AK Parti'nin 7'nci Olağan Büyük Kongresi yapıldı Vanlı 4 isim MKYK'da

AK Parti 7'nci Olağan Büyük Kongresi, 'Türkiye için güven ve istikrar' sloganıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 vizyonuna ilişkin bilgiler verdiği kongrede, partinin yeni Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) kadrosu da oluştu. AK Parti MKYK listesindeki 50 üye sayısı 75'e çıkarıldı. AK Parti yeni genel başkan vekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş olurken, MKYK ve disiplin kurulu üyeliklerinde 4 Vanlı isim yer aldı.

Burhan Ergin  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bin 428 geçerli oyun tamamını alarak yeniden AK Parti Genel Başkanı seçildi. AKP 7. Olağan Büyük Kongresi’nde partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu listeleri belli oldu. 

Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen büyük kongrede, tüzük değişikliği ile MKYK üye sayısı artırıldı. MKYK üyelerinin seçiminin ardından, Merkez Disiplin Kurulu Genel Merkez Parti içi Demokrasi ve Hakem Kurulu'nun seçimi, Siyasi Erdem ve Etik Kurulu'nun seçimleri yapıldı.  

A Takımı'nda, Alevi kanaat önderinden, eski Türkiye güzeline kadar birçok yeni ismin yer aldığı listede bölgesel dengelerin gözetildiği, toplumun her kesimine hitap edecek kişilerin yer aldığı, genç isimler ve kadın üye sayısının artmış olduğu bir profil çizilmesi dikkat çekti.

MKYK’ya yeni giren isimler arasında eski Meclis Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yer alması dikkat çekti. Tüzük değişikliği 2’ye çıkacak genel başkanvekilliği koltuğuna Yıldırım’ın getirilmesi bekleniyor. Yeni listede Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, Türkiye'deki Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Seval Sıvacıoğlu, Güneydoğu'dan Şeyh Said'in torunu Abdurrahman Fırat, eski Türkiye güzeli Seda Sarıbaş, Ayşe Böhürler gibi entelektüel isimler yer aldı. 

GÜLAÇAR LİSTE DIŞI 

 AK Parti’nin önceki 50 kişilik MKYK listesinden 21’i listeye giremedi. Liste dışı kalanlar içinde Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar da yer aldı. 

 4 VANLI İSİM LİSTELERDE  

Tüzük değişikliği yapılarak MKYK üye sayısı 50’den 75’e çıkarıldı. En üst karar organı olan MKYK’ya 47 yeni isim seçildi. AK Parti 23. Dönem Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Ak Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Emre Ete yeni listede yer aldı.  24.Dönem Van Milletvekili Fatih Çiftçi MKYK Üye listesinde, eski AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda 15 kişiden oluşan Merkez Disiplin Kurulu Asil Üyeler arasında yer alan isimler oldu. 

"35 KİŞİ DE YEDEK OLARAK KALMAYACAK" 

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Hamdolsun şu ana kadar, kurulduğumuzdan bu yana son olarak üye kayıtlarını istediğimde, üye kayıt sayımız 13 milyon 500 bine ulaştı. Bırakın Türkiye'yi, dünyada böyle bir siyasi parti yok. Hamdolsun 1 milyonu aşkın genç üyesiyle yaklaşık 5 milyonu aşkın kadın üyesiyle ve bunun dışında da ana kademe üyesiyle dünyada başka yok. Türkiye'de zaten yok. Artık önümüzde ne var, 2023 var. 2023'e hazır mıyız? 2023'e, bugün yapacağımız tüzük tadilatıyla 50 kişilik MKYK değil, 75 kişilik MKYK ile yola devam edeceğiz. Ayrıca 'yedek' diye bir ifade var. O da 35 kişi ama onlar yedek olarak kalmayacak. Onlar da aynen 35 kişiyle beraber asıl üyeler gibi çalışacaklar." 

 Burhan Kayatürk   

23 Ağustos 1970'te Van'da doğdu. Elektronik Mühendisi, İş Adamı; Pakistan Lahore Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını American International University'de İşletme Bölümünde tamamladı.  

