24 yıl sonra Azeri bayrağı

Dağlık Karabağ'da Ermeni işgalinden kurtarılan Talış köyü etrafındaki en yüksek tepede yeniden Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor

Azerbaycan ordusu Ermeni işgalinden kurtardığı Dağlık Karabağ bölgesinde savunma hattını güçlendiriyor. 6 gün önce Ermenilerin işgali altında olan ve Azerbaycan’ın Goranboy ve Naftalan şehirleri için stratejik öneme sahip Talış köyü etrafındaki en yüksek tepeye yeniden Azerbaycan bayrağı dikildi. Sahip Musayev isimli asker, “Ermeniler silah ve mühimmatı atıp kaçtı. 24 yıl sonra tepede yeniden bayrağmızı dalgalandırıyoruz” dedi. Basın mensuplarının bölgede çekim yaptığı sırada Ermeniler, Azerbaycan askerlerinin bulunduğu mevzilere ateş açtı. Azerbaycan ordusu da ateş açılan noktayı bombaladı. 1 hafta süren çatışmalarda Azeri ordusu Fuzuli bölgesinde Horadiz şehrinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi'ni de işgalden kurtarmıştı. 
BARIŞ İÇİN İLK TEMAS
Bu arada tarafların salı günü ilan ettiği ateşkes, sadece çatışmaların şiddetini azalttı. Buna rağmen barış için ümit verici bir adım atıldı. Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi'nin toplantısına Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Ermeni mevkidaşı Edward Nalbandyan da katıldı. İki bakanın tokalaştığı anın görüntüleri barış umutlarını artırdı. Öte yandan Ermenistan ve Azerbaycan, çatışma bölgesinde kalan askerlerin cansız bedenlerinin alınması konusunda anlaştı.

‘First lady'nin gözyaşları

Ermeni ordusunun şehit ettiği askerlerin aileleriyle bir araya gelen Azerbaycan first ladysi Mehriban Aliyeva, Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılması sırasında şehit düşenlere rahmet diledi. Azerbaycan halkının zafer duygusunu ve aynı zamanda, keder hissi yaşadığını belirten Mehriban Aliyeva "Azerbaycan halkı için her bir askerimiz değerlidir ve azizdir. Dünyanın en büyük serveti olan ömrünü vatan uğruna kurban veren her evladımız Azerbaycan’ın tarihinde kahraman olarak yaşayacaktır. Aziz anneler, sizin yüreğinizde yaşayan Ağrı ve üzüntü eminim ki, her bir Azerbaycan kadınının kalbinde yaşıyor. Aziz anneler, ben bir anne olarak sizin önünüzde eğiliyorum" dedikten sonra gözyaşlarını tutamadı.

Bakmadan Geçme