ABD'den İsrail'e çok sert eleştiri

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail’in son dönemdeki politikalarını eleştirerek, Binyamin Netanyahu hükümetinin bazı kararlarının ülkeyi “yanlış yöne” götürdüğünü söyledi.

Joe BidenABD’deki “J Street” adlı Yahudi lobi kuruluşunun Washington’da düzenlenen toplantısında konuşma yaptı. Binyamin Netanyahu yönetimine eleştiri getiren Biden,İsrail yönetiminin son yıllardaki bazı eylemlerinin, özellikle yerleşim yerlerini genişletme politikalarının ülkeyi “tek devletli” çözüme doğru götürdüğünü, bunun da “yanlış yön” olduğunu belirtti.

ABD yönetiminin iki devletli çözümü desteklediğini hatırlatan Biden, Washington yönetimi olarak İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda “İsrail’i barışçıl yola zorlama yükümlülükleri bulunduğunu” ifade etti.  

İsrail hükümetinin “bazen büyük hüsrana” neden olduğunu dile getiren Biden, “İsrail’in şu anda gittiği yol, Yahudi ve demokratik bir devlet olarak varlığını garantileyecek bir yol gibi görünmüyor.” dedi.  

Biden, geçen ay bölgeye yaptığı ziyareti de hatırlattı ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Netanyahu ile yaptığı görüşmelerden barış için ümitli ayrılmadığını söyledi. Biden, “Şu anda İsraillilerde de Filistinlilerde de ciddi müzakerelere başlamak için siyasi irade yok.” ifadesini kullandı. 

KERRY'DEN İYİMSER KONUŞMA

Joe Biden’dan önce kürsüye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise İsrail-Filistin sorununun çözümü için daha iyimser bir konuşma yaptı. İsrailliler ve Filistinlilerin yan yana, barış içinde yaşayabileceğini ifade eden Kerry, “Tek çözümün, iki devletli çözüm olduğu söylemeye devam edeceğiz.” dedi. 

Kerry, barış için daha önce girişimlerde bulunduklarını hatırlatarak, Obama yönetiminin önünde kalan son 9 ayda da barış için bir yol bulunmasına yönelik çabalarını sürdüreceklerini kaydetti. 

İRAN SADECE 3 MİLYAR DOLAR ALDI

John Kerry, konuşmasında ayrıca, İran ile 5+1 ülkeleri arasında geçen yaz yapılan ve İran’a yönelik yaptırımların bazılarının kaldırılmasını öngören nükleer anlaşmaya da değindi. 

Anlaşmayla İran’ın nükleer silah üretme kapasitesinin düşürüldüğünü belirten Kerry, anlaşma sayesinde İran’ın dondurulan varlıklarından milyarlarca doları geri alacağına yönelik özellikle ABD’deki Cumhuriyetçi kanattan gelen tepkilere yanıt verdi. 
Kerry, şunları söyledi: 

“İran’ın ne kadar para alacağına dair tartışmaları hatırlıyor musunuz? Bazı başkan adaylarının yanlış şekilde 155 milyar dolar gibi rakamlar verdiğini duymuşsunuzdur. Biz hiçbir zaman bu kadar olacağını düşünmedik. Bazıları ise 100 milyar dolar gibi bir rakamdan bahsetti. Şu anda olanlara ve ekonomiye baktığımızda biz bunun 55 milyar dolar olacağını hesapladık. Ama bu geceye kadar ne kadar aldılar biliyor musunuz? Yaklaşık 3 milyar dolar.” 

İran yönetimi, bir süredir finansal konularda nükleer anlaşmanın uygulamasına tepki gösteriyor ve bazı yaptırımların kaldırılmasından yeteri kadar fayda elde edemediğini belirtiyor. Kerry’nin İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile bugün New York’ta bir araya gelerek, özellikle bu konuları ele alması bekleniyor.

Bakmadan Geçme