Pakistan, Hindistan, Nepal ve Afganistan'da mühendislik ve proje müdürlüğü, uluslararası firmalarda danışmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. AK Parti Ankara Siyaset Akademisi Başkanı, Türkiye-Pakistan Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı, Türkiye Mühendisler Birliği Onur Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Araştırmacı Girişimci İş Adamları Derneği İstişare Kurulu Başkanı olarak değişik görevlerde bulundu. Pakistan Parlamentosu'nun ''Devlet Nişanı''na layık görüldü.  

23. Dönemde Ankara, 24. Dönemde Van Milletvekili seçildi. 23. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Pakistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Eş Başkanlığı yaptı. 24. Dönemde AKPM Türk Grubu Üyesi oldu. APA Komisyon Başkanı, AK PARTİ Grup Yönetimi Üyesi, AK Parti Genel Merkez Dışişleri Başkan Yardımcısı ve Pakistan Dostluk Grubu Üyesidir.  

İngilizce, Urduca, Arapça, Hintçe ve Japonca bilen Kayatürk, evli ve 3 çocuk babasıdır.  

Emre Ete   

Emre ETE aslen Siirtli olup,1982’de Van’da doğdu. Lisans eğitimini Amerika’da Cleveland State Üniversitesi İşletme bölümünde yaparak, aynı üniversitede MBA işletme mastırını tamamladı. Ete, teknoloji, züccaciye ve fuarcılık sektörlerinin önde gelen firmalarının yönetim kurullarında yer almaktadır.  

Aktif iş sorumluluklarının yanı sıra önemli sivil toplum kuruluşlarındaki görevlerini de başarı ile yürüten Ete, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) Üyeliği,  Fenerbahçe Kongre Üyeliği, DEİK Orta Amerika ve Sırbistan- Türkiye İş Konseyi Yürütme Kurulu üyeliği, Dünya Fahri Konsoloslar Derneği (DFKD) Yönetim Kurulu Başkanlığı, Honduras Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosluğu, görevlerine halen devam etmektedir.   

2015 yılında, G-20 Türkiye Dönem Etkinlikleri kapsamında düzenlenmiş olan Uluslararası Kobi Şurası’nda, Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ‘’2015 Yılı En İyi Genç Girişimci ‘’ ödülünü almıştır.  

Ak Parti Siyaset Akademisi Sertifika Programını başarı ile tamamlayan Ete, AK Parti teşkilatlarında çeşitli görevler üstlenmiş ve 26. Dönem Ak Parti İstanbul Milletvekili Adayı olmuştur. Ayrıca Ak Parti Genel Merkez 6.Olağan Kongre’sinde MKYK yedek üyeliğine seçilen Ete, şu an Ak Parti Genel Merkez Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk babasıdır.  

Fatih Çiftci   

6 Temmuz 1971'de Van Erciş'te doğdu. Avukat, Cumhuriyet Savcısı; Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü (ön lisans) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.  

1997-2004 yılları arasında Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptı. 2004-2011 yılları arasında 2 dönem Erciş Belediye Başkanlığına seçildi. Van Gölü ve Çevresi Belediyeler Birliğinde görev üstlendi.24. Dönem Van Milletvekili olarak seçildi. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı olarak 65. Hükümette görev yaptı  

İngilizce bilen Çiftci, evli ve 2 çocuk babasıdır.  

Zahir Soğanda   

1968 yılında Van'da doğdu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Van Barosu Avukatlarından olan Soğanda, 4 dönem Yönetim Kurulu Üyeliği, bir dönem Baro Disiplin Kurulu Başkanlığı'na seçildi.

2004 Yerel Seçimlerinde AK Parti Van Belediye Meclis Üyeliği görevi yaptı. Meclis Başkan 1. Vekili ve Van Belediye Başkan Vekili
olarak görev yaptı.

Van Belediyesini ve Van Barosu'nu temsilen Kent Konseyi Üyeliği ve Yöneticiliği yaptı, İngilizce ve Arapça bilen Soğanda, evli ve 3 çocuk babasıdır.  

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme