ATALAY İŞÇİLER BİZİM DEĞİL

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriye'deki yönetim boşluğundan dolayı Kürtlerin sınıra yakın bölgelerde yönetimi ele geçirdiği iddiasına ilişkin, "Öyle bir şey söz konusu değil. Dışişleri Bakanımız o konuda da bilgi verdi. Küçük bir yerde, bir bayrak olayı olmuş" dedi.
Suriyeli sığınmacıların barındırıldığı Hatay, Gaziantep ve Kilis'teki mülteci kamplarında hafta sonu yaşanan gerginliklerin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı binasında 3 bakanın katıldığı bir güvenlik zirvesi gerçekleştirildi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş katıldı.
Atalay, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, konteyner kentlerdeki olaylarla ilgili sorusu üzerine Atalay, "Gereksiz dedikodular yayılıyor bazen. Mesela, şöyle bir şey, işte 'Birleşmiş Milletler aslında bu konuda büyük kaynak ayırıyormuş, ama bu göçmenlere yansımıyormuş' gibi yalan yanlış haberler. Bir de oradan gelenlerin kendi aralarında sorunları olanlar var. Yani oradan gelenlerin hepsini biz tek tek denetliyor değiliz" diye konuştu.
Atalay, toplantıda güvenlik tedbirlerine ilişkin konunun ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine, "Sınır güvenliğimizde bir sorun yok. Kamplarda yönetimleri bir kez daha gözden geçirdik" ifadelerini kullandı. Atalay, güvenlikle ilgili ve kamplardaki disiplinle ilgili şartların bir defa gözden geçirildiğini hatırlatarak, kamp yönetiminin zor bir yönetim olduğunu ve normal yönetimlerden farklı usul uygulanmasının gerekebileceğine işaret etti. Atalay, "Orada provokatif tutum sergileyenlere, oradaki disiplini bozanlara da cezasını vermek gerekir. İslahiye'de bu olayların çıkmasında rol oynayan 37 kişi tespit edildi. Onlarla ilgili de gerekli süreci idarelerimiz orada yürütecektir" dedi.
Başka bir gazetecinin, "Olağanüstü bir mülteci akını olabilir mi" sorusuna Atalay, "Öyle bir beklentimiz yok. Ama bu önü açık kolay tahmin edilemeyen bir şey. Onu da epey görüştük. Tabii biz de biraz daha önümüzü görmek ve ona göre hazırlıklarımızı yapmak istiyoruz" cevabını verdi. Olağanüstü bir göç beklentisi içerisinde olmadıklarını belirten Atalay, sürprizlerin olabileceğine işaret etti. Atalay, 'uluslararası bir yardımın beklenip beklenmediğinin' sorulması üzerine, "Birleşmiş Milletlerden yardım geliyor. Biraz daha gelecek. Birleşmiş Milletler de bu konuda uluslararası yardım başlattı. Şu ana kadar da ciddi bir birikim oldu. Oranın da büyük bir kısmı Türkiye'ye gelecek" dedi.
Atalay, 'Suriye'deki yönetim boşluğundan dolayı kürtlerin sınıra yakın bölgelerde yönetimi ele geçirdiği' iddialarının hatırlatılması üzerine, "Öyle bir şey söz konusu değil. Dışişleri Bakanımız o konuda da bilgi verdi. Küçük bir yerde bir bayrak olayı olmuş. Öyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu. Atalay, açıklamasında şunları kaydetti: "Van'da AFAD sorumluları ile ilgili bir operasyondan söz ediliyor. Bu konu, valimizin yürüttüğü bir çalışma. AFAD bir tanedir, bizim illerde elemanlarımız yoktur. Onlar valiliklere bağlı elemanlardır. Ama Van'da bu operasyonda gözaltına alınan kişilerin tamamı şu süreçte geçici olarak göreve alınanlar. Deprem sebebiyle, biz orada 7 bin kişiyi geçici elaman almıştık. Bu gözaltına alınanların da tamamı o şekilde göreve alınanlar.

Bakmadan Geçme