AK Parti, Meclis Başkanı adayını açıkladı

CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkanı adaylarını belirlemesinin ardından gözler AK Parti'deydi. AK Parti'nin adayı Milli Savunma Bakanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz oldu.

Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek, partisinin Meclis Başkan adayını açıkladı. Meclis Başkan adayı olarak Milli Savunma Bakanı ve Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'da karar kıldıklarını anlatan Davutoğlu şunları söyledi:

"Son iki gün içinde takip ettiğiniz gibi 50'şer kişilik topluluklar halinde istişareler yaptık. Biz ilk andan itibaren Cumhurbaşkanımızın partimizin kuruluşunu gerçekleştirdiği andan itibaren ortak akla değer verdik. Hem seçimin değerlendirilmesi, hem koalisyonda takınılacak tavır, hemde meclis başkanlığı konusunu gündemimizde tuttuk.

Her bir milletvekilimizin kanaatini tek tek aldım. Yazılı olarak tarafıma bildirildi. Dün bu kanaatleri değerlendiren bir çalışmadan sonra iki arkadşaımızın isminin çok açık şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. Her iki arkadaşımızla ayrı ayrı görüştük. Ve sonra birlikte görüştük. Hiçbir arkadaşımız kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla görüştüğümüzde, diğer arkadaşı lehine feragat etmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Bu bende büyük bir memnuniyet oluşturudu. En büyük grup olarak biz Meclis Başkanı adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan, en son iki isim üzerinde bu istişareler yoğunlaştığı için zikrediyorum. 300'ü aşkın arkadaş fikir beyan etmiş oldu. Bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

HDP,CHP VE MHP ADAYLARINI AÇIKLAMIŞTI

HDP, TBMM Başkanlığı'na Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı (72) aday göstermişti. Geçici başkan olan Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı (77) aday gösteren CHP, Baykal'ın başkanlığının kalıcı olmasını istiyor. MHP ise Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP ve MHP'nin ortak çatı adayı olan İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu'nu (72) aday yaptı.

İLK TUR 30  HAZİRAN'DA

Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı yapılacak. Eğer bu turlarda başkan seçilemezse 1 Temmuz Çarşamba günü 3. ve 4. tur gerçekleştirilecek. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.


Bakmadan Geçme