3. YENİLENEBİLİR ENERJİ SEMPOZYUMU

Van’da, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 3. Yenilenebilir Enerji Sempozyumu düzenlendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, 2010 yılında Yenilenebilir Enerji Sempozyumu faaliyetlerine başladıklarını hatırlattı.

Van’da, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından 3. Yenilenebilir Enerji Sempozyumu düzenlendi. 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, 2010 yılında Yenilenebilir Enerji Sempozyumu faaliyetlerine başladıklarını hatırlattı. Demirci, “Yenilenebilir enerjinin bölge ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu görüp bu konuya yoğunlaşmaya karar verdik. İlk faaliyetimiz Akdamar Adası’nın güneş enerjisi marifetiyle aydınlatılması projesi ile uygulamaya aldık. 2010 yılı Ağustos ayı itibariyle faaliyete geçti. Faaliyete geçtiği zaman en yüksek kapasiteye sahip tesisti” dedi. 
2011 yılında ilk ‘Yenilenebilir Enerji Sempozyumu’ düzenlediklerini ifade eden Demirci, “Takip eden yıllarda yenilenebilir enerji sözü denildiği vakit aklımıza Van’ın ve bölgenin gelmesi ve yenilenebilir enerjinin bölgemiz için, şehrimiz için bir marka değer haline gelmesini hedefliyoruz” dedi.
Sempozyumda konuşan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, Türkiye bütçesinin önemli bir kısmının enerjiye gittiğini ifade ederek, “Eğer enerji sorunumuzu çözersek, biz kendimize yeter bir ülkeyiz” dedi.
Yenilenebilir enerjinin iki yönü olduğuna dikkat çeken Battal, “Hem çevreyi çok ciddi bir şekilde sarsmadan sorun oluşturmadan enerji elde ediyorsun, bir de sistemi kendi içinde de revize etmek suretiyle sürekli bunları yenileyerek, artarak ta biz bunu doğal olarak güneşten, rüzgârdan elde edebileceğimiz bir enerji” ifadelerini kullandı.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, düşünürken küçük düşünmenin gerektiğini belirterek, “Bir ekonomik karar alırken yapılması gereken birinci adım meseleyi çok etkili biçimde ve büyük ölçekle düşünmek lazım. Türkiye’de maalesef burada yeteri ölçüde büyük düşünülemiyor. Eğer biz sektörde bilgiyi üretemezsek daima yabancı yatırımcılara muhtaç olcağız diye değerlendirdik ve mutlaka bilgi üretecek bir merkez kurmak gerektiğini düşündük. O noktada kalkınma ajansı ile birlikte bölgesel inovasyon merkezi kuruldu” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme