120 Kahraman Vanlı Çocuklar anıldı

Van Valiliği ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüş ve törenle 120 Kahraman Vanlı Çocukları 106 yıl sonra anıldı.

Birinci Dünya Savaşı’nda Van’dan Hoy cephesine cephane taşırken, çoğunluğu soğuktan donarak şehit düşen 120 Kahraman Vanlı Çocuklar için yürüyüş düzenlendi. “Zemheride Kol Kola Çıktılar Van’dan Yola” temasıyla düzenlenen yürüyüşte, temsili 120 Vanlı çocuk yürürken, bir grup genç ise ellerinde Türk bayrakları taşıdı.

İpekyolu Merkez İmam Hatip Lisesi önünde başlayan yürüyüş, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Kurtuluş Parkı’nda bulunan 120 Vanlı Çocuk Anıtı’na kadar sürdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda İl Müftüsü Ömer Keskin tarafından dua ve konuşma yapıldı.

DESTAN YAZARAK TARİHE GEÇTİLER

Ermeni mezaliminin en yoğun yaşandığı ve katliamların yapıldığı Van´da 1'inci Dünya Savaşı sırasında 1915 yılında Rus ve Ermenilere karşı Hoy sınır cephesinde savaşırken, cephanesi tükenen askerlere sırtlarında mühimmat götüren ve dönüş yolunda 98'i donarak şehit düşen Vanlı 120 kahraman çocuk için anma programı düzenlendi. Van´da sadece yaşlı ve kadınların olması nedeniyle 120 Vanlı kahraman çocuk,  22 Ocak 1915 yılında ağır kış şartlarına rağmen sırtlarına aldıkları cephaneyi uzun bir yolculuğun ardından cepheye yetiştirdi. Ancak dönüşte tipiye yakalanan 120 çocuktan 98´i donarak şehit oldu. Tarihe geçen Vanlı 120 kahraman çocuğun bu fedakarlığı ise  her yıl düzenlenen  programlar ile anılıyor.

Gençlik ve Spor il Müdürlüğü tarafından, kahraman çocuklar için düzenlediği anma programında,  Van Merkez İmam Hatip Anadolu Lisesi bahçesinde bir araya gelen ve Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile protokol üyelerinin katıldığı yaklaşık 500 kişi, ellerindeki Türk bayrakları ile kahraman çocuklar için yürüyüş yaptı. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen yürüyüş Kurtuluş Parkı'na kadar sürdü.

ANITA KARANFİLLER BIRAKILDI

Parkta, Vanlı kahraman çocuklar için yapılan anıtın etrafında yapılan bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının sonrası, donarak  şehit olan çocuklar için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu. Daha sonra İl Müftüsü İbrahim Keskin, dua etti. Duanın ardından, Van Valisi Bilmez, protokol üyeleri ve Van´daki 120 okuldan çağrılan 1217 yaş arasındaki 120 öğrenci anıta karanfil bıraktı.

120 VANLI KAHRAMANIMIZI RAHMETLE MİNNETLE ANIYORUZ

Törende komnuşan  Van Valisi Bilmez, 120 Vanlı çocuğun yaptığının sadece kahramanlık olmadığını belirterek şunları söyledi:"Bugün 120 Vanlı kahramanı anmak için yürüyüş yaptık. Bu kahramanlar için yapılan anıtın önünde Kuran-ı Kerim okuyarak onlara dualar ettik, Fatihalar okuduk, onları yad ettik. 1'inci Dünya Savaşı'nın başında 1915'te Ruslar bu bölgeyi işgal etmeye kalkışınca Anadolu insanı askeri ile el ele verip Hoy cephesinde bunları engellemeye çalışıyor. Ama, cephede erzakın bittiği, cephaneliğin azaldığı haberi gelince Van'da eli silah tutan herkes cephede olduğu için bunlara erzak götürülmesi gerekiyor. iklim koşulları da çok kötü. 120 Vanlı genç gönüllü olur.Ulu caminin önünde toplanır. Bu cephaneliği, bu erzağı biz Hoy'a götürebiliriz' diye gönüllü olunca 8 jandarma ve 2'de o çocukların öğretmeni öncülüğünde buradaki erzağı Hoy cephesine götürürler. Cephane ve erzağı, cephedeki amcalarına ve babalarına başarıyla ulaştırırlar. Van'ı sahipsiz bırakmamak adına geri dönerlerken maalesef salt kayalıklarda kışın zemherine yakalanıyorlar. Aynı Sarıkamış'ta yaşanan olayın bir benzeri burada yaşanıyor. Orada geri dönen ekipten 98 kişi şehit oluyor, diğerleri yaralı olarak Van'a getiriliyor ve bunlar da gazi oluyor. Bugün hepsi rahmetli olmuş. Allah hepsine gani, gani rahmet eylesin. Bu memlekette İslam ile yoğrulmuş kardeşimizin sembolü olan bu şehitlerimiz sayesinde inşallah ayyıldızlı bayrağımız ilelebet dalgalanacak. O günden bugüne bu bölgede insanların kardeşliğine kastedenlerin aynı kişiler olduğunu hiçbir zaman unutmamamız lazım. Buradaki birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi hiç kimsenin bozamayacağını, daha nice 120 Vanlı gencimizin sırada olduğunu bilmelerini istiyoruz “dedi.


Programa Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’ın yanı sıra İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, kurum amirleri, STK temsilcileri, vatandaşlar ve gençler katıldı.Öğrencilerden Aydın Özgökçe,, cepheye erzak ve cephane bıraktıktan sonra dönüş yolunda donarak şehit olan 120 Vanlı genci rahmetle andıklarını söyledi. Anma programı, Büyükşehir Belediyesi'nin gelen katılımcılara çorba ikram etmesiyle anma töreni son buldu.

Açıklama yok.

Bakmadan Geçme