AK PARTİ'YE AÇLIK GREVİNİ BİTİRİN ÇAĞRISI

Van'da bir araya gelen Öze Dönüş Platformu üyeleri, Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AK Parti) açlık grevlerinin sonuçlandırılması konusunda sorumlu davranmaya davet etti.
Sanat Sokağı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Van İnsan-Der üyesi Murat Bozdemir, 682 siyasi tutuklunun sürdürdüğü açlık grevlerinin 53. gününde olduğunu hatırlattı. Olayın çözüm bulmadan bu noktaya kadar gelmiş olmasının üzüntü verici olduğunu vurgulayan Bozdemir, “Açlık grevleri karşısında AK Parti hükümetinin tavrı, anlaşılamaz bir kaos kaynağı olmakla birlikte vahim ve kaygı vericidir. 'Türkiye’nin huzuru için gerekirse Oslo sürecini yeni başlatırız, İmralı’yla yine görüşürüz’ iddiasında olan ve son parti kongresinde programına ana dilde savunma ve kamu hizmetlerinden ana dilde yararlanma’ maddesini koyan bir hükümetin tavrıyla mevcut açlık grevlerine yönelik tavrı arasındaki yaman çelişkiyi anlamak mümkün değildir. Kürt halkının fıtri haklarını gasp etme, Allah’ın bir ayeti olan ana dillerini yasaklama, ana dildeki eğitim taleplerin ‘hak görmeme’ zihniyeti ne İslami’dir ne de insanidir. Kürt halkının meşru olan tüm haklarının elde edilmesi noktasında tarafız ve bizim tarafımız kuşkusuz mazlum Kürt halkının yanıdır. İnsan yeryüzünün en değerli varlığıdır. İnsan yaşamı ise, her türlü siyasi ve politik mülahazaların üstünde bir değere sahiptir. Açlık grevindeki siyasi tutukların taleplerinin, haklı talepler olduğu izahtan varestedir. Cezaevindeki siyasi tutukların haklı talepleri için her gün eriyerek ölmelerine bigane kalmak her şeyden önce insani değildir. Bu vesile ile Öze Dönüş Platformu olarak, açlık grevlerinin devam edip ölümlerle sonuçlanmadan önce, bu eylemi sonuçlandırma salahiyetine sahip olan herkesi, özellikle AK Parti iktidarını sorumlu davranmaya ve bir an önce soruna çözüm bulmaya davet ediyoruz” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından grup daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

 
VAHÖP’TEN AÇLIK GREVLERİNİN ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI TALEBİ
 
Van'da bazı sivil toplum örgütleri ve sendikalar tarafından oluşturulan Hak ve Özgürlükler Platformu (VAHÖP) üyeleri, ana dilde eğitim sorunu ve açlık grevlerinin çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getirdi.
 
 
Sanat Sokağı’nda aralarında kadınların da bulunduğu platform üyeleri adına basın açıklaması metnini okuyan Şehvan Karakoyun, ana dilin her zeminde tartışılmaksızın kabul edilmesi gereken temel bir hak olduğunu belirtti. Türkiye gerçekliğinde ana dilde savunma ve eğitim hakkının hiçbir gerekçe ve sebeple engellenemeyeceğini vurgulayan Karakoyun, bunun politik malzeme haline getirilemeyecek bir değer olduğunu kaydetti. Ana dil üzerinde yapılacak her tartışma ve zulmün ve haksızlığın hanesine yazılacağını anlatan Karakoyun, “Bu coğrafyada insan yaşamı hak ettiği değeri bulamamış, bir istatistikten öte bir anlam ifade etmemiştir. Aynı şekilde insan hayatı bu toplumların tasavvurunda çoğu zaman hedefler ve kutsallar için feda edilebilecek bir araç gibi muamele görmüştür. Açlık grevini eylemini önünü alacak tedbirlerin alınmaması, duyarsızlıktan öte bir zaafı hatta bir kastı işaret etmektedir. Bu eylem karşısında iktidar partisinin, hatta başbakanın şahsında somutlaşan tavrın kabul edilemez olduğun net bir şekilde ortaya koymak gerekir. Açlık grevine giren insanların sayısına bakmaksızın, insan tekinin küçük bir kainat olduğu unutulmamalıdır. Cezaevleri bir toplumun örtük kimliğidir. Cezaevleri ili ilgili tutum ve yaklaşımlar aynı zamanda insana verilen değer ile paralel bir görünüm arz eder. Buna görev devletin cezaevlerindeki insanları gözden çıkarması ve değersizleştirmesi kabul edilemez. Çünkü yine Başbakanın ifadesiyle cezaevlerindeki insanlar devlete emanettir ve devletin bu emanetleri gözetme yükümlülüğü vardır. Yani bir kimsenin suçlu olması onun insan olmadığı anlamına gelmez” dedi.
Yapılan basın açıklaması sonrası grup sessizce dağıldı.
 
 
 

Bakmadan Geçme