Arkeoloji Turizmi Başlıyor

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bakü’de düzenlenen, 4 ülkeden arkeolog ve tur operatörlerinin katıldığı ‘ Medeni İrs Şehirleri Arkeoloji Turizmi’ çalıştayına Van’dan davet edilen Ayanıs Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Tur Operatörü Abdullah Tunçdemir, toplantının Van ve bölge turizmi açısından yararlı geçtiğini, Van’ın 2015 arkeoloji turizmi tur programına alındığını söyledi.

İlhan Siyahtaş

Arkeolojik kazılarının merkezi Van, kültür,  doğa, inanç turizminden sonra şimdi arkeoloji turizmine hazırlanıyor. Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Bakü’de düzenlenen;  Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkiye’den arkeolog ve tur operatörlerinin davetli olduğu “Medeni İrs Şehirleri Arkeoloji Turizmi’   çalıştayından dönen Ayanıs Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı  ve Tur Operatörü Abdullah Tunçdemir çalıştayın Van ve bölge turizmi açısından verimli geçtiğini belirtti. 4 ülke arasında arkeoloji turizminin başlatılmasını öngören çalıştaya Van’ ı temsilen davet edilmesinin bölge turizmi adına kazanım olduğunu vurgulayan Abdullah Tunçdemir,  Azerbaycan’ın ev sahipliğini yaptığı projede arkeolojik kazı turizminin şekillenerek geleceğinin tartışıldığını söyledi.  

ARKOLOJİ TURİZMİ İLE TANIŞTIM

 Projenin arkeoloji turizmini tanımak, tanıtmak ve canlandırmak amacıyla düzenlendiğini,  2015 yılı turizm sezonunda ilk aşamada Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkiye arasında başlatılmasının kararlaştırıldığını ifade eden Abdullah Tunçdemir, arkeoloji turizmi düşüncesinden heyecanlandığını ve etkilendiğini belirtti.  Dünyanın çeşitli ülkelerinden 2 bin 800 arkeologun daha önce Azerbaycan’a davet edilerek arkeoloji turizmi hakkında bilgiler verildiğini,  arkeologların Azerbaycan’ın öncülük ettiği ve gündem getirdiği arkeoloji turizmini desteklediklerini ifade eden Ayanıs Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Tur Operatörü Abdullah Tunçdemir “ Arkeoloji turizmi tur paketine katılan turistler bu 4 ülkeye gittiklerinde arkeolojik kazı yapılan tarihi yerleri gezip  görecek, arkeolojik kazı çalışmaları hakkında kendilerine bilgiler verilecek.   Ayrıca kazılarda çıkarılan eserlerin nasıl çıkarıldığı anlatılarak sergilenen eserler gösterilecek.  Örneğin Van’a arkeoloji turizmi tur paketi ile gelen turistler Van Kalesi gibi kazı yapılan bütün tarihi yerleri gezecekler, daha sonra kazılarda çıkarılan ve müzede sergilenen eserleri görecekler.  Azerbaycan’da inanç gezileri, kültür gezileri, doğa gezileri, dağ gezileri gibi çok değişik turlar yapılıyor.  Ancak arkeoloji turizm gezisi ilk defa gündeme geliyor.  Azerbaycan’da tanıtımı yapılan arkeoloji turizmi beni çok etkiledi.  15 yıllık turizmciyim, böyle bir projeyle ilk defa karşılaşıyorum. Bizim ülkemizde ve özelikle Van’da da yoğun arkeolojik kazılar yapılıyor. Fakat şimdiye kadar hiçbir kimse bu kazıları turizm olgusu haline getirmeyi düşünemedi. Azerbaycan’da tanıtılan projeye İslami bir vakıf destek vermiş. İlk aşamada Türk Cumhuriyetleri arasında arkeoloji turizmini geliştirmek ve arkeoloji kültürünü oluşturmak öngörülmüş”  dedi.

DÖRT ÜLKE ARKELOJİ TURİZİMİ BAŞLATIYOR

Çalıştay sonunda ortak bir karar alındığını kaydeden eden Abdullah Tunçdemir, arkeoloji turizmi açısından Van’ın bir adım önde olduğunu kaydederek şunları söyledi: “2015 için arkeoloji turizmi tur paket programını ortak hazırladık.  Tura paketine göre Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkiye’den gelecek turistler önce Van ve Ahlât’ta, daha sonra Erzurum ve Çorum’da arkeolojik kazı yapılan tarihi yerleri gezip görecekler.   Ancak bu  turlar başlamadan önce Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan ve Türkiye’den bir araya gelen yaklaşık 40’a yakın tur operatörü ve arkeolog 4 ülkeyi birlikte gezeceğiz. Bu ülkelerde, tur operatörleri, acenteleri ile yaptığımız programları paket halinde sunacağız. Biz şu ülkede arkeolojik kazı turizmi vardır ve fiyatı budur, şu kadar gün kalınacak diye hazırlanan programları tanıtacağız.  Ben tur operatörü olarak aynı zamanda Türkiye’yi temsil ediyorum. Biz buradan o ülkelere arkeoloji gezileri düzenleyeceğiz, onlarda bizim ülkemize geziler düzenleyecekler.  Arkeoloji turizmini karşılıklı olarak geliştirirken ülkelerimizi de tanıtmış olacağız. Türkiye’de 81 il içinde en fazla Van’da arkeolojik kazı bulunuyor.  Van bu açıdan çok avantajlı bir konuma sahiptir.  Eski Van şehri, Ahlat ve Gevaş Selçuklu Mezarlığı, Van Kalesi’nin yanı sıra Hoşap,  Ayanıs ve diğer kalelerin tamamı arkeolojik kazılar neticesinde ortaya çıkmıştır.  Bunların hepsinin gezilip görülmesini isteriz”  diye konuştu.

VAN VE AHLAT 2015 GEZİ PROĞRAMINA ALINDI   

Arkeolojik turizmi açısından Van’ın onumu ve potansiyeli ile bir adım önde olduğunu kaydeden Abdullah Tunçdemir, bu tür uluslar arası organizasyonlarda Van’ın bulunmasının çok anlamlı olduğunu kaydederek , “  Van’ın programda bulunması bölge açısından önemli bir gelişmedir.  2015 yılında ilk programımızı gerçekleştireceğiz. Bu gezi programını Ayanıs turizm olarak biz yürüteceğiz. Dört ülkenin bütün turizmcilerini, acentelerini, tur operatörlerini ve arkeolojik kazı hocalarını Van’a getireceğiz.”  

VAN TURİZİMİ DAHA İYİ YERLERE GELECEK

Azerbaycan’a Van ve Ahlat’ı tanıtan doküman ve CD’ler götürdüğünü söyleyen Abdullah Tunçdemir, “ Yaptığımız sunumlar çok beğenildi. Bu bir başlangıçtır.  Tanıtımlarla Van’ın turizminin daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Arkeoloji tur organizasyonları Van için çok ciddi ekonomik girdi sağlayacaktır.  Azerbaycan arkeoloji turizm toplantısı her açıdan olumlu geçmiştir. Azerbaycan gezisini bir fırsat olarak görüyor ve değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Elimizden geldiği kadar bu tür organizasyonlara katılarak Van için ne gerekiyorsa yapacağız”  diye konuştu.

Bakmadan Geçme