BAHÇESERAY ÇIĞ BÖLGESİ HAVADAN İNCELENDİ

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van-Bahçesaray karayoluna 4-5 Şubat 2020 tarihinde çığ düşmesi sonucu 42 kişinin hayatını kaybettiği, bir itfaiye erinin cansız bedeninin karlar altında bulunduğu çığ bölgesini havadan inceledi.

Vansesi Haber Merkezi

Son yılların en çetin kış mevsiminin yaşandığı ve yoğun kar yağışının hayatı olumsuz yönde etkilediği Van’da, birçok yerleşim yeri kar ve çığlardan ulaşıma kapanırken, birçok bölgedeki çığ riski de devam ediyor.

Karla mücadele ekiplerinin yaptığı çalışmaları sonrası yollar en kısa sürede ulaşıma açılırken, Van-Bahçesaray karayolunda 4-5 Şubat 2020 tarihinde düşen çığ bölgesine yoğun kar yağışı tipi ve çığ tehlikesi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Ulaşımın sağlanamadığı ve ekiplerin gidip inceleme yapma şansı bulamadığı çığ bölgesine Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında bir heyet helikopterle havadan incelemelerde bulundu.
Vali Mehmet Emin Bilmez, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD Müdürü Veysi As, Karayolları Bölge Müdürü Hasan Ali Arslan, UMKE, Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ve bir jeoloji mühendisinden oluşan heyet, İl Jandarma Komutanlığından helikopterle bölgenin son durumunu tespit etti.

Bahçesaray çığ bölgesi ve çığ riski bulunan bölgeler ile Çatak İlçesi’ndeki çığ noktalarını 30 dakika boyunca havadan inceleyen Vali Bilmez ve beraberindeki teknik heyet gerekli görüntüleri aldıktan sonra Van’a döndü.

İncelemelerin ardında açıklama yapan Vali Bilmez, çığ düşen bölgede çok fazla kar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Karayolları, Jandarma, Meteoroloji, AFAD, UMKE ve birde jeoloji mühendisinden oluşan teknik ekiple çığ bölgesini havadan inceledik. Teknik ekip gerekli görüntüleri aldı. Görüntüleri, izlenimleri ve sonuçları hep birlikte değerlendireceğiz. Çığ bölgesinde oldukça fazla kar olduğunu, bütün yamaçların karla dolu olduğunu gördük. Çığ bölgesindeki iş makinelerinin yağan kar ve çığlardan görünmez olduğuna şahitlik ettik. Bölgedeki koşullar hala çok sıkıntılı. Çığ riski oldukça yüksek. İnşallah uzmanlarımız raporlarını düzenleyecekler ona göre bir yol haritası belirleyecekler. Bizde çalışmalarımızı ona göre yönlendireceğiz. İnşallah şartlar uygun hale gelir gelmez çığ altında kaldığını değerlendirdiğimiz itfaiye erimizi arama çalışmalarına başlayacağız.”

 

 

Bakmadan Geçme