Vanlılar Yayla Muzu toplamaya başladı

Vanlılar, Nisan ve ve Mayıs aylarında Van'ın yüksek kesimlerinde yetişen Yayla Muzu halk arasında 'uçkun' toplamaya başladı.

Vanlılar havaların ısınmasıyla birlikte genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yüksek dağlarda yetişen ve uçkun (Réwas) veya 'Yayla Muzu' olarak bilinen uçkunu toplamak için yaylalara çıkmaya başladı. 

Yayla Muzu (Uçkun) toplayan vatandaşlar Vansesi Gazetesi'ne konuşarak; "Yayla muzu (Uçkun) ekşimsi bir tada sahip. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde engebeli bölgelerde çıkıyor, bayağı zahmetli bir iş, bölgeye arabayla gelip arabayı bıraktıktan sonra bir ila iki saatlik bir dağ yürüyüşü yaparak bölgeye ulaşıyoruz. Tabi topladığımız Yayla Muzu (Uçkun) önemli yani taşıyabileceğimiz kadar toplayabiliyoruz fazlasını topladığımız  zaman götüremiyoruz. Uçkun toplamak zahmetli bir iş,  Uçkun’un kilosu şu an 150 TL civarında, Van ve çevre illerinde dağları’nda yeşeriyor. Uçkun otu kanser tedavisinde farklı tedavilerde kullanıyor, Uçkun’un çıktığı bitkinin yaprakları fil kulağına benziyor. Bölge halkı ilkbaharın engebeli arazilerde geçerek Uçkun’u topluyorlar Van  merkezede diğer illerede kargolayıp  gönderiyorlar. Bölge halkı için bir geçim kaynağı oluyor ilkbaharın dağlarda çok fazla Uçkun toplayan insanları görebilirsiniz Van merkezde farklı illere gönderenler var hobi olarak toplayanlarda var." İfadelerini kullandı.

UÇKUN NEDİR?

Işgın diğer adıyla yayla muzu, Van ve çevre illerinde  yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişir. Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen ışgın, Nisan ve Mayıs aylarında toplanır. Hafif mayhoş bir tadı olan ışkının dış kabuğu soyularak yenir. Tercihen tuzlayarak da yenilebilir. Yayla muzunun kök kısmı da  iyice yıkanıp kaynatılarak çay olarak tüketebilirsiniz. Sabahları aç karnına içilen ışkın çayı yüksek olan şekerin düşmesini ve dengelenmesini sağlar.

UÇKUN FAYDALARI NEDİR?

  • Hücrelerin yenilenmesini sağlar
  • Böbrek rahatsızlığına iyi gelir
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Hazımsızlığı giderir
  • Mide yanmalarına iyi gelir
  • Şekeri düşürür
  • Tansiyonu dengeler

Vansesi Haber
 

Bakmadan Geçme