Altın ve doları olanlara çok önemli uyarı geldi! 'Pas geçecek' deyip açıkladı

Haziran ayının son haftasından bu yana borsada aşağı eğimli sıkışık seyir devam ediyor. Görüldüğü kadarıyla endeksi yukarı taşıyacak yeni hikâyeye ihtiyaç var. Peki altın ve dolarda ne olacak.

BIST 100 Endeksi 28 Haziran’dan bu yana 1.399 seviyesinin üzerine çıkamadı. En yüksek 1.370-1.399 bandı içerisinde kaldı. Bu süreç içerisinde en düşük seviye her defasında 1.350’nin üzerinde oluştu.

Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın ilgili yazısı şöyle; BIST 100 Endeks hisselerinin hacmi 12,3 milyar TL’den 10,1 milyar TL’ye geriledi. Borsadaki hisselerin ortalama fiyat/kazanç oranı geçtiğimiz yıl aralık ayında 18,64 seviyesindeyken 9 Temmuz 2021 itibariyle 10,24’e geriledi. Değerleme oranları da aynı şekilde aşağıya kaydı. Görüldüğü kadarıyla endeksi yukarı taşıyacak yeni hikâyeye ihtiyaç var.
MERKEZ PAS GEÇECEK

Enflasyon verileri faizde bir hareket için henüz istenen işareti vermiş değil. TÜFE 17,53, ÜFE ise 42,89 seviyesinde bulunuyor. Üretici fiyatları dört aydır aylık yüzde 4 artış kaydediyor. Merkez Bankası enflasyondaki çıkışı da göz önünde bulundurarak önümüzdeki hafta 14 Temmuz günü yapılacak toplantısında faizde değişikliğe gitmeyerek pas geçecektir.

RİSKLER YÜKSEK
Enflasyonun ve döviz kurunun yüksek seyrinin korunmasın nedeniyle tasarruf sahiplerinin dolar ve altın yönelimi devam ediyor.Yatırım araçları içerisinde döviz ve altının güçlü ağırlığında bu yönüyle herhangi bir değişim söz konusu değil. Gram altının fiyatı son dört gündür 500 seviyesinin üzerinde. Yükseliş eğilimi de korunuyor.

Piyasa değeri, yıllık satışlarının altında olan şirketler 
BIST 100 hisseleri içerisinden piyasa değeri yıllık satışlarının altında olan 23 şirket bulunuyor. Bu firmaların yıllık kar ve özsermayelerini piyasa değerleri ile ilişkilendirdiğimizde F/K oranı 20 ve piyasa defter değeri 6’nın altında olan 18 şirket yer aldığı gözlenmekte.
Yapılan çalışmada listeye giren 18 şirketin dokuzu yılbaşından bu yana yükselirken diğer dokuzu geriledi. Şirketlerin yıllık satışlarının artması halinde mali yapılarında meydana gelecek olumlu gelişmeler fiyatlarına da olumlu yansıması beklenmeli.

Ancak bunun için makro ekonomik verilerde düzelme meydana gelmesi ve kurumsal yatırımcıların ilgisinin de önemli olduğu göz ardı edilmemeli.

Bakmadan Geçme