Azerbaycan-Ermenistan kapıları aralandı

Sovyetler Birliği döneminde, Stalin Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı vermesiyle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki ihtilafın ilk tohumları atılmış oldu. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni Karabağ’a yerleştirilerek ( 1915’de Van’da denenen ) demografik yapı bozuldu. Rusların politikası kanlı meyvelerini 90'lı yılların sonunda vermeye başladı.   

15 Cumhuriyet’te bağımsızlık hareketlerinin olduğu yıllarda Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca, Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesi talebinde bulundu.  

Bu arada Ermeni çeteciler, Azeri köylerine otomatik silahlar, roketatar ve bombalarla saldırmaları sonucu Dağlık Karabağ’da ilan edilmemiş bir iç savaş başladı.   Rusların desteğini de alan Ermeniler, savaş sonunda bölgenin tümünün kontrolünü ele geçirdikleri gibi Azerbaycan’a ait komşu yedi bölgeyi (rayon) de işgal ettiler. Böylelikle Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ ile Azerbaycan'ın doğrudan temas noktaları sınırlandı. Katliamlar ve işgal sonucu yarım milyon mülteci Azerbaycan ve Ermenistan'a sığındı, yaklaşık bir milyon Azeri zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Bu süreçte, BMGK, Ermenistan'ın 30 yıldır sürdürdüğü işgal altındaki bölgeleri derhal boşaltmasını içeren dört karar kabul etti, ancak Erivan yönetimi bu kararlara uymadı.  Çatışmalar 1992’de Ermenistan ordusu ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.   

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Bakmadan Geçme