119 YAŞINDA KALP AMELİYATI OLDU

Van’da baypasla sağlığına kavuşan 119 yaşındaki Hatice Tunç'un, dünyada şu ana kadar kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta olduğu belirtildi.

Van’ın Başkale ilçesinde 1894 yılında dünyaya gelene Hatice Nine’nin yaklaşık 10 gün önce geçirdiği hafif bir krizle hastaneye getirildiğini belirten kalp damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Halil Başel, yapılan anjiyo sonunda hastanın sol ana koroner denilen bir kalp rahatsızlığının olduğunu belirlediklerini söyledi. Sol ana koroner lezyonunun çok kritik olduğunu ifade eden Başel, ayrıca hastanın sağ damarında da ciddi kritik bir lezyonun olduğunu belirtti. Hastanın 119 yaşında olması nedeniyle özellikle akciğer fonksiyonları ile yandaş hastalıklarına baktıklarını vurgulayan Başel, “Şu ana kadar dünyada bu yaşta yapılan kalp ameliyatı hastası yok. Bu bağlamda hastamızın genel durumuna baktık. Özellikle akciğer fonksiyonları ve yandaş hastalıklarına baktık. Ameliyatı kaldırabileceğine karar verdik ve bu sebeple ameliyata aldık” dedi.
Ameliyatta Hatice Nine’nin üç damarını değiştirdiklerini ifade eden Başel, ”Allah'a şükür ameliyattan sonra bir sıkıntı yaşamadık, hatta 60-70 yaşındaki hastalarımızdan daha iyi performans gördük hastamızda. Hastamız 1894 doğumlu, 119 yaşında ve dünyada şu ana kadar kalp ameliyatı yapılan en yaşlı hasta. Bu kadar yaşlı bir hastaya kalp ameliyatı yapmamızın nedeni, hastamızın sol ana koroner lezyonu olduğu için balon stent şansı yoktu. Oldukça da kritik bir lezyondu. Arkadaşlarımızla bu açıdan çok değerlendirdik. Ameliyat tek seçenek gibi gözüküyordu. O yüzden ameliyatını yaptık. Allah'a şükür hastamız şu anda oldukça iyi. Bir iki gün içinde taburcu edilecek duruma geldi” ifadelerini kullandı.
Daha önce asistanlık yıllarında kalp ameliyatına karar verilen hastalarda yaşın önemli bir kriter olduğuna dikkat çeken Başel, “Yaklaşık 20 yıl önce asistanlık yıllarımda 70 yaşın üzerindeki hastayı direkt, 'Ameliyatı yapılamaz' diye kabul ederdik. Şu an öyle bir hale gedik ki, yaş bizim için artık bir kriter değil. 70 yaşındaki hastayı ameliyat ettiğimizde genç hasta diyoruz. O kadar ki iyi sonuçlar alabiliyoruz” diye konuştu.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kalp cerrahisinde risklerin düştüğünü belirten Dr. Başel, “Hala altın standart kalp ameliyatıdır. Özellikle balon stent ile mukayese edildiğinde kalp ameliyatının hastaya faydası daha yüksek. İnsan ömürlerinin uzaması, hayat kalitelerinin artması, kendilerine daha iyi bakmaları bu sonuçların alınmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.
Hatice Nine ise Kürtçe yaptığı konuşmasında kendini iyi hissettiğini belirterek yaptığı başarılı ameliyattan dolayı Dr. Başel’e teşekkür etti.

Bakmadan Geçme