Ayasofya-i Kebir Camii'ne Vanlı imam

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne Vanlı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay görevlendirildi. Prof. Ay her hafta Cuma namazı ile Cuma günü ikindi, akşam, yatsı ve cumartesi günleri sabah namazını kıldıracak.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne görevlendirildiği açıklandı.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Diyanet İşleri Başkanlı tarafından bugünden itibaren her hafta Cuma namazı ile Cuma günü ikindi, akşam, yatsı ve cumartesi günleri sabah namazını kıldırmak üzere Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde görevlendirildi.

Mehmet Emin Ay kimdir?

İlâhiyatçı, müzisyen. 1 Nisan 1963 tarihinde Van’da doğdu. Van İmam Hatip Lisesi (1980), Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1984) mezunu. Mezun olduğu fakülteye, aynı yıl Din Eğitimi Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi olarak atandı. 1986 yılında yüksek lisansını, 1992 yılında doktorasını tamamladı. 1993 yılında yerine getirdiği askerlik vazifesinin ardından aynı fakültede görevine devam etti. 1995-1998 yılları arasında Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı, 1998-2003 yılları arasında ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüttü. Bu süre zarfında Fakülte ve Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Bu arada UÜ Araştırma Fonu ve Diyanet İşleri Başkanlığınca desteklenen “Diyanet İşleri Başkanlığına Bağlı Kur’an Kurslarının Problem ve Beklentileri” adlı araştırma projesini tamamladı. 1995’te doçent unvanını aldı. Bir süre Felsefe ve Din Bilimleri bölüm başkan yardımcılığında bulundu. “Eğitim Öğretim Açısından İlâhiyat Fakültelerinde Rehberlik” adlı çalışması ile 2001 yılında profesör oldu. 2003 yılında kendi isteğiyle Bölüm Başkanlığı görevinden ayrıldı. 15 Aralık 2011-19 Mart 2012 tarihleri arasında Bursa İl Müftüsü olarak görev yaptı. Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı olarak Öğretim Üyeliğine devam ederken 16 Şubat 2013 tarihinde Bursa İl Müftülüğüne ikinci kez atandı.

1984-88 yılları arasında TRT Ankara ve İstanbul Radyo ve Televizyonlarında (TRT, TV-1 ve TV-2) radyo ve televizyon konuşmaları yayınlandı. 1986 yılından itibaren TRT ve diğer özel televizyon ve radyo kanallarında hazırladığı programları yayınlandı. 1998 yılında ise yerel bir televizyon kanalında bir ay boyunca yayınlanan “Ramazan Özel Programı”nın yapımcılık görevini bir meslektaşıyla birlikte yerine getirdi.

1991 yılında U.Ü.İlahiyat Fakültesi’ne bir Ses Kayıt Stüdyosu yanında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümüne de bir “Akıllı Sınıf” kazandırdı. 1992 yılında gittiği Özbekistan ve Kazakistan’da din eğitimi kurumlarında incelemelerde bulundu. 1994 -98 yılları arasında birçok Avrupa ülkesinde alanıyla ilgili olarak konferanslar verdi. Akademik hayatının ilk senelerinde, çalışmalarından arta kalan zamanlarda, sonraki yıllarda uzun süre hafızalardan silinmeyecek Taleal Bedru Aleyna adlı albümünün beste ve tercüme çalışmalarıyla meşgul oldu. Bu albüm, Aralık 1988’de dinleyiciyle buluştu. Uzun yıllar ilgi gören bu albümle sadece ülkemizde değil, tüm İslam ülkelerinde, dinleyiciler bu mutluluk şarkısını Türkçe açıklamalarıyla birlikte dinlediler.

1996 yılında ise iki meslektaşıyla birlikte kısa adı İREM olan “U.Ü. İlahiyat Fakültesi Rehberlik ve Danışma Merkezi”ni kurdu. “Çocuklarımıza Allah’ı Anlatalım” başlıklı lisans tezi 2003’e kadar on beş baskı yaptı. Akademik ve müzik çalışmaları yanı sıra İstanbul’dan Buhara’ya isimli bir belgesel çekti. 2003 yılına kadar on dört albüm ve otuz besteye imza attı. Makaleleri 1987 yılından itibaren Diyanet Dergisi, U.Ü. İlâhiyat Fakültesi Dergisi, Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi’nde yayımlandı.

Tasavvuf Musikisi ile Klasik Türk Musikisi arasında kendine has bir tavra sahip ilk özgün bestelerini 1990’lı yıllarda vermeye başladı. Süleyman Arif Emre’nin “Leblerimle Emrine Âmâdeyim”, Cengiz Numanoğlu’nun “O Gece Sendin Gelen”, Hayreddin Karaman’ın “Şemâil-i Şerif” adlı eserleri uzun süre dillerden düşmedi.

Bakmadan Geçme