresindeki bölgelerde bulunan PKK güçlerinin misafir olduğunu, bölgenin IŞİD'den geri alınması durumunda çekileceklerini de ifade etti.

"TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLERİMİZ DAHA YÜKSEK"

Türkiye'nin IŞİD'le mücadele eden Koalisyon güçlerine ve örgütün saldırları döneminde Erbil'e yeterince destek olmadığı iddiasını da değerlendiren Mesrur Barzani, ''Hükümetlerin yaptıklarını analiz etmek ve Türklere ne yapacaklarını söylemek benim işim değil. Ancak her ülkenin bu konuya ne kadar eğildiğine ilişkin gerçekler de ortada. Türkiye'den beklentilerimiz daha yüksek.'' dedi.

"TÜRKLER VE KÜRTLERİN SORUNUNU KÖKÜNDEN ÇÖZEBİLİRİZ"

Türkiye'den, şu anda yaptıklarından çok daha fazlasını beklediklerini belirten Barzani, "Türkiye bir NATO üyesi, dolayısıyla koalisyonun diğer üyeleriyle Türkiye'nin en iyi katkıyı nasıl sunabileceği üzerinde çalışmalılar. Yalnızca Suriye'deki durumun kötüye gitmesinden değil, Türkiye'de Kürtlerle olan barış sürecinin kötüye gitmesinden de kaygılıyız. IŞİD'in yenildiğini ve barış sürecinin hızlandığını görmeyi çok istiyoruz. Böylelikle Türkiye'deki Türkler ve Kürtlerin sorununu kökünden çözebiliriz.'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Suriye'de Kürt devleti kurulmasından duyduğu kaygılar hakkında ne düşündüğü sorulması üzerine Barzani," Türkiye IŞİD'den daha çok kaygı duymalıdır." ifadelerini kullandı.

IRAK'LA ANLAŞMALI OLARAK BOŞANMAK İSTİYORUZ

Irak Kürdistan Bölgesi Genel Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, "Irak Kürdistanı için bağımsızlık istiyor musunuz?" sorusuna cevaben şunları kaydetti:

"Irak'ın uygulanabilir bir proje olduğunu düşünmüyorum. Dünyanın bu başarısız sistemin yenilenme ihtiyacını artık görmesi gerek. Aynı hatayı tekrarlayıp farklı bir sonuç almayı beklemek deliliktir. Irak için de durum aynen böyle. Birleşik, güçlü, merkezi bir Bağdat hükümetin arkasında durduk, ancak hiçbir işe yaramadı. Kürdistan Kürtler tarafından kontrol ediliyor, Sünni bölgeler IŞİD tarafından kontrol ediliyor ve Şii bölgeler Şii güçleri ile Halk Savunma Birlikleri (Haşdi Şabi) tarafından kontrol ediliyor. Başbakan Abbadi işleri düzeltmek için çok çabalıyor. Ama Irak Hükümeti'nin bu gerçekliği kabullenmesi ve başka çözümler araması gerekiyor. Biz zorla ayrılmaya çalışmıyoruz, anlaşmalı bir boşanmadan bahsediyoruz."

Barzani, Kerkük'ün geleceğinin referandumla çözülebileceğini ama Irak'ın bunu hep ertelediğini de sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme