Afad Yıkım İçin Van’a Ekip Gönderdi

2011 yılında Van'da yaşanan depremde ağır hasar gören binaların tespiti ve yıkımı için AFAD başkanlığından görevlendirilen ekip kentte çalışmalarına başladı.

2011 depreminde ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilemeyen bir çok konut yüksek rakamlara denk gelen maliyeti yüzünden yıktırılamadı. Konut sahibi bir çok vatandaşın kendi imkanları ile gerçekleştiremediği yıkıma AFAD el attı. Hasarlı binaların biran önce yıktırılması için yapılacak olan tespit çalışmalarının akabinde ihaleyi alan firma yıkım işlemlerine başlayacak.
AFAD Van İl Müdürü vekili Aziz Salihoğlu, hasarlı olduğu tespit edilen ve yıktırılması gereken 17 bin konutun bulunduğunu belirtti. Bunların konut, ahır ve işyerlerinden oluştuğunu anlatan Salihoğlu, “Bu rakama dahil bir çok konut mülkiyet sahiplerince bilgimiz dışında yıktırıldı. Yine aynı şekilde konutunun ağır hasarlı olmadığını savunan bir çok vatandaşımız yargı yoluna başvurmuş durumda. Bunların çoğu sonuçlandı, bazılarının davaları devam etmektedir. Vatandaşlarımızın yıktıkları konutlarla birlikte bizim tespitimiz de 17 bin konut bulunmaktadır” dedi.

“VAN’I TEHLİKE ARZ EDEN KONUTLARDAN ARINDIRACAĞIZ”
Kendi yıkımını gerçekleştiren vatandaşların tespitinin yapılması ile birlikte 17 bin rakamının çok aşağılara çekileceğini hatırlatan Aziz Salihoğlu, şöyle konuştu;
“Maddi durumu iyi olanlar kendi imkanları ile binalarını yıktırıp yerine yenisini yaptı. Maddi imkanı iyi olmayan konut sahibi vatandaşlarımız ise beklemektedir. Şehirde tehlike arz eden bu konutların biran önce yıkımı için AFAD başkanlığımız ilimize net bir rakamın ortaya çıkartılması için bir ekip gönderdi. Bu ekibimiz bugün buraya gelerek göreve başladı. Ağır hasarlı olup yıktırılan ve yıktırılmayan tüm konutları tespit edecekler. Ortaya çıkan konut sayısı AFAD başkanlığımızca yıkımlarının yapılması için ihaleye çıkartılacak. İhaleyi alan firma hiç zaman kaybetmeden biran önce tüm bu konutların yıkımına başlayacak. Ekibimiz bugün bu çalışmalara başladı ve şuan sahada. Kısa zamanda tespitlerin yapılması ile birlikte Van’ı tehlike arz eden konutlardan arındırmış olacağız.”

“AĞIR HASARLI KONUTLARIN NET RAKAMI ORTAYA ÇIKACAK”
Van sokaklarında ev ev gezerek ağır hasarlı konutların tespitini yapan ekibin başındaki İnşaat Teknikeri Necmi Akkişi, AFAD başkanlığının görevlendirmesi üzerine buraya geldiklerini ve ağır hasarlı konutların yıkımı için tespitlere başladıklarını belirtti. Tehlike arz eden bu konutların biran önce yıkımının gerçekleştirilmesi gerektiğini anlatan Akkişi, “Konutların tespit çalışması bittikten sonra muamman bedeli belirlenecek daha sonra ihaleye çıkartılacak. İhale aşamasından sonra halkın can güvenliğini tehdit eden bu konutların biran önce yıkımı gerçekleştirilecektir. Net bir rakamın ortaya çıkması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme