Antalya Barosu'na STK'lardan tepki

Van Kadın Derneği'nde (VAKAD); TMMOB, Mavigöl Kadın Derneği, Mazlumder, Van Kamer, Vakasum, İHD, Dep-Der, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, KESK Van Şubeler Platformu, Van Hakkari Tabip Odası, Van Barosu Kadın Hakları Merkezi, Yaka-Koop, Tuyad-Der ve Van Üniversite Öğretim Elemanları Derneği temsilcilerinin de desteğiyle bir basın toplantısı düzenlendi.
VAKAD Üyesi Sema Bağış, dernek adına yaptığı açıklamada, Antalya Barosu tarafından 2006 yılından bu yana düzenlenen Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri kapsamında her yıl çeşitli hukukçulara Uğur Mumcu Özel Hukuk Ödülü'nün verildiğini, bu yıl verilecek olan ödül için Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'nun 17 yaşında hamileyken kocası tarafından katledilen Eylem Pesen ve diğer davalardan dolayı Av. Müjde Tozbey Erden'i aday gösterdiğini söyledi.
Ödül haberinin Tozbey Erden'e önce Antalya Barosu Yönetim Kurulu kararı ile ilan edildiğini söyleyen Bağış, "Alınan bu karardan sonra 6 avukatın; TKP üyesi olduğu, ana dilde eğitim ve savunma hakkını savunduğu için Av. Müjde Tozbey Erden'in siyasi düşüncelerini tasvip etmediklerini, ödülün kendisine verilmesi halinde ödül töreninde bu durumu protesto edeceklerini dilekçe ile Baro'ya bildirmeleri üzerine, ödülün Av. Müjde Tozbey Erden'e verilmesinden vazgeçilmiş. Antalya Barosu'na bağlı 6 avukatın bu dilekçesi üzerine Antalya Barosu'nun ödülü geri alma kararı, adalet ve eşitlik ilkeleri ile çelişmektedir. Bu süreçte ülkenin ve dünyanın dört bir yanından barış, adalet, özgürlük ve eşitlik talepleri yükselirken hukukçulardan oluşan bir kurumun adilane olmayan, milliyetçiliği kışkırtıcı nitelik taşıyan, adalet duygusunu inciten bu tavrının toplumsal barışa hizmet etmediğini düşünüyoruz" dedi. Açıklama, şu ifadelerle sona erdi:
"Antalya Barosu'nun görevi ayrımcılık yapmak değil, ayrımcılığa karşı mücadele etmektir. Antalya Barosu yönetiminin bu tavrından dolayı Tüm Türkiye halklarından özür dilemesini ve söz konusu avukatlar hakkında böyle ayrılıkçı bir dilekçe vermelerinden dolayı işlem yapmasını istiyoruz."

Bakmadan Geçme